Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Dominik Feri | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Dominik Feri byl odsouzen na tři roky vězení nepodmíněně. Ještě na místě se odvolal

Exposlanec TOP 09 Dominik Feri byl odsouzen na tři roky vězení nepodmíněně. Byl shledán vinným ze tří případů, dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Feri od začátku procesu vinu zarytě odmítá, ženy si všechno prý vymyslely. Proti rozsudku se ještě na místě odvolal.
  9:59

Proces s bývalým poslancem TOP 09 a pro mnohé hvězdou sociálních sítí Dominikem Ferim jde do finále. Přelíčení začalo dnes v 9 hodin a před budovou obvodního soudu pro Prahu 3 na rozsudek čekala jak veřejnost, tak novináři. Nakonec byl odsouzen na tři roky.

Na kauzu Feriho upozornil před dvěma lety v květnu Deník N ve spolupráci s A2larm. Novináři Jakub Zelenka a Apolena Rychlíková přinesli svědectví několika žen, které popsaly, že se na nich Feri dopustil sexuálního násilí. Po devíti měsících ho policie ze tří případů - dvou dokonaných znásilnění a jednoho pokusu o něj.

Absentuje jeho omluva

Po dlouhých měsících soudního procesu bylo dnes rozhodnuto o rozsudku. Byl shledán vinným ve všech bodech obžaloby. Byl odsouzen na tři roky nepodmíněně ve věznici s ostrahou. „Dopustil se trestné činnosti jako mladý politik, k němuž poškozené vzhlížely a k němuž měly důvěru,“ řekla soudkyně Lenka Hájková. Dodala, že také absentuje jeho omluva. Navíc má poškozeným ženám zaplatit 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun jako újmu.

Feri byl odsouzen za tři případy. Jedním z nich byla tehdy ještě sedmnáctiletá dívka, kterou vzal do bytu a chtěl s ní mít sex. Po tom, co ho odmítla, jí nabídl k pití fantu. Dívka následně částečně ztratila vědomí a po tom, co se ocitla na posteli, s ní měl Feri orální sex.

Druhý skutek, za který byl shledán vinným byl, se opět odehrál v pražském bytě. Přivedl si tam ženu, která dávala jasně najevo, že s ním pohlavní styk mít nechce. I přes to ji povalil na postel, sundal kalhoty a sex s ní měl.

Vinný byl shledán také za to, že měl v Poslanecké sněmovně obtěžovat jednu z potenciálních stážistek. Dříve jí místo stážistky navrhl, a tak ho přišla navštívit. Vyšetřovatelům později popsala, že se ji snažil Feri v kuchyňce líbat a osahával ji.

„Tři absurdní příběhy“

Feri už od začátku kauzy vinu zarytě odmítá a tvrdí, že si ženy všechny skutečnosti vymyslely. Tvrdil, že nemají traumata, ukazoval jejich videa ze sociálních sítí a tvrdí, že ženy mohly svému smyšlenému příběhu uvěřit. „Představte si, že vám někdo vezme dva roky života a jako argumentem mu jsou tyto tři absurdní příběhy,“ řekl Feri. Proti rozsudku se ještě na místě odvolal.

Soud negativně hodnotil také chování Feriho. Podle soudkyně se smál na chodbě při výpovědích obětí natolik nahlas, že to šlo slyšet až do jednací síně. Dvě z poškozených později uvedly, že se pro ně jednalo o nepříjemný zážitek.

Státní zástupkyně požadovala pro Feriho kolem tří let vězení nepodmíněně. Hrozilo mu ale až deset. Protože první zmíněná žena byla tehdy ještě nezletilá, znamenalo to pro něj vyšší hranici trestu. Feriho advokáti žádali úplné zproštění.