Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Donald Trump | foto: Reuters

Donald Trump se už může vrátit zpátky na sociální sítě. Zatím však nemá zájem

Bývalý prezident Spojených států amerických před dvěma lety zmizel z většiny velkých sociálních sítích. Ty mu totiž zakázaly přístup. Vytvořil si svou vlastní, podobnou Twitteru. Nyní má možnost získat pozastavené účty zpět.
  9:25

Bývalý prezident Spojených států amerických Donald Trump měl zákaz používat sociální sítě. Už dva roky tak jeho příspěvky na největších sítích nenajdeme. To se teď ale může změnit.

Mohl by se vrátit na Facebook a Instagram. Společnost Meta oznámila, že dvouleté pozastavení jeho účtů ukončí. Trumpův zákaz by měl skončit během několika týdnů. Jenže to vypadá, že o to Trump nemá zájem. Trump kromě Facebooku a Instagramu přišel i o Twitter. Elon Musk, nový majitel Twitteru, už dříve Trumpův účet opět spustil. Trumpův účet už prý nyní nepředstavuje žádné riziko pro veřejnost, proto není důvod aby, byl dále pozastavený. Ovšem pokud by v budoucnu Trump opět porušil podmínky používání účtu, čelil by tak daleko vážnějším trestům. Trump se však na síť zatím stále nevrátil.

Správní rada Mety už před časem přišla s návrhem, že by bylo vhodné přehodnotit Trampovu stopku. O to stejné se snažili i republikáni, za které by Trump mohl brzy opět kandidovat na prezidenta Spojených států. A právě sociální sítě jsou jedním z prostředků, kde můžou politici vést svojí kampaň. Twitter už v minulosti několikrát dokázal, že jeho vliv na volby dokáže být, zejména v USA, enormní.

Trumpův účet ze sítí zmizel v souvislosti s nepokoji v sídle amerického Kongresu. Trump ve videu demonstranty vyzval k odchodu domů, zároveň však řekl, že volby, ve kterých zvítězil Joe Biden, byly zmanipulované. Také nahrál druhý příspěvek, ve kterém všechny příznivce žádal, ať si tento den navždy zapamatují. Trump se také podobně vyjadřoval na Twitteru, ovšem jeho příspěvky byly neustálé odstraňovány na všech platformách. Nakonec se tehdejší vedení Twitteru rozhodlo účet odstavit. Prý i kvůli strachu z podněcování násilí.

Donald Trump si následně vytvořil vlastní sociální síť Truth Social. Ta se nápadně podobá Twitteru. Obvykle zveřejňuje příspěvky několikrát denně, sdílí myšlenky, urážky a videa z kampaní a přeposílá zprávy od svých příznivců, stejně jako na Twitteru.

Nyní má však Trump možnost, obnovit svoje působení na sociálních sítích. „Facebook, který od vyloučení vašeho oblíbeného prezidenta, tedy mě, ztratil na hodnotě miliardy dolarů, zrovna oznámil, že obnovuje můj účet. Taková věc by se úřadujícímu prezidentovi a ani nikomu jinému, kdo si nezaslouží pomstu, nikdy neměla stát,“ cituje Trumpa agentura AP.

Jenomže Trump, který má současně na svém Instagramu 23,4 milionu sledujících a na Twitteru 87,7 milionu, dal už dříve Elonu Muskovi, majiteli Twitteru, vědět, že nejeví zájem o navrácení účtu. Ovšem i kvůli jeho kandidatuře na prezidenta v roce 2024 se většina lidí domnívá, že si Trump nenechá ujít možnost kampaně na sociálních sítích potom, co mu vítězství ušlo jenom o malé množství hlasů.