Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Tvůrce Ghostwriter udělal skladbu s The Weekendem a Drakem | foto: instagram.com

Drake a The Weeknd spolu mají song. Jenže jen skrze umělou inteligenci

Sociální sítě zaplavila informace o skladbě Drakea a The Weeknda, která byla vytvořena umělou inteligencí. Díky kvalitě napodobení jejich hlasů se v podstatě nedá rozeznat od originálních hlasů umělců. Veřejnost je nadšená a považuje to za průlom v hudebním průmyslu. Autor skladby je ale neznámý.
  17:42

Umělá inteligence v posledních týdnech a měsících dokazuje, že už toho zvládne doopravdy hodně. Maluje obrazy, tvoří jídelníčky, píše články. Teď i tvoří hudbu.

Na internetu se objevila zpráva o tom, že rapper Drake a zpěvák The Weeknd spolu vydali singl. Jenomže se nejednalo o originální nahrávku, ale o nahrávku vytvořenou umělou inteligencí. Skladbu vytvořil neznámý muž, který na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou „Ghostwriter977". Skladbu „Heart on my Sleeve“ nahrál tvůrce na YouTube a také na Spotify, kde měla za krátkou dobu spoustu přehrání. Později však skladbu ze svých účtu odstranil, ale lidé si ji stihli uložit a na YouTube je možné přehrát si ji hned z několika různých účtů.

this song is out everywhere. “heart on my sleeve - ghostwriter”

15. dubna 2023 v 9:38, příspěvek archivován: 19. dubna 2023 v 12:36

Tvůrce skladby si za dobu, co byla skladba na platformě Spotify, i něco málo vydělal. Platforma totiž zaplatí autorovi 0,003 dolarů za jedno přehrání obsahu. Skladba, která se na Spotify objevila, měla zhruba 630 tisíc přehrání předtím, než byla odstraněna. Díky tomu si autor písně mohl vydělat přibližně 1890 dolarů, což je v přepočtu přes čtyřicet tisíc korun.

V textu songu se mluví o bývalé přítelkyni The Weeknda a sice o herečce a zpěvačce Seleně Gomez. Drakeův uměle vytvořený hlas hned v úvodu skladby začíná větou „Vešel jsem dovnitř se svou ex, jako Selena Gomez, abych se s ní pochlubil“. V textu je také zmíněný dlouholetý přítel Gomez Justin Bieber. Pod takovou věc by se The Weeknd určitě nepodepsal a proto každému došlo, že se nejedná o pravou nahrávku.

Autor skladby navíc také sám sdělil, že se jedná pouze o skladbu vytvořenou umělou inteligencí. Ovšem kdyby posluchači tuto informaci neměli, pravděpodobně by nepoznali rozdíl mezi originálními hlasy obou známých umělců a uměle vytvořenou verzí. Hlasy jsou totiž pomocí umělé inteligence natolik dobře upravené, že se dají bez problému srovnávat. I když byla původní verze ze všech sociálních sítí odstraněna, stále se znovu objevuje na účtech jiných uživatelů. Lidé jsou totiž naprosto fascinováni podobností hlasů, které jsou umělou inteligencí vytvořeny. Nechtějí proto, aby byla vytvořená skladba trvale odstraněna. „Tato skladba je doslova odrazový můstek v technologickém průmyslu a také začátek nové éry umění,“ hodnotil vytvořené dílo jeden z posluchačů na YouTube. Podle některých lidí se po vzoru autora skladby Ghostwritera977, bude takových tvůrců objevovat stále více a budou vznikat podobně upravené skladby světoznámých hudebních umělců.

Autora skladby však pravděpodobně bude čekat nepříjemný postih a bude mít co vysvětlovat. Rapper Drake navíc údajně poslal stížnost, aby byl umělé inteligenci zablokován přístup k jeho skladbám. Podle něj totiž umělá inteligence využívá jeho skladeb k tomu, aby se zdokonalovala v tvorbě podobných skladeb. Společnost Universal Music Group, která Drakea i The Weeknda zastupuje, varovala veřejnost, že se podobné věci mohou autorům vymstít. „Nebudeme váhat podniknout kroky k ochraně našich práv a práv našich umělců,“ varuje hudební společnost. Ghostwriter977 by se však mohl, pokud jeho případ nakonec skončí u soudu, obhajovat tím, že všem sdělil, že se nejedná o skladbu vytvořenou Drakem a The Weekndem a že se ani jeden z nich do tvorby nijak nezapojil.

Ghostwriter977 se však na sociálních sítích svým výtvorem dál chlubí. Například na TikToku, kde ho momentálně sleduje skoro 135 tisíc lidí, přidal čtyři videa, týkající se jeho nově vydané skladby. Jedno z videí má dokonce skoro 4 miliony zhlédnutí a druhé už 2,2 miliony zhlédnutí. Na svém profilu má tvůrce také napsáno „Teprve začínám“, takže se možná objeví i další skladby. Ve všech jeho videích na TikToku však použil zvuk nyní už zakázané písně a následně byl zvuk odebrán. Stejně tomu je i na jeho Instagramovém profilu, kam přidal video, ve kterém popisuje proces tvorby virální skladby. Zvuk byl sice odebrán, ale někteří si stihli video nahrát a zveřejňují ho dál z jiných účtů. Ghostwriter977 má totiž za sebou obrovské množství lidí, kteří jeho tvorbu podporují.

this song is out everywhere. Iink in my bio

17. dubna 2023 v 4:44, příspěvek archivován: 19. dubna 2023 v 12:39

Umělá inteligence je v poslední době velmi probírané téma a nyní se potvrzuje, na jaké úrovni v tuto chvíli je. Ke své tvorbě ji ovšem někteří umělci už využívají. Světoznámý DJ David Guetta například vytvořil skladbu, ve které použil hlas rappera Eminema, který byl ovšem vytvořen umělou inteligencí. Pravost uměle vytvořeného hlasu by se jen těžko ověřila. „Udělal jsem to pouze jako vtip. Ale fungovalo to skvěle, nemohl jsem tomu uvěřit. Objevil jsem stránky s UI a zjistil jsem, že stačí napsal text ve stylu umělce, jakého si vyberete. Tak jsem napsal verzi ve stylu Eminema a šel jsem na jinou stránku, kde UI dokáže napodobit jeho hlas. Tak jsem tam vložil svůj text, přehrál jsem vytvořenou píseň a lidé se mohli zbláznit,“ popsal proces svého výtvoru Guetta. Umělá inteligence má tedy velký potenciál k tomu, aby nahradila další lidskou činnost, tentokrát tvorbu hudby. K vytvořené skladbě, která se stala virální na všech sociálních sítích, se však ani jeden ze dvou napodobených umělců dosud nevyjádřil.