Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

Slovenský youtuber Dušan Brachna, známý jako Duklock. | foto: Instagram.com/duklock

Youtuber Duklock natáčí už deset let. Zeseriózněl a před kamerou dospěl

Dušan Brachna, na sítích známý pod přezdívkou Duklock, natáčí na YouTube již deset let. Rodák ze Slovenska má na svém hlavním kanálu více než 750 tisíc odběratelů. Jeho tvorba se postupně změnila z Let’s Playů na sketche, komentování her, unboxingy a reakční videa. Youtuber se svěřil, proč změnil obsah videí.
  10:21

Slovenský influencer Duklock oslavil 24. října výročí deset let působení na YouTube. Na počest jubilea vydal video, ve kterém se rozpovídal o svých začátcích a prozradil, proč se jeho tvorba změnila. Za deset let nasbíral okolo 750 tisíc odběratelů a některá jeho videa mají i přes milion zhlédnutí. Z dospívajícího kluka, který natáčel Let’s Playe se stal jeden z nejúspěšnějších youtuberů v Česku a na Slovensku.

V prvních videích na YouTube se objevil u svého kamaráda Daniela Sebastiana Štraucha alias GoGa, který začal s tvorbou na sítích o pár měsíců dříve. Natáčel Let’s Playe a vlogy. Nyní pětadvacetiletého Duklocka to nadchlo a rozhodl se pro vlastní kanál. Své Let’s Playe věnoval zejména hře World of Warcraft a sledující mu přicházeli právě od GoGa a jeho fanoušků.

V průběhu let se postupně začal věnovat i vlogům. Ty mu fanoušků ale nezažily příliš úspěchu. Zrovna končil střední školu a rozmýšlel se, co dál. Na vysokou ani do práce se mu nechtělo, a tak se rozhodl, že se bude naplno věnovat natáčení. V tu dobu vymyslel formát videí #RE, která mu, podle jeho slov, změnila život.

V sérii #RE přišel s dalším novým formátem a stal se z něj komentátor. Mluvil o všem, co se dělo na internetu. Někdy sám hrál hry a říkal, jak se to správně dělá, jindy naopak jen představoval, co nového vyšlo. Jednalo se o krátká informativní videa, ve kterých reagoval na dění online. Založil si i další sociální sítě a ve videích sdílel i to, co mu zasílali fanoušci.

Jakmile tato krátká reakční videa vyšla, jeho počet sledujících zažil obrovský boom. Konečně dosáhl stovky tisíc sledujících a viděl, že to má smysl. Tvorba na sítích mu začala vydělávat okolo 15 tisíc měsíčně a částka stále rostla. S tím jak stárl se ale nad videy pozastavil a řekl si, že nevidí moc velký smysl v tom, co dělá.

„Sedl jsem za kameru, našel největší cringe na internetu, co mi někdo poslal a natočil o tom video. Lidi to přestalo zajímat a já osobně jsem měl morální dilema, zda to je to, co chci dělat. Nadával jsem na lidi a vydělávalo mi to peníze,“ sdělil Brachna. Kolegové z branže mu navíc říkali, že jeho tvorba je nudná.

Serióznější obsah a boom v tvorbě

Duklock se nad svým obsahem pořádně zamyslel a opět ho změnil. Začal s komentováním Counter Strike a radil lidem se skiny. Kanál mu stále upadával a Youtube ho již neuživil. Začal tedy pracovat v grafickém studiu, ale s reakčními videy stále pokračoval, jen změnil jejich formát. Už nemluvil o „blbostech,“ ale zaměřil se spíše na seriózní věci. Moc si ovšem neověřoval informace a od fanoušků schytal kritiku.

V tomto období už začínal být ztracený, a tak vydal video s názvem „Co se se mnou děje?,“ ve kterém vysvětlil svoji aktuální situaci a řekl, že ho některá videa ani nebaví. Od sledujících si získal přízeň a začal konečně natáčet něco, co by on sám rád sledoval. Jednalo se o krátká informativní videa, která reagovala na nové trendy. Jeho obsah se stal jedinečným na Slovensku a na dosahu se to ukázalo.

K tvorbě pak přidal ještě sketche a tag videa, která se zaměřovala na technologii. Do elektroniky sám nejprve investoval, ale vyplatilo se mu to. Tvorba byla kvalitní a každý rok nabíral statisíce sledujících. Zaznamenaly ho i různé značky a nabízely mu spolupráce. Této tvorbě se věnuje až do teď.

Na video, které natočil k výročí deseti let na Youtube dostal mnoho pozitivních reakcí. Fanoušci mu píší, jak ho obdivují a respektují. „Přes 10 let, a stal se z něj jeden z největších youtuberů na CZ/SK scéně. Představte si, že se z malé srandičky ve finále stane brand, který má nespočet lidí. Je celkem šílené si představit, kolik lidí Dušana třeba nezná, ale i tak o něm v nějaké formě slyšelo. Respekt,“ zní jeden z komentářů.

Témata: Duklock