Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Ruminka Bagárová ve spolupráci se značkou Linteo | foto: https://www.instagram.com/linteo_cz/Antiyoutuber.cz

Na dětech se dá na sociálních sítích vydělávat. Ve světě se za to už rodiny soudí

Rodiče stále hojněji zveřejňují fotky svých potomků na sociálních sítích. Někteří na tom dokonce mají založený byznys. Na svých Instagramech a TikTocích, plných videí malých dětí, vydělávají. Sledují je tisíce lidí. Děti zapojují do spoluprací bez jejich souhlasu a uvědomění. Ohrožují tak jejich soukromí a bezpečí.
  13:00

Profily na sociálních sítích plní lidé různými věcmi. Někdo sdílí recepty, jiný sportovní výkony, mnozí lidé pak sdílí fotky a pokroky svých potomků. Někteří rodiče na tom dokonce mají celý profil na sociálních sítích vybudovaný. Zapojují je do spoluprací a vydělávají na nich. Děti z toho většinou nemají rozum, mnohdy jsou ve věku, kdy ani neumí mluvit. Rodiče si zároveň v mnohých případech neuvědomují, že fotky dětí volně na internetu mohou být zneužity.

Fenomén nadměrného používání a sdílení fotek dětí na internetu se někdy označuje jako sharenting, tedy spojení anglických slov share a parenting. Podle projektu e-bezpečí, který se sharentingem mimo jiné zabývá, je největším problémem pro dospívající děti. Ty začínají být aktivní v online prostoru a budují si zde svoji identitu. Zjištění, že rodiče sdíleli jejich fotky, kde jsou častokrát v nepříjemných situacích, pro ně není moc příjemné. Zejména, když jsou tyto fotografie veřejně dohledatelné.

Výzkum projektu Preparing for a Digital Future ukázal, že tři čtvrtiny všech rodičů, kteří používají internet sdílí fotky svých potomků alespoň jednou měsíčně. Děti se pak stávají obětmi šikany ze stran svých spolužáků, kteří jejich fotky cíleně dohledávají.

Děti se mohou s nesouhlasem sdílení jejich fotek na internetu obrátit například na Linku bezpečí.

„Děti a studenti do šestadvaceti let se na nás mohou obrátit s jakýmkoliv chováním na internetu, od sdílení nechtěných fotek až po kyberšikanu. V minulosti s námi již několik jedinců řešilo to, že jejich zákonní zástupci sdílí na internetu fotky, s kterými nesouhlasí,“ sdělila Regina Jandová, specialistka PR a komunikace Linky bezpečí.

Mezi nejznámější české influencery, kteří se nebojí sdílet své děti, patří Michal a David Vaníčkovi. Vystupující pod profilem Dva tátové. Tomuto homosexuálnímu páru se narodila dvojčata s pomocí náhradní matky.

Na Instagramu je sleduje téměř 230 tisíc lidí. Sdílí běžné zážitky ze života s dětmi. Cestují s nimi, vzdělávají je, berou je na výlety a do zábavních parků. Dbají na jejich vyváženou stravu a neustále s nimi vymýšlí zábavné aktivity. Zapojují je ale i do různých spoluprací. Spolupracují se značkou Barbie nebo Centrem Černý Most. Dva tátové mají dokonce svůj e-shop a vydali několik knih.

Od narození dcery Ruminky je i Instagram zpěvačky Moniky Bagárové plný jejího dítěte. Bagárovou na Instagramu sleduje 900 tisíc lidí. V posledních letech sdílí fotek své dcery více než těch svých. Zapojuje ji i do mnoha spoluprací. Ruminka natáčela a fotila reklamu pro Sunar či značku Linteo.

Trend zakládání profilů, kde jsou zejména fotky malých dětí se s dobou zvyšuje. Mnoho matek na mateřské dovolené se snaží o přivýdělek a jako možnost je napadají právě sociální sítě. Sdílí tedy své potomky. Jejich cílem je získat co nejvíce followerů a následně nasbírat různé formy spoluprací. Většinou začínají na barterech, které značky nabízejí i lidem s pár tisíci sledujícími. Maminky bohužel sdílí i fotografie svých ratolestí v plenkách či z vany, které mohou být zneužity pedofily.

V zahraničí se objevila už řada případů, kdy dítě v pozdějším věku rodiče za sdílení jejich života a intimních momentů žalovalo. V Česku je však řešení aktivit na sociálních sítích s policií poněkud složité.

„Tento problém je takový co by kdyby a nikdy se u nás neřešil, jedině v zahraničí. Ovšem rodič je zákonný zástupce dítěte a může sdílet na internetu, co chce. V této oblasti se lépe vyznají právníci,“ uvedl tiskový mluvčí Police ČR Petr Vala.

V Itálii se děti se svými rodiči za sdílení fotografií bez jejich souhlasu soudily již několikrát. V roce 2018 přivedl k soudu svoji matku šestnáctiletý mladík z Říma. Nechal se slyšet, že stovky fotek, které jeho matka neustále postovala na sociální sítě, mu dělaly ze života takové peklo, že se musel přesunout na střední školu do USA. Případ vyhrál a jeho matka musela všechny fotky ze sociálních sítí smazat, jinak jí hrozila pokuta deset tisíc eur.

Podobné případy se soudně řešily i v Rakousku, USA, Francii, Velké Británii a dalších zemích. Zatímco Česko je v problematice opět trochu pozadu, Skandinávie nepřestává překvapovat. Norská vláda jedná o zákonech a nařízení ohledně sdílení fotek dětí na internetu. Doufejme, že naše země půjde pomalu v jejich krocích.