Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Na Eda Sheerana dorazilo 80 tisíc lidí. | foto: Facebook/Twitter

Ed Sheeran byl obviněný z plagiátorství. Pokud by soud prohrál, ukončil by svou kariéru

Zpěvák Ed Sheeran musel k soudu, aby obhájil autenticitu své písně. Byl totiž nařčen z toho, že při její tvorbě kopíroval zesnulého soulového zpěváka Marvina Gaye. Sheeran však kopírování popírá a soud ho nakonec shledal nevinným. Kdyby však soud rozhodl jinak, Sheeran by údajně skončil se svou kariérou.
  14:00

Světoznámý zpěvák Ed Sheeran byl obviněný z plagiátorství, kterého se údajně dopustil při tvorbě hitu Thinking Out Loud. Sheeran měl totiž použít melodii z písně zpěváka Marvina Gaye Let's Get It On, který zemřel v roce 1984. Sheerana zažalovali dědici Gayeova spoluautora a požadovali po něm pokutu, protože prý údajně porušil autorská práva. Sheeran byl však nakonec shledán nevinným a jeho fanoušci si zhluboka oddechli. Zpěvák se totiž nechal slyšet, že pokud soud rozhodne o jeho vině, ukončí svou velkolepou kariéru a půjde do předčasného důchodu.

Perfect #edsheeran #perfect #perfectedsheeran #fyp #foryoupage #song #lyrics #parati

5. května 2023 v 13:15, příspěvek archivován: 5. května 2023 v 13:15

Celý případ s Sheeranovým údajným kopírováním byl velmi zvláštní. Svou slavnou skladbu, kvůli které musel jít před soud, totiž vydal už v roce 2014. Spousta lidí tehdy upozornila na velmi zvláštní podobnost s písní Gaye. Skladba Thinking Out Loud navíc obletěla celý svět a na YouTube má už 3,5 miliardy zhlédnutí a dostala se i k dědicům Gayeova spoluautora Eda Townsenda. Ty samozřejmě velmi překvapilo zjištění, že Sheeranova skladba zní velmi podobně, jako skladba od Gaye a rozhodli se proto podat na Sheerana trestní oznámení. Sheeran samozřejmě celou dobu tvrdil, že Gaye neokopíroval a že se jedná pouze o shodu náhod. Rodina Townsenda však byla jiného názoru a celý případ skončil před soudem.

Soud nakonec shledal Sheerana nevinným, ovšem celý proces měl velmi zajímavý děj. Sheeran totiž musel v soudní síni několikrát zahrát svou skladbu, aby mohla porota rozhodnout o jeho nevině. Sheeran i jeho právnička poukázali na fakt, že k vytvoření melodie, kterou Sheeran v písni použil, stačí pouze pár jednoduchých akordů, které se často používají a používali je i jiní hudebníci, kteří tvořili hudbu ještě dávno předtím, než svou píseň vydal Gaye. Porota tak měla možnost poslechnout si krátké vystoupení světového umělce na vlastní oči. Sheeran navíc tvrdil, že skladbu tvořil spolu se svou kamarádkou Amy Wadge a nechal se inspirovat tehdejší přítelkyní, svou babičkou a dědečkem.

Subtract Sundays - Curtains is about the days where you want to lock yourself in a dark room, and shut yourself out from the world. We all have amazing people in our lives who love us, who see sometimes when we are in dark places, and they come, pull the curtains, and let the sunshine in. Subtract out friday x #SubtractSundays #BehindTheSong #NewMusic

5. května 2023 v 13:18, příspěvek archivován: 5. května 2023 v 13:18

Pro nedostatek důkazů byl nakonec Sheeran zproštěn všech obvinění, z čehož měl pochopitelně radost. Byl ale velmi zaskočený z toho, že se vůbec musel celý soudní proces konat. Podle něj už ze začátku bylo nad slunce jasné, že žalující strana nemá dostatek důkazů a celý případ vyhraje on. Kdyby se tak nestalo, znamenalo by to obrovské omezení různých hudebních skladatelů. Sheeran totiž v soudní síni několikrát vysvětloval, že za použití základních akordů se dají zahrát různé písně. Neznamená to však, že akordy by se měly přestat používat, protože je používá i někdo jiný.

Sheeran však s obviněním z kopírování jiných hudebníků má už jisté zkušenosti. Pár měsíců předtím, než byl obviněn z kopírování Gaye, totiž řešil jiné obvinění. Byl totiž nařčen z toho, že se dopustil plagiátorství při tvorbě skladby Shape of you, která se také stala velmi poslouchanou na všech platformách. Sheeran však i tehdy spor vyhrál, dlouho si však klidu neužil, protože se objevila další žaloba.

Boat is the first song I wrote and finished for Subtract, it’s where it all began, and a good way to kick off the album. I’m gonna release the full song and video this friday, hope you love it as much as I do x #NewMusic

5. května 2023 v 13:20, příspěvek archivován: 5. května 2023 v 13:20

Spor se táhl už od roku 2017. Byl však několikrát odložen kvůli covidové pandemii. Trvalo zhruba šest let, než si mohl Sheeran znovu oddychnout. Je rád, že soud rozhodl o jeho nevině, protože jinak by pravděpodobně dostál svého slova a ukončil by svou hudební kariéru. Když soud rozhodl o tom, že je zproštěn všech obvinění, radostně objal všechny členy svého týmu a velmi jim děkoval za jejich práci a podporu.