Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Rapper Ektor | foto: facebook.com/ektorpage

Ztratil se, teď je velkolepě zpět. Ektor na novém albu mluví o mentálním zdraví a ženách

Ektor po sedmi letech zakončil trilogii alb Detektor. Na nové desce Detektor III zmiňuje mentální zdraví, sebevražedné myšlenky, ztrátu soukromí a pozitivní vztah k ženám. Fanoušci oceňují především upřímnost Ektora, album zní podle některých na druhou stranu monotónně.
  16:28

Na podzim bylo jméno Marka Elefteriadise, který je známý spíše pod svým uměleckým pseudonymem Ektor, jedním z nejskloňovanějších na českém internetu. Zmizel ze sociálních sítí a dlouho se spekulovalo, zda se chce úplně stáhnout z veřejného světa, má dluhy nebo jestli třeba nepůjde i do vězení. Teď však vydal nové album, které by mělo všechny spekulace definitivně vyvrátit.

Rapper Ektor se v pondělí po sedmi letech vrátil s pokračováním svých dvou nejznámějších a nejzásadnějších alb nesoucích název Detektor. Obě ho dostala do povědomí širší veřejnosti a dodnes jsou s ním nejčastěji spojována. Nové album by mělo uzavírat jednu životní a hudební etapu známého rappera a zároveň mu dát příležitost začít novou kapitolu s nepopsanými listy.

Detektor III by mělo být nejosobnější album Ektorovy patnáctileté hudební kariéry. Na začátku se zdá, že se nepřestal věnovat svým už tradičním tématům. Už v titulním tracku Traphouse mluví o tom, jak se mu daří, je mu lépe, než mu bylo dřív. A to v podstatě jen díky tomu, kolik má peněz. Zároveň ho ale prý nezměnily peníze a ani sláva, což zmiňuje v refrénu skladby.

Ženy a sebevražedné myšlenky

Peníze, sláva a ženy jsou ústředními tématy většiny českých rapových skladeb, což není výjimkou ani u Ektora. Je známý svými mnohdy nevybíravými texty, ve kterých se vyjadřuje právě o ženách a vztahu k nim. V minulosti se také spekulovalo o několika případech, ve kterých měl nejednu ženu napadnout. Kvůli jednomu napadení byl Ektor v roce 2015 i u soudu. Obvodní soud pro Prahu 2 mu tehdy uložil podmíněný trest v trvání jednoho roku s odkladem na 36 měsíců.

Ve skladbě Upgrade však ukazuje svou zranitelnější stránku, na kterou jeho fanoušci zvyklí nejsou. Mluví o ženě, která byla podle něj krásná už dlouho, jen si jí nikdo nevšímal. Následně vyzdvihuje její hodnotu, zmiňuje její kvality a nakonec dodává, že ač to mezi nimi skončilo, choval se k ní vždy správně. V kontrastu s jeho předchozími texty, ve kterých v podstatě jen ženy uráží, vyznívá skladba mnohem citlivěji, než mnozí očekávali.

Nejupřímnější je bezpochyby skladba Novej den. „Každej kdo mě zná, ví, že mě sere sláva,“ říká už v jednom z prvních veršů. Uvědomuje si, že ztratil soukromí kvůli tomu, jak se mu daří a že je někdy třeba něco v životě obětovat. Později zmiňuje také sebevražedné myšlenky a mentální zdraví. „Ale jsem šampión, ty držej hlavy vzhůru / Takže dneska slavim to, že vůbec slavit můžu,“ zní ve skladbě dál.

Mnozí fanoušci vyzdvihují právě Ektorovu upřímnost, která se nejen u něj, ale i v rapu obecně příliš často nevidí. Na druhou stranu je podle některých posluchačů také nutné zmínit monotónnost alba. „Ty témata jsou sice fajn, ale zní to prostě všechno stejně. Nepřišlo nic nového, kromě těch textů, ale na poslech je to nuda,“ myslí si jeden z posluchačů.

Vzhledem k tajemnému zmizení Ektora ze sociálních sítí byl na jeho nové album zvědavý nejeden rapový fanoušek. Jestli mezi ně patří i seniorka influencerka Flexybabka je otázkou, i ona se však přidala ke komentujícím nového alba ještě před tím, než vyšlo. „Tohle bude střela gádžata,“ napsala pod příspěvek na oficiálním Instagramu Ektora.

Na albu je třináct skladeb a pět z nich už fanoušci mohli poslouchat delší dobu. Dvě skladby vyšly už na konci ledna minulého roku. Ektor si na novou desku pozval také tři hosty. Patří mezi ně Sergei Barracuda, Dollar Prync a slovenský rapper Pil C. Zároveň je nutné dodat, že své nové album pokřtí už 10. března v pražském Foru Karlín.