Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Elon Musk změnil logo Twitteru z ptáčka na Doge | foto: Profimedia.cz

Elon Musk změnil logo Twitteru na doge. Dogecoin díky tomu vzrostl o 30 procent

Elon Musk změnil fotku Twitteru z modrého ptáčka na psí hlavu Shiba Inu, které se přezdívá doge. Hodnota kryptoměny dogecoin díky tomu stoupla o 30 procent. Musk zároveň v současnosti čelí žalobě na 258 miliard dolarů kvůli údajné manipulaci s dogecoinem.
  15:13

V pondělí uživatele Twitteru překvapilo nové logo na webové stránce v prohlížeči. Podnikatel a současný majitel Twitteru Elon Musk totiž známého ptáčka vyměnil za psí hlavu z internetového meme, takzvaného doge. Oblíbeným psem byla také inspirovaná jedna z kryptoměn, která díky tomu zvýšila svou hodnotu.

Hlava psa rasy Shiba Inu se stala populární zhruba v roce 2010. Vzniklo tehdy nové internetové meme, kterému začali uživatelé sociálních sítí přezdívat doge. O tři roky v prosinci později vznikla také kryptoměna dogecoin, jejíž logo je inspirované malým kresleným psem. Kryptoměna byla velmi oblíbená a dříve existovalo také hnutí za to, aby měl jeden dogecoin hodnotu jednoho amerického dolaru.

To se však nestalo a ještě v pondělí měl jeden dogecoin hodnotu zhruba jednoho centu amerického dolaru. Pak však přišlo nečekané a uživatele Twitteru překvapilo nové logo s malou psí hlavou. V tom důsledku hodnota dogecoinu okamžitě začala stoupat a vzrostla až o 30 procent.

Musk také zveřejnil na svém profilu dva tweety, ve kterých si z nového loga utahoval. Jeden z nich je meme, ve kterém Shiba Inu předává řidičský průkaz policistovi. Na něm je místo obrázku doge malý modrý ptáček. „To je stará fotka,“ vymlouvá se pes. Druhý tweet je starší snímek obrazovky, kde se Musk ptá, co má udělat pro to, aby změnil logo na psí hlavu. „Jen kup Twitter a vyměň jeho logo za doge,“ radí mu komentující. Musk fotku sdílel se slovy, že udělal to, co slíbil.

Proč ho ale doopravdy změnil? Musk je dlouholetým fanouškem kryptoměny se psem a je známý také tím, že si mnohdy utahuje i z věcí, ze kterých by si utahovat neměl. Na jeho tweety mnozí reagují přehnaným nákupem nebo prodejem různých aktiv.

Právě kvůli manipulaci s kryptoměnou dogecoin na něj byla podána v loňském roce žaloba na 258 miliard dolarů. Viní ho z manipulace s trhem a úmyslného podvodu. Musk prý úmyslně zvýšil hodnotu dogecoinu zhruba o 36 tisíc procent, pak ji nechal zase klesnout a tím si přišel na miliardy dolarů. Mohly za to prý jeho tweety, ve kterých kryptoměnu propagoval a jeho výroky na podporu dogecoinu. Dříve se mu dokonce přezdívalo The Dogefather. Jeho obhájci však tvrdí, že jsou jeho tweety mnohdy hloupé a neškodné. Teď žádají soud, aby žalobu zamítl.