Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Kim Kardashian | foto: Instagram

Díky lékům na cukrovku rychle zhubnete stejně jako Kim Kardashian. Mají však i své stinné stránky

Léky Ozempic a Wegovy jsou hitem internetu. Díky lékům určených na léčbu cukrovky totiž prý rychle zhubnete. Po celém světě začaly léky scházet a pro diabetiky tak není dostatek. Mohou však být nebezpečné. Mezi fanoušky patří například Elon Musk, dlouho se spekuluje i o Kim Kardashian.
  15:48

Téměř třicet kilogramů dole za pár měsíců. TikTok zaplavila videa uživatelů, kteří si pochvalují účinky léku Ozempic. Nepatří mezi ně jen běžní uživatelé, pochvalují si ho i celebrity. Zázračný lék, jak ho mnozí označují, však může být nebezpečný.

Ozempic je lék, který je určený na léčbu cukrovky. Obsahuje látku semaglutid, která může pomoct se snižováním tělesné hmotnosti. Ozempic poprvé schválila americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v roce 2017. O tři roky později se objevil nový lék s obchodním názvem Wegovy s vyšším obsahem semaglutidu, který se používá k léčbě obezity.

Od té doby se začaly šířit informace, že díky léku mnozí rychle zhubli. Veřejně se nedávno k užívání Wegovy přiznal Elon Musk, spekuluje se také například o Kim Kardashian. Už dlouhou dobu se na sociálních sítích diskutuje, jak je možné, že minulý rok tak rychle zhubla do téměř ikonických šatů Marilyn Monroe. Semaglutid by podle mnohých mohl být správnou odpovědí, Kardashian to však popřela. Popularitu získal lék také na TikToku, kde má označení ozempic přes 730 milionů zobrazení. Uživatelé sdílí své téměř zázračné přeměny a opěvují lék určený na léčbu cukrovky.

#ozempic #ozempicweightloss

29. března 2023 v 15:31, příspěvek archivován: 29. března 2023 v 15:31

Jak to funguje? Lék se aplikuje injekcí buď do stehna nebo do břicha. Semaglutid snižuje hladinu cukru v krvi a reguluje inzulín. Také však napodobuje hormon, který se v těle přirozeně tvoří ve střevech a tím omezuje chuť k jídlu tím, že prodlužuje čas, kdy jídlo opustí žaludek. Zároveň tak přiměje mozek si myslet, že se cítíte plní a omezí tím chuť k jídlu. Takže jednoduše hubnete, protože nemáte hlad a nejíte.

Právě kvůli tomu, jak se na sociálních sítích vyzdvihují pozitivní účinky obou léků, se o ně mnohonásobně zvýšil zájem. To způsobilo, že se po celém světě začaly rychle vyprodávat a tak schází těm, kteří je nejvíce potřebují. Oba léky jsou sice na předpis, ale i přes to není pro mnohé složité se k léku dostat. V Česku zatím Wegovy dostupný není, k dostání je pouze Ozempic.

Ani jeden ze zmíněných léků není určený pro lidi, kteří diabetes nemají a stejně jako většina léků mají i vedlejší účinky. Patří mezi ně bolest hlavy a břicha, únava, nevolnost nebo malátnost. Mohou také způsobovat různé problémy s trávícím ústrojím. Nutno dodat, že vedlejší účinky se zkoumaly jen na diabeticích a zdravým lidem se studie nevěnovaly. Léky tak mohou způsobit problémy, o kterých zatím nikdo neví.

#stitch with @pattypopculture Please let your anesthesia team know if you are on it. There have been case reports of patients with full stomachs despite not eating or drinking for 12 or more hours before surgery. A full stomach can increase the risk of aspiration which is a serious medical complication. #ozempic #ozempicweightloss #doctorsoftiktok #kimkardashian #medication #anesthesia

29. března 2023 v 15:33, příspěvek archivován: 29. března 2023 v 15:33

U lidí, kteří léky užívají, by se mohl také objevit takzvaný jojo efekt. To znamená, že se váha po jejich vysazení vrátí na původní a mnohdy se i ještě zvýší. Maximální délka pro užívání léků jsou v současnosti dva roky, co se bude tím po tom, je však otázkou.

V poslední době se také spekuluje o takzvaném ozempic face, tedy ozempic obličeji. Označení má na TikToku více než čtrnáct milionů zobrazení a znamená, že po tom, co rychle zhubnete, se na obličeji začne objevovat povislá kůže.