Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Elon Musk | foto: Reuters

Elon Musk se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Kvůli tomu, o kolik peněz přišel

Elon Musk, který stojí mimo jiné za společnostmi Tesla a SpaceX, byl dlouho veden jako nejbohatší muž světa. Kvůli klesajícím akciím Tesly po odkoupení sociální sítě Twitter však přišel o 165 miliard dolarů. Drží za to nový rekord v Guinessově knize rekordů.
  9:46

Jméno Elona Muska, amerického podnikatele a inženýra, slyšel už asi každý. V lednu 2021 se stal nejbohatším člověkem na světě s hodnotou majetku 185 miliard dolarů. Během stejného měsíce jeho jmění překročilo hranici 200 miliard dolarů. Musk stále přicházel s více a více kreativními nápady, ovšem nyní se nechtěně zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako člověk, který přišel o nejvíc peněz v historii lidstva.

Všechno to začalo 13. dubna 2022, kdy Elon Musk učinil nabídku majitelům sociální sítě Twitter. Nabídl jim, že od nich odkoupí 100 procent akcií za 44 miliard dolarů. 25. dubna se veřejně vyjádřil Twitter, že je ochoten a připraven Muskovu nabídku přijmout. V říjnu téhož roku byla celá záležitost dokončena. Jenomže kvůli Muskovu rozhodnutí znejistili investoři Tesly. Musk se podle nich právě kvůli Twitteru dostatečně Tesle nevěnoval. To byl jeden z hlavních důvodů, proč v roce 2022 klesly hodnoty akcií Tesla zhruba o 65 procent. Dalším důvodem byla i nedostatečná výroba vozidel. Za uplynulý rok jich firma dodala pouze 1,3 milionu. Nedostatkem vozidel firma nesplnila roční očekávání. Tesla se navíc musí vypořádat i s klesající poptávkou. Ta se stále snižuje kvůli obavám z recese i ze stále rostoucí konkurence.

Elon Musk v prosinci loňského roku uzavřel akciový trh. „Dlouhodobé základy jsou mimořádně silné. Krátkodobé tržní šílenství je nepředvídatelné,“ vysvětlil Musk na Twitteru. Časopis Forbes, kterým byl Elon Musk uveden jako nejbohatší člověk planety, nově ve svých článcích uvedl, že podle jejich průzkumů Musk přišel přibližně o 165 miliard dolarů, což je v přepočtu 3,7 bilionu korun. Kvůli této ztrátě se zapsal v Guinessově knize rekordů jako člověk, který přišel o největší množství peněz v historii. Až doposud byl držitelem tohoto ne příliš chvalného rekordu japonský technologický investor Masayoshi Son, který v roce 2000 přišel o 58,6 miliardy dolarů. Muska nahradil na jeho pozici nejbohatšího člověka šéf francouzské společnosti LVMH, která vlastní například módní značku Louis Vuitton, Bernard Arnault. Jeho jmění je odhadováno na 188 miliard dolarů. Muskovo osobní jmění se nyní pohybuje kolem 150 miliard dolarů.