Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Elon Musk převzal Twitter | foto: Telegraph.co.uk

Musk převzal Twitter. Plánuje, že by se platilo i za soukromé zprávy

Americký podnikatel Elon Musk převzal Twitter a v plánu má mnoho změn. Nejen, že vyhodil všechny vedoucí zaměstnance, chce také zpoplatnit účty ověřené fajfkou částkou 500 Kč měsíčně. Miliardář se také nechal několikrát slyšet, že chce z Twitteru udělat místo pro všechny. Spekuluje se tak o odblokování všech účtů.
  14:30

Twitter čeká mnoho změn. Poté, co platformu převzal miliardář Elon Musk a vyhodil všechny vedoucí zaměstnance, už síť nebude jako dřív. Podnikatel nechá zpoplatnit fajfkou ověřené účty a ze sítě plánuje udělat místo, které přivítá všechny. Má tak v plánu odblokovat téměř všechny účty, a to včetně Donalda Trumpa.

Musk platformu koupil v pátek 22. října za 44 miliard dolarů, což je více jak jeden bilion korun. Částka je i podle něj velmi přehnaná, ale v síti vidí veliký potenciál. Ihned první den po převzetí Twitteru vyhodil všechny vedoucí pracovníky. Nechal je vyvést ochrankou a stal se jediným ředitelem společnosti.

Jeho prvním krokem ve změně platformy je rozvinutí předplatitelského systému. Ten už v několika zemích na světě funguje, ale Musk chce předplatné zdražit na 500 korun měsíčně z původních 125 korun. Chce ho také přesunout do dalších oblastí a přidat nové funkce včetně obsahu bez reklam a možnosti upravovat již zveřejněné tweety.

Součástí předplatného s názvem Twitter Blue má být i ověření profilu fajfkou vedle jména. Ta byla doposud zdarma, ale nyní se má stát součástí balíčku předplatného. Ověření používají zejména známé osobnosti či novináři. Zkrátka lidé, za které se ostatní chtějí vydávat. Stávající uživatelé předplatného budou mít od 7. listopadu lhůtu devadesát dní na rozmyšlenou, zda chtějí v programu pokračovat za zvýšenou částku či nikoliv. Pokud ne, tak přijdou o svoji fajfku.

Mezi další návrhy Muska patřilo dokonce zpoplatnění samotného zveřejňování příspěvků či posílání soukromých zpráv. To by prý zabránilo vzniku falešných účtů. Platby by měly být prováděny v kryptoměně DogeCoin, kterou se platí i Muskovy produkty od Tesly.

Podnikatel chce nad sítí převzat plnou kontrolu a nedovolí, aby mu do jejího řízení mluvili ostatní lidé. To potvrzuje i svým záměrem odkoupit všechny zbývající akcie Twitteru. Tím stáhne firmu z burzy a rozšíří tím možnosti pro rychlejší změny a inovace.

Spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey se snažil na sítí vytvářet zdravou konverzaci a blokoval tak určité příspěvky. Násilí, urážky, obtěžování a nenávistné symboly na platformě neměly žádný prostora jejich autoři byli blokování. To se za Muska změní a k názorům uživatelů bude shovívavý. Spekuluje se i o odblokování účtu Donalda Trumpa. Není však jisté, zda se bývalý prezident na síť vůbec chce vrátit.

Změny týkající se větší, ač často nechtěné svobody slova se při převzetí společnosti Muskem očekávaly. Miliardář je známý svými posměšky směrem k odlišným pohlavím či přirovnáváním politiků k nacistickým představitelům.