Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Elon Musk založil novou firmu pro vývoj umělé inteligence | foto: instagram.com

Elon Musk založil firmu pro vývoj umělé inteligence. Nová aplikace má chápat celý vesmír

Elon Musk založil novou firmu, která se zabývá vývojem umělé inteligence. Pouze o měsíc dříve přitom podepsal petici, která měla zpomalit na půl roku její vývoj. Chce také vytvořit aplikaci, která bude chápat celý vesmír. Umělé inteligence se ale lidé obávají, může být totiž podle některých až příliš chytrá.
  10:00

Americký miliardář Elon Musk se rozhodl založit novou firmu, která se zabývá umělou inteligencí. Chystá se také vytvořit vlastní aplikaci TruthGPT, která by podle něj měla vyhledávat nejlepší odpovědi na otázky a také pochopit principy celého vesmíru. Musk sám se přitom nedávno připojil k podepsání petice, jejímž účelem bylo na půl roku vývoj umělé inteligence globálně pozastavit.

Musk sám navíc připustil, že umělá inteligence má potenciál k tomu, aby zničila lidskou civilizaci. Je podle něj tedy opravdu nebezpečná a s jejím vývojem se tak musí pracovat velmi opatrně. Proto všechny překvapilo, že se rozhodl založit si firmu na práci právě s umělou inteligencí.

4. března 2023 v 17:43, příspěvek archivován: 18. dubna 2023 v 15:21

„Chci začít pracovat na něčem, čemu říkám TruthGPT, nebo také umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží porozumět podstatě vesmíru. Myslím si, že by to mohla být nejlepší cesta k bezpečí ve smyslu toho, že UI, která se stará o pochopení vesmíru, pravděpodobně nezničí lidi, protože jsme jeho zajímavou součástí,“ řekl Musk v rozhovoru pro FoxNews. Právě schopností umělé inteligence se bude zabývat nová firma X.AI, kterou Musk nedávno založil. Aplikace, která má pod firmou vzniknout, by měla zároveň konkurovat podobné aplikaci ChatGPT, která je podle Muska nespolehlivá a odpovědi, které svým uživatelům poskytuje, jsou podle něj často lživé. Aplikace totiž generuje důvěryhodné texty, které se ovšem nezakládají na pravdě.

Tomu se chce Musk vyhnout a nová aplikace by tak měla generovat odpovědi, které budou vycházet ze souboru pravdivých dat. Jeho nová firma by se však měla věnovat celkovému zkoumání a vývoji umělé inteligence, o kterou má Musk v posledních letech veliký zájem. Sám dokonce patřil mezi jednoho ze spoluzakladatelů nyní už konkurenční firmy Open AI, ze které později odešel. Nějakou dobu ale strávil tím, že sestavoval tým odborníků a následně se rozhodl založit firmu X.AI. Veřejnost však byla tímto krokem velmi zaskočena, protože se tak stalo zhruba měsíc poté, co se Musk přidal k petici na pozastavení vývoje umělé inteligence. Musk si je navíc vědom rizika, které umělá inteligence představuje, je ovšem přesvědčený o tom, že ji dokáže využít pro dobro lidstva.

20 years ago

17. března 2023 v 2:10, příspěvek archivován: 18. dubna 2023 v 15:22

Umělou inteligencí se také zabývá jeho další firma Tesla, která vyrábí auta a ta jsou řízena právě jí. Musk navíc koupil tisíce grafických čipů, takzvaných GPU, které umělá inteligence používá. Více cílů, než je nová aplikace TruthGPT, zatím není známo, ovšem záměr nově vzniklé firmy je jasný. Chce totiž vytvářet lepší produkty, než konkurenční firma OpenAI, kterou Musk opustil kvůli tomu, že měl jinou vizi než ostatní. Ať už ale jeho nová firma bude produkovat cokoliv, Musk si je vědom toho, že práce s umělou inteligencí vyžaduje trpělivost a nesmí se udělat ani jedna chyba. Může to totiž v celkovém výsledku udělat fatální škody. Také se podle něj nesmí umělá inteligence podceňovat.

Petice, kterou podepsal nejen Musk, ale také třeba spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, totiž vznikla v důsledku toho, že byl poslední dobou zaznamenán až nezvykle velký posun ve vývoji umělé inteligence. Ta už se totiž rovná té lidské a podle velkého množství lidí představuje vážné riziko. Stal se z ní ovšem spíše komerční produkt a firmy, které ji využívají, se spíše předhání v tom, čí produkty budou lepší. Jenomže právě díky lidskému egu, se může jednoduše stát to, že umělá inteligence přeroste v něco, s čím si už lidstvo nebude moct poradit. Tohoto rizika si je Musk vědom, ovšem z neznámého důvodu se vývojem chce zabývat.

Happy Friday!

17. února 2023 v 10:32, příspěvek archivován: 18. dubna 2023 v 15:23

Veřejnost spekuluje o tom, proč se Musk podílel na podepsání petice o zpomalení vývoje umělé inteligence a zároveň si založil novou firmu, která se jím zabývá. Podle některých šlo totiž Muskovi pouze o využití situace aby zpomalil konkurenci. Půl roku je totiž vzhledem ke všem současným prvkům dostatečně dlouhá doba na to, aby se dostal o několik kroků před konkurenční společnosti. Poslední dobou se nad Muskovým chováním pozastavuje čím dál více lidí. Velmi překvapivé například bylo to, že se Musk rozhodl sloučit platformu Twitter s jeho nově založenou společností X Corp. Cíl jeho kroků zatím není příliš jasný, Musk ovšem neustále zdůrazňuje to, že při své práci s umělou inteligencí bude postupovat naprosto profesionálně.