Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Elon Musk vrací „ptákovi“ svobodu“. | foto: Profimedia.cz

Elon Musk řeší problémy s platformou X. MrBeast na ni nepřidává videa, Tate ji chce zachránit

Elon Musk čelí kritice kvůli své platformě X a opouští ho inzerenti. Ti totiž nechtějí být spojovaní s příspěvky, které jsou mnohdy velmi kontroverzní. To chce zachránit influencer Andrew Tate, který nabízí Muskovi pomocnou ruku. Platforma X ale nevyhovuje také youtuberovi MrBeastovi. Tvorba na platformě se mu totiž nevyplatí.
  10:38

Americký podnikatel a inženýr Elon Musk před nějakou dobou koupil platformu Twitter za neuvěřitelných 44 miliard dolarů. Tehdy se kolem tohoto kroku rozjela ohromná diskuze, protože podle některých lidí je Musk tak trochu blázen a někteří se domnívali, že podnikatel platformu stáhne dolů. Některé Muskovy kroky byly opravdu podivné. Twitter totiž přejmenoval na X a povoloval na ní obsah, který by měl být zakázaný. V důsledku podobných kroků ale Musk přichází o firmy, které mu platí za reklamu. Svůj názor na platformu také vyjádřil jeden z nejznámějších youtuberů MrBeast. Nechce platformu využívat pro svá videa, protože za ně nedostane takové peníze. Muskovu krizi chtěl také vyřešit kontroverzní influencer Andrew Tate.

Všechno odstartoval Muskův kontroverzní příspěvek, který se týkal antisemitismu. V tu chvíli se začalo řešit dobré jméno společnosti, ale některé firmy se rozhodly, že v reakci na kontroverzní příspěvek pozastaví své marketingové aktivity na platformě. A nejednalo se o jen tak ledajaké firmy. Od Muskovy platformy totiž daly ruce pryč společnosti jako Apple, Warner Bros Discovery, Disney a mnohé další. To mělo pro platformu X pochopitelně velmi nepříjemný dopad a Musk musel řešit opravdu nepříjemnou situaci. Podle něj se ale jednalo o cílený útok a rozhodl se podat hromadnou žalobu. „Jakmile se v pondělí otevře soud, X Corp podá termonukleární žalobu na Media Matters a všechny, kteří se podíleli na tomto podvodném útoku na naši společnost,“ napsal před časem Musk na platformě X.

Žalobu ale stále ještě nepodal a tak není jasné, zda si to nakonec nerozmyslel. Do celého dění se ale také ochotně vložil kontroverzní influencer Andrew Tate, který je sice uprostřed soudního procesu, ale i tak má obrovské množství peněz ze svého rozjetého byznysu. Ten Muskovi vyjádřil podporu. Možná kvůli tomu, že Musk je jediným majitelem velké platformy, který Tatea nezablokoval a dává mu tak jako jediný možnost komunikovat se svými fanoušky. „Budu inzerovat X na X. Na této platformě budu zkrátka propagovat tvoji vlastní platformu. Nepotřebuješ další inzerenty,“ vzkázal Tate Muskovi. Také mu nabídl, že bude každý měsíc na reklamy přispívat milion dolarů. „Prostě mi dej vědět, kam mám poslat peníze,“ dodal Tate.

Muskova platforma X ale nevyhovuje pouze různým firmám a společnostem, ale také některým tvůrcům. To nyní potvrdila zpráva jednoho z nejsledovanějších youtuberů na světe Jimmyho Donaldsona alias MrBeasta, který vysvětlil, jaký má s platformou problém. Jeden z jeho fanoušků se ho totiž zeptal, proč svá videa nepřidává právě na platformu X, když se na ni může přidávat prakticky cokoliv. Jeho odpověď byla zcela jasná. „Tvorba mých videí stojí miliony dolarů. I kdyby má videa měla na X miliardy zhlédnutí, nedokázalo by to splatit moje náklady ani z části. Nebudu to zkoušet, dokud se monetizace na X opravdu pořádně nerozjede,“ reagoval na dotaz fanouška Donaldson.

Na youtuberovu zprávu dokonce reagoval také sám Musk, který napsal pouze „Jo“. Je ale jasné, že tento výrok od sledovaného youtubera Muskovi ani trochu nepomohl. Na platformě X sice Donaldsona sleduje pouze 25 milionů uživatelů, i tak mají ale jeho názory velkou váhu a vliv na ostatní. Někteří tvůrci jsou s monetizací na X spokojení, protože do své tvorby nemusí vkládat tolik peněz jako Donaldson. Tomu se ale zkrátka takový krok nevyplatí a zatím tedy svá videa bude přidávat pouze na YouTube. Otázkou ale je, jaké další kroky podnikne Musk, protože to s jeho platformou jde opravdu z kopce. Největší problém je to, že se na ní objevuje velmi nevhodný obsah jako dětské porno, násilí a dokonce také vraždy. Musk ale chce, aby byli uživatelé platformy X naprosto svobodní.

Témata: Andrew Tate