Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Česko bude na Eurovizi reprezentovat zpěvačka Aiko. | foto: Česká televize

Skončí Česko v Eurovizi? Zpěvačka Aiko údajně porušila pravidla, diváci volají po diskvalifikaci

Zpěvačka Aiko by měla Česko reprezentovat v mezinárodní hudební soutěži Eurovize. Zdá se však, že porušila její pravidlo, které říká, že soutěžní skladba nesmí být zveřejněná před 1. zářím letošního roku. Na sociálních sítích teď koluje video, ve kterém Aiko se soutěžní skladbou vystupuje v červnu. Uživatelé spekulují o diskvalifikaci.
  16:19

Eurovision Song Contest 2024 se blíží a fanoušci po celém světě se nemohou dočkat, až uslyší své oblíbence. Na většinu vítězů národních kol si budou muset diváci ještě počkat, některé státy už své reprezentanty znají. Česko by měla reprezentovat zpěvačka Aiko se svou písní Pedestal. Jenže se zdá, že by jí mohlo hrozit vyřazení. Údajně totiž porušila jedno z nejpřísnějších pravidel.

Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova, je třiadvacetiletá zpěvačka původem z Ruska. Narodila se v Moskvě a momentálně žije v Brightonu, kde tvoří hudbu. Do širšího povědomí vstoupila především díky tomu, že se jako první Češka objevila v New Yorku na Times Square. Hudbu začala tvořit v roce 2018, kdy vydala stejnojmenné EP. Po dvou letech následovalo album Expiration Date. Letos vydala desku Fortune's Child, ze které pochází právě píseň Pedestal, díky které se Aiko dostala do mezinárodního semifinále Eurovize.

Eurovize má však poměrně jasná a jednoduchá pravidla, které je nutné dodržovat. Všechna jsou uvedena na webu Eurovize. Patří mezi ně například to, že maximální délka soutěžní skladby jsou tři minuty, semifinalisté musejí mít více než šestnáct let a nebo že při vystoupení umělců na pódiu nesmí být více než šest osob. Skladby nesmějí vyjít před 1. zářím letošního roku a nejen, že nesmějí vyjít, umělci se skladbami nesmějí vystupovat před jakýmkoli publikem. Nebo alespoň nesmí být žádný důkaz pro to, že umělci se skladbou dříve vystoupili před publikem. A zdá se, že Aiko poslední zmíněné pravidlo porušila.

@worldvishawn Yikes 😳 #eurovision #esc #eurovisionsongcontest #česko #czech ♬ Road to Glory - Lux-Inspira

Na sociálních sítích totiž začalo kolovat video z vystoupení mladé zpěvačky, která měla být 23. června. Aiko na akci, která se konala 24. června, zpívala právě píseň Pedestal, se kterou se dostala do semifinále Eurovize. Záznam z koncertu mimo jiné zveřejnil na TikToku uživatel s uživatelským jménem @woldvishawn. Sice je v publiku zhruba deset lidí, i přes to jsou uživatelé na sociálních sítích přesvědčení, že by měla být Aiko diskvalifikovaná. A ti, kteří přesvědčení nejsou, o tom alespoň velmi zapáleně diskutují.

Někteří zahraniční fanoušci spekulují také o tom, že by mohlo dojít k diskvalifikaci Česka pro celou letošní soutěž. To se však pravděpodobně nestane. Podobná situace totiž nastala i několikrát v minulosti. V takových případech došlo k diskvalifikaci pouze daného interpreta a skladby, se kterou pravidla porušil. Následně byl na semifinále Eurovize vyslán ten, kdo se na příčce umístil pod ním.