Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

TikTok | foto: Twitter.com

Evropská komise zakázala TikTok nejen na pracovních, ale i osobních telefonech zaměstnanců

Po Americe následuje i Evropa. Minulý rok zakázalo několik amerických států TikTok na telefonech státních zaměstnanců. Nyní tak učinila Evropská komise a to hlavně kvůli obavám z nedostatečné ochrany dat. Nejde však jen o pracovní telefony, ale dokonce i o ty osobní.
  17:00

Minulý rok zakázalo několik amerických států čínskou aplikaci TikTok na všech pracovních telefonech státních zaměstnanců. Dělali tak z obavy o únik osobních údajů. Nyní se k podobnému kroku odhodlala Evropská komise. Zákaz se týká až dvaatřiceti tisíc zaměstnanců. Důvodem je zvýšení bezpečnosti a ochrana před kybernetickými hrozbami.

Požadavek na odstranění čínské aplikace byl e-mailem sdělen představitelům EU ve čtvrtek ráno 23. února. „Za účelem ochrany údajů komise a zvýšení její kybernetické bezpečnosti se správní rada Evropské komise rozhodla pozastavit aplikaci TikTok na podnikových zařízeních a osobních zařízeních registrovaných ve službách komise,“ píše se v e-mailu. Smazat aplikaci mají co nejdříve, nejpozději však do 15. března tohoto roku. Pokud tak do té doby neučiní, bude jim odepřen přístup k pracovním webům a aplikacím, jako je e-mail nebo Skype.

K tomuto kroku se vyjádřil i samotný TikTok. „Jsme zklamáni tímto rozhodnutím, které považujeme za zavádějící a založené na zásadně mylných představách,“ řekl pro web Euractiv mluvčí aplikace TikTok. „Kontaktovali jsme již pracovníky Evropské komise, abychom všechny informace uvedli na pravou míru a vysvětlili, jak chráníme data 125 milionů lidí v celé EU,“ doplňuje mluvčí. Navzdory jejich obhajobě, minulý rok v listopadu TikTok připustil, že v čínské centrále lze získat přístup k osobním údajům uživatelů z celého světa. Diskutovalo se také o tom, že je aplikace používána ke špehování novinářů.

Minulý měsíc se sešel generální ředitel TikToku Shou Zi Chew s nejvyššími představiteli EU. Ti mu sdělili, že má společnost před sebou dlouhou cestu, k znovu získání jejich důvěry.

Je to poprvé, co EU zakázala používání jisté aplikace u zaměstnanců. Ačkoliv je hlavním důvodem zákazu bezpečnostní riziko, mluvčí komise odmítla sdělit, jak k tomuto zjištění došli. je velice pravděpodobné, že ke stejnému kroku přistoupí i jiné orgány jako například evropský parlament. Zatím se ale k ničemu nevyjádřili.

TikTok je sice zábavná a pro některé i výdělečná aplikace. Podle mnoha expertů ze všech koutů světa představuje však veliké bezpečnostní riziko. V Indii byl TikTok jednou z nejvíce využívaných aplikací. Platforma tam nashromáždila více než dvě stě milionů uživatelů. Z již zmíněných bezpečnostních rizik, byla však aplikace v celé zemi zakázaná.