Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Facebook | foto: Antiyoutuber.cz

Meta dostala rekordní pokutu 1,2 milionu eur. Facebook měl posílat data uživatelů z EU do USA

Společnost Meta dostala v Evropské unii pokutu ve výši 1,2 milionu eur. Facebook měl poskytovat osobní údaje uživatelů z Evropské unie do USA v rozporu s GDPR. Společnost Meta chce usilovat o pozastavení pokuty soudní cestou. Prý je zbytečná a neoprávněná.
  14:00

V poslední době jsou sociální sítě trnem v oku mnoha úřadů. Kvůli možnému sdílení osobních údajů zakázala americká Montana v celé zemi stahování TikToku. Teď je sdílení osobních údajů opět problém, tentokrát pro společnost Meta, která vlastní mimo jiné Facebook a Instagram. Dostala totiž pokutu v rekordní výši.

Irská Komise pro ochranu údajů, která dohlíží na dodržování nařízení ohledně ochrany osobních údajů a jedná jménem Evropské unie, udělila v pondělí společnosti Meta pokutu ve výši 1,2 miliardy eur. Facebook totiž měl porušit pravidla, která vyžadují, aby platformy zajistily bezpečný přenos dat uživatelů mezi Evropskou unií a USA.

Komise zjistila, že místo dodržování pravidel Evropské unie Meta spoléhala na určité smluvní podmínky, které údajně „neřešily základní lidská práva a svobody“ uživatelů. Podle Komise má také Facebook pět měsíců na to pozastavit jakékoli budoucí toky osobních údajů z Evropské unie do USA. Zároveň má šest měsíců na to, aby přestal zpracovávat a zároveň uchovávat všechny údaje, které byly poskytnuty v rozporu s GDPR.

Podle Mety je pokuta zbytečná a neoprávněná. Údajně bude usilovat o její pozastavení soudní cestou. „Jsme zklamáni, že jsme byli pokutováni za použití stejného právního mechanismu, který používají tisíce dalších společností,“ uvedl Nick Clegg, prezident společnosti Meta pro globální záležitosti.

Pokuta je zatím nejvyšší, která byla za podobné prohřešky v Evropské unii udělena. Dodnes byla rekordní pokutou za porušování ochrany osobních údajů udělena společnosti Amazon ve výši 746 milionů eur v roce 2021 v Lucembursku.