Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Nefunguje Facebook. Na zdech se zobrazují pouze vzkazy mířené celebritám

Facebook má ve středu od rána problémy domovskou stránkou. Nezobrazuje běžné příspěvky, ale pouze vzkazy mířené na zeď známých osobností. Již 20 procent uživatelů platformy nahlásilo na podporu problém s aplikací.
  10:40

Místo příspěvků od přátel či stránek, které uživatele Facebooku zajímají, vidí drtivá část uživatelů této sociální sítě úplně jiný obsah. Příspěvky psané fanoušky na zdi nejrůznějších celebirt, třeba zpěvačky Shakiry, hudebních kapel jako jsou Coldplay, ale i politiků.

Facebook zatím nepotvrdil žádný výpadek nebo problém s webem a nelze dohledat žádné důkazy, které by dosvědčovaly jeho hacknutí. Několik osob situace využilo a snaží se tak oslovit větší publikum tím, že přidávají vzkazy na stránky slavných. Například na facebookovém profilu Adele nalezneme: „Nevím, ale chci to taky zkusit, ahoj!“ nebo „Ahoj mami, jsem slavný.“

Problém se zřejmě objevuje po celém světě, což dokazuje stránka downdetector.com, kde se podobné potíže nahlašují a řeší. Je to poprvé, co se takový problém vyskytl. Aby nebylo příčinou to, že v nedávné doby Facebook vyhodil 60 zaměstnanců podle algoritmu. Třeba algoritmus zamířil zejména do řad technické podpory. Jejich vyhazov neměl nic společného s jakoukoliv výkonností nebo problémy na pracovišti.

Společnost Meta, pod kterou je Facebook, se potýká s čím dál tím více problémy. Dá se říct, že již dosáhla svého vrcholu, což se nelíbí akcionářům a ostýchají se nákupu dalších podílů ve společnosti. Tento rok očekává ztrátu cca 10 miliard dolarů. Důvodem je změna ochrany osobních údajů iOSu, kvůli které nemůžou být reklamy stejně zacílené jako dříve.

Na konkurenčním Twitteru, který funguje tak, jak má, se na účet Facebooku množí vtipy.