Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Skupiny vládnou Facebooku | foto: Antiyoutuber.cz

Facebook sice skoro zemřel, skupiny ale žijí dál. Lidé si radí se vztahy a jedí hnusná jídla

Facebook postupně umírá a nahrazují ho jiné sítě. Zatímco lidé své fotky a videa nejraději sdílejí na TikToku a Instagramu, se svými jídly, názory a radami se stále velmi rádi chlubí ve facebookových skupinách. Máte problém se vztahem nebo chcete názor na vaše kulinářské výtvory? Ve skupinách vám vždy někdo odpoví.
  15:00

Ač je největší sláva Facebooku už pryč, lidé na něm stále aktivní jsou, a to především ve skupinách. Jsou jich miliony a každá se zaměřuje na něco jiného. V některé vám poradí, kam se vydat na cesty, nebo jak zapůsobit na druhou polovičku. V jiné se naopak lidé vysmívají nechutným jídlům, párovým profilům nebo špatnému pravopisu.

Skupiny na Facebooku jsou kromě jedinců toužících po radách a lidí, kteří je rádi dávají, také plné haterů, kteří musí mít za každou cenu pravdu a komentují všechny nevinné příspěvky. I proto se často strhne v komentářích dlouhá diskuze, ve které se několik lidí hádá třeba kvůli špatnému napsání čárky. Mnoho lidí je tak součástí skupin jen kvůli pobavení a dramatu.

Velmi časté jsou seznamky a vztahové poradny. Například Cestovatelská seznamka má více než 110 tisíc členů a lidé se zde snaží najít parťáka na cesty. Pak ale existuje skupina s názvem Vztahologie – co nás pálí?, ve které je většina členů pro srandu.

„Ahojte, co si myslíte o tom, když vám partner řekne ,že můžete mít sex jinde? Se mnou nechce moc spát ,ale na porno se dívá často,“ stojí v jednom z dotazů ve skupině. Lidé se tazateli místo praktických rad spíše vysmívají. „Proč je tady 90% tazatelů retardovaných v rámci složení věty?“ zaznívá v komentářích.

Spolek přátel párových profilů se pak, jak už říká název, vysmívá facebookovým profilům párů. Manželé si na Facebooku často zakládají účet, který má jméno obou dvou a jejich společné příjmení. Společně pak často sdílejí své společné fotky a fotky svých dětí.

Lidé ve skupinách na Facebooku

Opomenout nelze ani skupinu s názvem Dnes uvařím, zítra se pose*u, kde lidé sdílejí ty nejhorší možné pokrmy, které kdy uvařili nebo viděli. Lidé zde často zmiňovali i silvestrovskou večeři Shopaholic Adel. „Slavnostní uchošťouří jednohouby by Shopaholic Adel. Pure art baby,“ stojí v popisku chlebíčků s uchošťourami, kterými influencerka nahradila párátka. Ve skupině je však mnoho jiných kulinářských skvostů. Nechybí zde ani sushi po Česku, ve kterém je místo ryby párek nebo zabijačkový nanuk.

Lidé ve skupinách na Facebooku

Své místo na Facebooku si našli i milovníci českého pravopisu. Ve skupině Chudák čeština se lidé společně baví nad tím, že jejich spoluobčané příliš neovládají pravopis a dělají mnoho gramatických chyb. Milovníci pravopisu pravidelně také opravují chyby lidí i v jiných skupinách a v Chudák čeština se tím pak chlubí.