Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Power Slap | foto: instagram.com

Od MMA k fackování. V USA už jsou první zápasy, chystají se i v Česku

V UFC v Americe se uskutečnila první fackovaná nové organizace Power Slap. Dana White za ní sklidil kritiku. V Česku se zatím připravuje podobná soutěž Red Face
  9:54

O bojové sporty je dlouhodobě velký zájem – jak mezi fightery, tak mezi diváky. I proto se organizátoři snaží přijít s co nejvíc zajímavými, ale i neobvyklými zápasy. V Clash of the Stars už bylo k vidění kde co, i polštářová bitva. Teď na scénu přichází soutěže ve fackování.

Teprve minulý týden se v USA odehrála úplně první fackovaná organizace Power Slap, která spadá pod největší organizaci bojových sportů UFC. Princip akce spočívá v tom, že si proti sobě stopnou dva soupeři a začnou si střídavě dávat facky. Ovšem nikdo nemá možnost se bránit. Kdo jako první odpadne, prohrál. Nová disciplína vyvolala zájem, ale i velikou vlnu kritiky. Podle odborníků může tento nový sport způsobit trvalé zdravotní následky.

Šéf organizace UFC Dana White si z kritiky ovšem nic nedělá. „Nebaví vás to? Tak se na to nekoukejte. Utrácíme hromadu peněz, abychom měli jistotu, že se našim zápasníkům nic nestane. Máme profesionální lékařský tým a skvělou lékařskou péči před i po zápase,“ vyjádřil se ke kritice na tiskové konferenci White. Zároveň se odkazuje na sledovanost, kterou první Power Slap turnaj přinesl. Podle jeho slov byla videa s fackami sledovanější, než některé zápasy UFC.

Americký zápasník Eric Spicely, který zápasil v UFC a po kariérním sestupu chvíli i v českém Oktagonu, řekl, kolik peněz si mohou zápasníci vydělat. Na svém twitterovém účtu uvedl, že za účast na turnaji dostane zápasník dva tisíce dolarů, což je zhruba 44 tisíc korun a tu stejnou částku za výhru. Zápasníci MMA v UFC dostávají na začátku svojí kariéry pětinásobek stejné částky. Ovšem je to odůvodněno tím, že si ti, kteří se jdou fackovat, nemusí procházet žádnou speciální přípravou a náročným tréninkem, jako zápasníci MMA. Ovšem riziko úrazu a následných trvalých následků je ve fackované daleko víc, proto je tato částka v podstatě malá.

K americké Power Slap organizaci se taky vyjádřil promotér Oktagonu Ondřej Novotný. „Já a Oktagon jsme absolutně proti téhle demenci a byl bych rád, aby to někdo zastavil, než se i u nás stane to, co je nevyhnutelné. Tedy nejen těžká zranění, ale i to nejhorší,“ napsal Novotný na svůj Twitter.

Ovšem to se mu úplně nesplnilo. V Česku je totiž možné přihlásit se do soutěže s názvem Red Face. Soutěž je založená na úplně stejném principu, jako je Power Slap. Za organizací stojí mimo jiné i influencer Freescoot a v zápasech by se měli objevit třeba i Filip Grznár nebo Geybn. Zda bude mít česká verze fackované stejný úspěch jako ta americká, to ukáže čas.