Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Aby měla na nájem, prodává fotky chodidel. Aplikace FeetFinder však funguje jen někomu

O fenoménu prodeje chodidel nohou slyšel téměř každý. Pro nákup a prodej vznikla aplikace FeetFinder, kam může za poplatek přispívat kdokoli. A teoreticky si tak vydělat. Uživatelé na sociálních sítích si denně radí, jak s prodejem začít a na co se zaměřit, zkušenosti prodejců jsou však mnohdy negativní. Prý se na aplikaci nedají vydělat žádné peníze.
  10:49

Cest k netradičnímu přivýdělku je mnoho a lidé na internetu se rozhodli využít jeho sílu k prodeji různých produktů. Někdo nabízí své výrobky, jiní jen staré věci, které už nepotřebují. Existuje však skupina osob, které prodávají fotky svých chodidel a vydělávají tím tisíce korun.

O fenoménu prodeje takzvaných feet pics slyšel v poslední době na sociálních sítích už kde kdo. „Mně se tak moc nechce do práce, že snad začnu prodávat fotky svých nohou,“ píše jedna z uživatelek na Twitteru. Podobných příspěvků jsou stovky. Ač jsou myšleny v mnoha případech s nadsázkou, jsou i tací, kteří myšlenku převedli do reality.

Někdo tvrdí, že fotky svých chodidel začne prodávat na platformě OnlyFans, další chtějí využívat seznamovací aplikaci Tinder a jiní je jednoduše nabízí na svých sociálních sítí. Existuje však místo, které je pro tento prodej přímo určené.

FeetFinder je aplikace, která funguje jednoduše. Založíte si profil a za roční patnáctidolarové nebo měsíční pětidolarové předplatné můžete zveřejňovat fotky chodidel, které za jakoukoli cenu můžete následně prodávat. Poplatek pro prodávající se může zdát nestandardní, aplikace však uvádí, že peníze tvůrců použije k tomu, aby zacílila na jejich potenciální zákazníky a oni tak nemuseli utrácet peníze za další propagaci fotek. Zároveň prý aplikaci neustále vylepšují, a tak je cena podle nich více než férová.

Všichni přispěvatelé musí být starší osmnácti let a každý profil musí být ověřený na základě průkazu totožnosti. To i kvůli tomu, aby aplikace zajistila, že všechny dostupné fotky pocházejí od opravdových lidí. Fotky tam tvůrci prodávají většinou v sérii. Aplikace vždy kupujícím ukáže jen první z nich a zbylé rozmaže, aby předem věděli, jaké fotky kupují.

Najít se tam dá vše, od upravených nohou, přes nohy, které by potřebovaly pedikúru, až po chodidla špinavá. Třeba od hlíny, ale i od jídla. Čím bizarnější, tím větší pravděpodobnost, že někoho zaujmou.

„Nechápu, že jsem právě vydělala na nájem jenom tím, že jsem si vyfotila nohy,“ popisuje jedna z uživatelek na TikToku. Podobná videa se v létě objevovala téměř denně a ve všech z nich influenceři propagovali právě FeetFinder. Brzy se začaly objevovat informace, že příspěvky byly sponzorované a mnoho uživatelů je začalo kritizovat. Shodovali se, že propagace prodeje fotek nohou může zkreslovat pohled na sexuální práci. Mladé a dospívající uživatele by to mohlo jednoduše motivovat k podobným činnostem, aniž by viděli její stinné stránky.

@ayypatrick

You could say her life changed because of Feet Finder🤫

♬ original sound - Patrick Minor

Zároveň se však začaly množit negativní zkušenosti s aplikací. Uživatele překvapil především měsíční poplatek, který by aplikace měla využít v podstatě na propagaci daného tvůrce. To se podle některých však nikdy nestalo.

„Platím pět dolarů za to, že můžu u nich prodávat fotky a prý mi ještě zajistí marketing. To určitě, nikdy jsem si na té aplikaci díky nim nic nevydělala,“ popisuje jedna z uživatelek. S dalšími se shoduje, že vydělat si na aplikaci není jednoduché. Prý byla mnohdy ráda, když jí měsíční příjem pokryl pětidolarový poplatek.

FeetFinder je celosvětově největší platformou na prodej fotek chodidel. Na základě hodnocení z webu trustpilot.com má téměř pětihvězdičkové hodnocení. Zdá se, že mnoho prodejců to vidí obráceně. Shodují se, že i přestože zaplatili za to, aby jejich obsah byl nabízen kupujícím přednostně, nic se nestalo.

„Zaplatila jsem patnáct dolarů a nikdo si nic nechce kupovat. Píšou mi jenom lidi, co chtějí nahé fotky. Nechápu ty pozitivní recenze, podle mě to je podvod,“ píše jeden z uživatelů. Každý den negativních recenzí přibývá. Aplikaci uživatelé vyčítají zákaznický servis a někteří si stěžují, že jim nepřišly včas peníze. Nejvíce všem však vadí, že si na aplikaci nemohou vydělat, protože jejich příspěvky jednoduše nikdo nevidí.

Rady na sociálních sítích

Ač se placené příspěvky už nezobrazují a označení na TikToku vlastně vyhledat nejde, neustále přibývají nová videa, ve kterých uživatelé radí, jak si prodejem fotek chodidel na různých aplikacích vydělat. „Rozhodně nejdřív prozkoumejte, co všechno se prodává a najděte cestu a styl, které budou vyhovovat právě vám,“ radí uživatelka Sarah Jalees, která si sama stejným způsobem vydělává. Její videa s podobným obsahem získala statisíce zhlédnutí. Uživatelé se jí potom v komentářích ptají, kolik peněz si je schopná vydělat a jak se jí daří mít stálé zákazníky.

I tam se však objevují negativní reakce sledujících, kteří si myslí, že rady ohledně podobných témat se na sociální sítě nehodí a vydělávat na různých fetiších by se podle nich nemělo.

„Dneska se už dá prodávat cokoliv, od použitých triček až po fotky nohou. Ze sexuologického hlediska na tom není nic špatného,“ popisuje sexuolog, psychiatr a soudní znalec Ondřej Trojan. „Samozřejmě si podobné fotky budou kupovat fetišisté, ale zakázané to není,“ dodává. Zároveň upozorňuje, že podobně vydělávat by však neměly děti.

O prodej takzvaných feetpics se zajímá mnoho lidí. V internetových diskuzích probírají, jaké fotky mohou být atraktivní a sdílejí své zkušenosti.

„Já začala s prodejem, když byla pandemie, museli jsme být doma a přišla jsem částečně o práci. Pak jsem se rozhodla takhle si přivydělat, protože to může dělat kdokoli,“ popisuje jedna z diskutujících. „Manžel o tom ví. Není z toho nadšený, ale měsíčně nám to přináší slušné peníze, tak to respektuje,“ dodává v dalším příspěvku.

@sarahjalees Do’s part 1 #feetpics #letmehelpyou #bigfeet #letmehelpyou #kinktok #fetlife ♬ Tap In - Saweetie

V diskuzích si radí nejen s tím, jak by fotky měly vypadat. Některé také zajímá, jak příjem vlastně danit. „Nedávno jsem si začala vydělávat prodejem netradičních fotek, zajímalo by mě ale, jak to udělat legální cestou. Nevím, jestli si založit živnost, nebo jak na to obecně,“ píše jedna z diskutujících. Následně si s ostatními uživatelkami začaly radit, jaké kroky by měly podniknout.

Fotky chodidel se neprodávají jenom na FeetFinderu, v Česku je například ještě oblíbený web kalhotkomat.cz. Tam uživatelé prodávají téměř cokoli, od použitého spodního prádla až po exkrementy. Celosvětově byl dříve velmi využívaný také server Instafeet.

Někteří uživatelé fotografie prodávají přes OnlyFans, jiní zkrátka rovnou přes Instagram. Na veřejném profilu sdílí nejrůznější fotografie svých nohou, za poplatek jsou pak schopni zájemci poslat cokoliv. Nohy potřísněné kečupem, v roztrhaných silonkách, ale i v mnohem divočejších scenériích.