Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Fotka Filipa Turka, na které zvedá pravačku, trenduje na sítích. Aktuálně se jím má zabývat policie

Hajluje Filip Turek na fotce z auta? A podporuje nacismus? V minulosti měl mít při závodech na helmě logo neonacistické strany Zlatý úsvit. Kandidát do europarlamentu je na sítích pod palbou ostré kritiky. Zastal se ho známý židovský aktivista Aaron Günsberger, který však zdá se záhy změnil názor. Turkem se nyní zabývá policie.
  13:21

Filip Turek kandiduje do Evropského parlamentu. Nedávno v debatě s Danuší Nerudovou řekl, že je vášnivým sběratelem nacistických předmětů, které prý zdědil po svém dědovi. To už překvapilo a zneklidnilo mnoho lidí. Nyní se však na sociálních sítích objevily další věci. Historie se drápe na povrch. Objevují se jeho starší příspěvky a fotky silně spojené s nacismem. Na jednom snímku dokonce zvedá pravačku z auta. Případem se zabývá i policie.

„Ta ruka je po dědovi,“ utahují si lidé na sítích z Turka. Reagují na fotku, na které Turek zvedá pravačku z auta. „Vypadá to jako nácek, chová se to jako nácek, mluví to jako nácek, je to nácek,“ komentuje fotku jeden z lidí na platformě X. K fotce se vyjádřila další kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová. „Tak to je síla. Nepochybuji o tom, že má Filip Turek tuhle fotku vystavenou ve své sbírce starožitností a že je také vytržena z kontextu. No a doufám, že už nikdo nepochybuje o tom, že byl správný krok posvítit na tohohle nebezpečného člověka,“ napsala na svém X profilu.

Jak se sám Turek na svých profilech pyšní, dříve jezdil závody v autech. Z té doby má také pocházet fotka, na které sedí v autě a na hlavě má helmu se symbolem velice připomínající logo neonacistické strany Zlatý úsvit. K tomu se dokonce měl na svých sítích v roce 2016 vyjádřit i on sám. „Vy všichni, kteří nevíte, co znamená meandros na mé formulové přilbici. Je to znak Zlatého úsvitu, poslední naděje Řecka. Smrt všem levičákům, kteří rozkládají Evropu,“ vysvětlil tehdy význam loga na své přilbě. Někteří lidé se Turka zastávají tím, že má mít řecké kořeny a spojování s neonacistickou stranou je jen vytržení z kontextu.

Spojitostí s nacismem je však více. Nyní se jím kvůli jedné takové věci zabývá dokonce i policie. Již zmíněná fotografie, na které Turek zvedá ruku, má pocházet z roku 2013 a zveřejněna měla být na jeho Facebooku. V komentářích pod ním měl Turek olajkovat snímek Adolfa Hitlera. „Na základě dotazů se těmito skutečnostmi zabýváme,“ řekla pro Deník N mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Veškeré tyto spojitosti s nacismem lidi na sítích velice pohoršily. Mnoho z nich si z Turka utahuje a vytváří na něj různý memy. „Filip Turek se zbavuje artefaktů. Zde za 1945 korun prodává pepřenku a slánku po dědovi,“ napsal jeden z lidí na X k fotce nacistických ručních granátů. „Danuše Nerudová ukazuje, jak si Filip Turek ráno loupe vejce k snídani,“ píše jiný k fotce vajíčka, které vypadá jak obličej Hitlera. „Filip Turek vysvětluje taxikáři, že zdědil práva na knihu o pití sava po své zesnulé mamince. Kolorováno,“ komentuje jiný z lidí na X fotku, na které sedí Hitler v autě a hledí směrem k řidiči. Odkazuje se na knihu „Paraziti v nás“, kterou napsala jeho matka. Ta v knize předkládá kontroverzní a neověřené léčitelské metody, jako například právě pití zředěného toxického bělidla. Ke knize má mít Turek autorská práva.

Ačkoliv je Turek momentálně pod palbou ostré kritiky z různých směrů, někteří se ho zastávají. Postavil se za něj například i Aron Günsberger, který dlouhodobě bojuje proti neonacismu. Jeho zastání je o to zajímavější, jelikož on sám je původem Žid. „Chtěl bych říct jednu jedinou věc. Filipa Turka sice neznám celý život, ale znám ho delší dobu a rozhodně není neonacista. Maximálně tak d*bil,“ říká Günsberger ve videu, ve kterém sedí vedle Turka. Zdá se však, že svůj názor na kandidáta do Evropského parlamentu záhy změnil.

Několik hodin po zveřejnění tohoto videa, zareagoval na již zmíněné vyjádření Turka k symbolu na jeho helmici. „A do pr*ele,“ napsal pod snímek vyjádření. V komentářích pod jeho reakcí se objevilo několik lidí odkazujících se na zvláštní vyjadřování Turka v minulosti. „Vždyť jsem to řekl, blbec,“ reaguje Günsberger na Turkovi příspěvky o Hitlerovi. „Možná si to jen nechcete připustit, ale přesně on by mohl stát u dveří do plynové komory, kdyby se narodil v jiné době a dohlížet na to, aby tam všichni vlezli. Mnoho nacistů nebyli z přesvědčení, ale prospěcháři nebo debilové,“ píše do komentářů jedna slečna. Na to Günsberger odpověděl, že má pravdu.