Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

Střelba na univerzitě v centru Prahy. Na místě jsou mrtví a desítky zraněných | foto: ČTK

Střelba na univerzitě: Ujela mi tramvaj, jinak bych zrovna přicházela ke škole, říká studentka

Centrum Prahy pouhé tři dny před Štědrým dnem paralyzovala střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Střílet měl podle dostupných informací student fakulty narozený v roce 1999. Jedná se však o nepotvrzené informace. Zemřelo minimálně patnáct lidí, střelec zastřelil i sebe. Desítky dalších jsou zranění. Redakce Antiyoutuber.cz sehnala svědectví studentů školy.
  16:26,  aktualizováno  18:14

Střelba v Praze na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha má podle posledních zpráv minimálně patnáct obětí, zastřelil se i pachatel. Na místě byly všechny složky Integrované záchranné služby. Další desítky lidí jsou zranění.

O celé situaci informovala policie krátce po patnácté hodině na sociální síti X. „Aktuálně zasahujeme na Náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS. Další informace poskytneme ihned, jak to bude možné,“ napsali. Podle dostupných informací střelec vystřelil nejméně dvacetkrát. Pravděpodobně se jedná o studenta Filozofické fakulty narozeného v roce 1999.

O střelbě policie informovala po 15. hodině. Studentka Filozofické fakulty Anna, jejíž celou identitu redakce Antiyoutuber.cz zná, měla dnes do školy namířeno. „Potřebovala jsem do knihovny. Měla jsem do školy dojet o něco dřív, jenže mi ujela tramvaj. Když jsem se do centra dostala, už jsem ke škole nemohla, v ulicích byla policie,“ popisuje studentka filozofie. „Upřímně se mi udělalo zle, když jsem pak na sociálních sítích viděla fotky, jak střelec míří směrem k Mánesově mostu. Tam jsem mohla být já. Doopravdy mi není dobře,“ dodala. Její kamarádka ve škole přímo v daný moment byla. „Psala mi, že jsou zamčení v učebně a slyší střelbu.“

„V budově byla v době střelby moje sestra. Je sice fyzicky v pořádku, ale psychicky se to na ní podepsalo hodně. Říkala mi, že střelba zněla jako kdyby byla přímo v místnosti vedle ní. Původně si totiž myslela, že někdo začal vrtat do zdi a chtěla tam zajít, aby s tím přestali,“ popisuje redakci Antiyoutuber.cz bratr jedné ze studentek Filozofické fakulty. „Až když začali slyšet křik, tak jim došlo, že to asi vrtání nebude. Zabarikádovali se, už jsou venku. Ale sestra je úplně rozložená.“

Na sociálních sítích už se šíří videa přímo z budovy školy. Zároveň se však začínají šířit i neověřené informace, které pouze přispívají k panice. Redakce Antiyoutuber.cz doporučuje pro sledování aktuálního dění sledovat ověřené zdroje, účty policie a dalších úřadů.

Interně Filozofická fakulta rozeslala varování, že se střelec pohybuje ve čtvrtém patře budovy. Studenti a pedagogové se měli zamknout v učebnách a kancelářích, zhasnout světla a čekat. Podle dostupných informací se na ochozu fakulty pohyboval muž s dlouhou palnou zbraní. Na jiných fotografiích bylo vidět, že lidé vybíhali se zdviženýma rukama z budovy. Studenti na sociálních sítích sdíleli s ostatními mnoho informací. Psali, že čekají zamčení v místnostech a nesmějí vycházet ven. Na jiných fotografiích jdou vidět lidé kteří stáli zvenku budovy, aby se před střelcem schovali.

Podle primátora Bohuslava Svobody útočník spadl z budovy a zemřel, podle nepotvrzených svědectví na sítích se nejprve zastřelil. Policie způsob zneškodnění dosud neupřesnila. Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval občany, aby se nechodili na místo dívat. Podle něj byl útočník jenom jeden. K eliminaci došlo krátce po šestnácté hodině.