Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Bezpečí a ztráta soukromí. Sdílení polohy je pro mnohé barometrem přátelství

Dospívající mezi sebou sdílejí prakticky všechno, včetně toho, kde se aktuálně nachází. Pro některé se právě sdílení polohy stalo symbolem důvěry, jiní si myslí, že kvůli tomu ztrácejí soukromí. Mnozí tak příležitostně sdílení zastavují, aby utajili, kde se nacházejí a předešli nepříjemným situacím.
  11:16

Přátelské vztahy jsou pro mnohé v jejich životě zásadní. Díky chytrým telefonům může každý se svými přáteli sdílet doslova každou minutu svého života. Dospívající a mladí dospělí jsou mnohdy se svými blízkými v kontaktu téměř nepřetržitě. Posílají si fotky, popisují zážitky všedních dní a s těmi nejbližšími sdílejí také svou polohu na mapě. Mnozí tvrdí, že jen kvůli bezpečnosti, i přes to však sdílení polohy může způsobit i mnoho nečekaných konfliktů.

Apple představil funkci Find My Friends už před dvanácti lety. Její dopad na mezilidské vztahy je patrný především u generace Z a mileniálů, tedy prvních generací, které funkci aktivně po dobu dospívání využívaly. Sdílení polohy změnilo způsob, jakým mnozí přátelé komunikují. Někteří neustále kontrolují, kde jejich blízcí zrovna jsou a pokud zjistí, že danou adresu neznají, okamžitě zjišťují, proč a jak dlouho na místě jsou. Funkce tak pomalu rozostřuje hranice soukromí.

Třiadvacetiletá Shay Pierre v létě otevřela aplikaci Find My a zjistila, že je její kamarád na místě, které nezná. Polohu mu poslala a zeptala se, co tam dělá. On se jí svěřil, že má novou přítelkyni. Nebýt aplikace, Pierre by se o novém vztahu dozvěděla mnohem později. Její kamarád následně adresu pojmenoval „do toho ti nic není“.

Podobných případů je nespočet. „Jednou jsem šla ke svému bývalému příteli a nechala jsem si zapnuté sdílení polohy. Okamžitě mi začala psát kamarádka, co tam dělám a dost jsme se pohádaly. Já si tehdy šla vyzvednout jenom věci, které jsem tam nechala,“ popisuje jedna z uživatelek aplikace Find My. „Od té doby si ale polohu vypínám, když jdu někam, kde bych podle mých přátel být neměla,“ dodává. Podle ní kvůli neustálému sdílení polohy ztrácí soukromí.

Find My, dříve Find My Friends, je sice aplikace dostupná pouze pro majitele Apple zařízení, existuje však mnoho jiných, které jsou dostupné i na Android. Stačí potvrdit sdílení polohy se svým blízkým a od té doby se na mapě nepřetržitě a v reálném čase ukazuje, kde se váš blízký pohybuje.

Barometr přátelství

Někteří tvrdí, že je pro ně sdílení polohy s jejich blízkými zásadní. Podle nich to dokazuje, že si navzájem věří. Ač někteří tvrdí, že si polohu sdílejí jenom proto, aby se cítili bezpečně, pro mnohé se to stalo v podstatě barometrem jejich mezilidských vztahů. „Když mi někdo navrhne, že mi nasdílí polohu, znamená to pro mě, že mi věří. Když naopak sdílení zruším napořád, ten člověk ztratil mou veškerou důvěru,“ popisuje jeden z uživatelů.

Ti, kteří polohu sdílejí, uvádějí jako primární benefit právě bezpečnost. Pro některé ani to není dostačujícím důvodem pro to, aby měli s ostatními nepřetržitě sdílet, kde se nacházejí. „Já tu aplikaci dřív používal, ale teď už bych to neudělal. Prostě mi nedává smysl, proč by někdo měl vědět, kde jsem,“ popisuje jeden z dřívějších uživatelů. „Dávalo by mi to smysl už jen tehdy, abych viděl, že kamarádi na sraz ještě nevyrazili a budou mít zpoždění, tak bych se podle toho zařídil, abych nemusel čekat,“ dodává se smíchem.

Sdílení aktuální polohy je pro mnohé sice funkcí, která je užitečná, na druhou stranu kvůli ní mnohdy příchazejí o soukromí. Podle některých potom není cesty zpět, pokud sdílení přeruší, jejich přátelé by si mohli myslet, že před nimi něco skrývají. Mnoho z nich přiznává, že na druhou stranu i je by mrzelo, kdyby s nimi ostatní polohu přestali sdílet.