Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Fitness influencer a youtuber Jakub Enžl se přiznal k užívání anabolických steroidů a ve videu popsal, jaké to na něj má negativní a pozitivní účinky. | foto: https://www.instagram.com/jakubenzl/Antiyoutuber.cz

Jakub Enžl se ve videu přiznal k užívání steroidů. Jsi narkoman, píší někteří fanoušci

Jakub Enžl, který se na YouTube věnuje převážně fitness obsahu, se přiznal k užívání anabolických steroidů a popsal, jaké negativní a pozitivní účinky z nich měl. Spoustu lidí jeho rozhodnutí respektuje. Najdou se však tací, kteří ho odsuzují. Jeden komentující mu dokonce přál brzkou smrt.
  11:56

Jakub Enžl je youtuber a influencer, který se věnuje převážně fitness obsahu. Nyní zveřejnil video, ve kterém se vyjadřuje k užívání anabolických steroidů. Otevřeně jejich užívání přiznal. Pokaždé když nějaký vlivný sportovec přijde s podobným přiznáním, rozdělí to jeho fanoušky na dva tábory. Jedni ho odsoudí a přestanou sledovat. Druzí ocení, že užívání nějakých látek přiznal a třeba u nich i získá větší respekt. To se stalo i u Enžla. „Jakube, tímto jsi u mě dost stoupl. Jde vidět, že to máš v hlavě pěkně srovnané,“ zní z jednoho z nejlajkovanějších komentářů pod videem.

Výrazně horších reakcí se youtuber dočkal na Facebooku, objevují se tam převážně komentáře, že je sypač (slangový výraz pro uživatele anabolických steroidů, pozn. red.). „Narkoman a feťák učí lidi, neuvěřitelné jak jsou lidi hloupí. Tomu člověku přeji brzkou a bolestivou smrt, je mi ho líto,“ zní další z komentářů.

„Mě přijde, že budu lidem říkat to, že je prostě Země kulatá. Mě to přijde stejný, že je to takový to, že to víš, ale stejně si někdo myslí, že je placatá.“, říká Enžl hned v úvodu videa. Jelikož většina jeho fanoušků věděla, že steroidy užívá, ale nikdy dříve to nepotvrdil.

Na začátku popisuje, proč se k tomuto tématu vyjadřuje až po pěti letech tvorby. Vyvrací fámu, že je to kvůli sponzorům, ti mu prý dávají volnost a věří mu, že umí dobře pracovat se svou cílovou skupinou a vše si obhájit. Pravým důvodem prý je záměr nedemotivovat mladé kluky. Kdyby věděli, že takovéto formy není možné dosáhnout přírodní cestou, mohlo by jim to vzít motivaci a odradit od cvičení.

S užíváním steroidů začal zhruba v devatenácti letech, kdy zjistil, že své vysněné postavy nemůže dosáhnout přírodní formou. Sám říká, že je to velmi brzy a nikomu to nedoporučuje. Nejprve je prý dobré detailně poznat své tělo, nastudovat si trénink a výživu. Případně se poradit s odborníkem, což on neudělal a udělal díky tomu několik chyb. Dnes by to udělal jinak a našel si někoho zkušenějšího, kdo by mu poradil.

Opravdu to nefunguje tak, že po užití anabolických steroidů začnou samy růst svaly. Jsou za tím roky práce a jde to ruku v ruce i se správně nastaveným tréninkovým plánem a vyváženou stravou s dostatkem živin.

Jediným negativním účinkem, který se mu dostavil, bylo akné. Měl k tomu prý vždy predispozice, zůstaly mu po něm i nějaké jizvy. Jiné negativní účinky nemá a neměl.

„Užívání zakázaných látek je každého věc, nijak to neodsuzuji. Já osobně je neužívám. Každý kdo nad jejich užíváním uvažuje, by si měl nejprve uvědomit, že tyto látky mohou mít spoustu vedlejších účinků a vážně poškodit zdraví. Případně pravidelně chodit na vyšetření a vše konzultovat s lékařem,“ řekl pro web Antiyoutuber.cz kondiční fitness trenér Tomáš Lukáš. „Vysoké dávky těchto látek mohou mít za důsledek agresivitu a vážné psychické problémy. Z fyzických je to nadměrné zadržování vody, plešatost,problémy se srdcem, očima či trvalého poškození jater a ledvin. U mladých uživatelů zastavují růst kostí. U mužů také dochází k úbytku spermií, jejich deformaci a časem způsobuje impotenci,“ dodává.

Z pozitiv Enžl uvádí především zvýšenou regeneraci. Výrazně se zároveň zvýší rychlost růstu svalové hmoty, dalším důsledkem je výrazné zvýšení libida, díky zhruba pětkrát vyšší hladině testosteronu než u běžného jedince.

Dělá to prý proto, že chce chodit na kulturistické závody a zjistit potenciál svého těla. Na konci videa dává doporučení, že když už nad užíváním zakázaných látek někdo přemýšlí, ať nezačíná v mladém věku a dají na nějakého odborníka, co tomu opravdu rozumí.