Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Český youtuber Fizi | foto: Antiyoutuber.cz

Fizi začal natáčet krátká videa. YouTube za ně totiž nyní začal platit

Český youtuber Fizi začal natáčet YouTube Shorts, tedy podobný formát krátkých videí jako na TikToku. Hodnotí tvorbu youtuberů, hraje na schovávanou nebo si nechává ničit věci. Sledující ho za tvorbu kritizují a zároveň spekulují, zda chce díky Shorts vydělat peníze.
  12:00

YouTube už není jen o dlouhých videích, v poslední době ho zaplavil nový formát Shorts. Formát je podobný jako na TikToku, videa jsou relativně krátká. Ze zahraničí se postupně začala dostávat i do Česka. Mezi jejich tvůrce patří například český youtuber Fizi.

Filip Zima, který vystupuje pod přezdívkou Fizi, točí videa na YouTube už dlouho. V posledních dnech se rozhodl bavit své fanoušky i kratším obsahem. „Pojďme hodně rychle zhodnotit youtubery,“ uvádí nové video Fizi. Hodnotí v něm, jak moc kvalitní a zábavná je tvorba jedenácti tvůrců na YouTube. Zmiňuje například Aničku Šulcovou, reakční kanál Stay12 nebo House. „MenT mě už dlouho nepozval na narozeninovou oslavu, proto si zaslouží jasné F,“ říká Zima a následně nalepí fotku jednoho z nejúspěšnějších českých youtuberů na víko popelnice.

V nejnovějším videu tvrdí, že mu jeho blízcí přátelé rozbili ocenění za sto tisíc odběratelů kladivem. „Zkoušel jsem volat do YouTubu, aby mi poslali nový. Prý mi ale pošlou jen ten za milion odběratelů,“ říká Fizi. Potom prý donutil své přátele, kteří mu plaketu původně zničili, aby mu dělali následující měsíc co největší reklamu. Následuje poměrně bizarní scenerie, kdy jeho přátelé chodí po nákupním centru s nápisem, který vybízel k tomu, aby kolemjdoucí Zimu na YouTube odebírali.

Jeho krátká videa se v podstatě neliší od těch dlouhých. Hraje s přáteli na schovávanou nebo třeba radí, jak udělat domácí orchestr. Toho podle něj docílíte tím, že budete židle posouvat po zemi, aby udělaly nějaký zvuk. Zima je zároveň výstřední a to nejen mimikou, ale i tím, jak mluví. Jednotlivá slova protahuje a dává důraz na poslední slabiky.

Jeho sledující jsou k novému formátu videí poměrně kritičtí. „Vaše kreativita mě opravdu nepřestává překvapovat, jste čím dál tím více trapní,“ myslí si jeden z nich. Ostatní se s ním shodují a myslí si, že by Zima měl přestat podobná videa tvořit. „Nerozumím tomu, jestli mě mají tvoje videa rozesmát, nebo spíše rozbrečet. Zatím se ti spíše daří to druhé,“ píše jeden z komentujících.

Mnoho z komentujících zároveň spekuluje, zda Zima začal natáčet formát Shorts i kvůli tomu, že by od letošního února měl YouTube umožnit monetizovat. Mezi jednotlivými videi se totiž zobrazují reklamy. Výtěžek z nich by se měl přidělit do fondu, a pětačtyřicet procent z nich by měl YouTube od prvního února rozdělovat mezi tvůrce poměrně podle počtu zhlédnutí.

Nový způsob vydělávání na formátu Shorts se týká všech kanálů, které mají více než tisíc odběratelů a po dobu devadesáti dnů zaznamenají více než jeden milion zhlédnutí právě na krátkých videích. Jde o zatím nevídaný způsob zpeněžení, například na TikToku za videa žádný tvůrce v Česku peníze nedostává. Někteří předpokládají, že by to nová strategie YouTube mohla změnit.

Shorts už delší dobu tvoří například i jeden z nejpopulárnějších influencerů Tary. Svůj obsah nejen tam zaměřuje především na sdílení své dcery Ariany. Dlouhodobě především za její propagaci čelí velké kritice. Jeho sledující si myslí, že na ní vydělává, což se jim nelíbí.

Témata: Fizi