Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Fenomén českého TikToku Flexybabka | foto: Instagram

Seniorka natáčí na sítě především vulgární videa. Teď promluvila o Clash of the Stars

Chillovat, swag, chábr a drip. To jsou slova, která používají především dospívající. Na TikToku se jim snaží přiblížit pětasedmdesátiletá důchodkyně influencerka Flexybabka. V novém podcastu promluvila o marihuaně a účasti v Clash of the Stars.
  8:00

Marie Skopalová je na sociálních sítích známá spíše pod svou přezdívkou Flexybabka. Na TikToku se pětasedmdesátiletá důchodkyně a influencerka snaží své sledující především bavit. Její videa jsou však mnohdy bizarní. Tancuje, mluví sprostě, zmiňuje marihuanu a má sexuální narážky.

Skopalová začala natáčet na TikTok zhruba před rokem na dovolené. V té době jí zemřel manžel, její vnuk se jí snažil rozptýlit a tak natočili první video. Její tvorba začala zajímat čím dál více sledujících a vytvořila se postava moderní babičky, která jednoduše drží krok s mladými. Teď jí sleduje 240 tisíc uživatelů a celkem na videích získala přes 7 milionů lajků. „Moje nevlastní teta říkala, že nikdy nebudu slavná. Teď jsem slavná a ona mrtvá,“ stojí v popisku jednoho z videí, ve kterém Skopalová tancuje.

@flexybabka posílej kámošům #protebe ♬ původní zvuk - flexybabka

Ač je většina videí myšlena s nadsázkou, některá jsou přinejmenším bizarní a nevhodná. Skopalová se v nich neobjevuje sama, má blízkou kamarádku seniorku Jarušku, která s ní mnoho videí natáčí. V jednom má kamarádka vyhrnuté tričko, skáče opřená o stůl a Skopalová ji v tom podporuje. Na začátku se může zdát, že by video mohlo mít sexuální podtext, následně se však kamera oddálí a je zřejmé, že i tentokrát dvojice seniorek vtipkuje. „Co jste si mysleli,“ píše Skopalová v popisku.

Sledující si však mysleli to, na co dvojice na začátku narážela. „Nevím, jestli jsem jediná, koho napadlo něco úplně jiného,“ píše jedna ze sledujících a přidávají se k ní ostatní. Reakce na video jsou z velké části negativní. „Důchod jim evidentně nestačí, tak ze sebe dělají krávy na TikToku,“ myslí si jeden z komentujících.

@flexybabka

co jste si mysleli

♬ původní zvuk - flexybabka

Její tvorba je založená především na aktuálních trendech a samu sebe tituluje jako spasitelku TikToku. Skopalová se mladým snaží přiblížit i tím, že mluví podobně jako oni. Používá slova jako chábr, chálka, swag, chillovat a mluví o různých rapperech, jejichž skladby také používá ve svých videích. V jednom z nich pouští Dollara Prynce, v jiném zase Yzomandiase. V podstatě se snaží stylizovat do role babičky, která je spíše kamarádkou. Nutno dodat, že za celým jejím profilem stojí její vnuk, který videa stříhá, natáčí a většinu z nich i vymýšlí.

Marihuana a polštářová bitva

V mnoha videích také Skopalová mluví o marihuaně. Mnohdy nebylo však jasné, zda svá tvrzení myslí ironicky, nebo jsou pravdivá. Teď o svém vztahu k ní promluvila v novém podcastu A-Cast od tiktokera, který si říká Kid Ajvn. „Dávám si brčko, ale ne denně. Jednou, dvakrát nebo třikrát do týdne zavolám Jarušce, ona přijde a dáme brčko. Dáme si k tomu trochu červeného vína, protože to je dobré na srdce a na tlak, ale jen v malém množství. Dáme si nějakou dobrou chálku a zasmějeme se. Pak jdeme natáčet videa,“ popisuje Skopalová.

Už dříve na svém TikToku naznačila, že by se chtěla možná v budoucnu utkat s další bizarní postavou českého internetu, Janou Yngland Hruškovou. Své fanoušky také vybízela, aby jí napsali, kdo by pro ni byla ideální soupeřka a jejich odpovědi byly totožné. I o své případné účasti v Clash of the Stars v novém podcastu promluvila. „Nejdřív jsem třeba boxovat chtěla, pak jsem se podívala, jak ta Hrušková oproti mně vypadá a já bych ji asi zmáčkla. Já jí ještě přeju, ona je taková chytrá paní. Takže do zápasu s ní určitě nepůjdu,“ popisuje Skopalová. Dále tvrdí, že jinak ale cvičí a trénuje v posilovně, kterou si její vnuk udělal u ní doma. Nakonec přiznává, že polštářová bitva by teoreticky někdy v budoucnu reálná byla.

Skopalová je pro mnohé velmi kontroverzní. Dospívající její videa mají rádi, starší publikum je k nim však kritické. Loňské léto se například měla objevit na Táboře s tiktokery a její účast vzbudila nejednu debatu. „No nevím, já třeba jako matka bych takovou bábu na táboře svého dítěte fakt nechtěla. Její prezentace na sociálních sítích je k pláči, nikoliv k smíchu nebo prospěšná,“ okomentovala jedna ze sledujících tábora.

Reakce byly v podstatě totožné, komentující se shodovali, že dospívajícím nedává správný příklad a její vulgární chování by je mohlo inspirovat k podobným činům. Děti si prý nejsou schopné uvědomit, že je vše nutné brát s rezervou a vulgarismy do běžné mluvy jednoduše nepatří.

Skopalová netočí jen na TikToku, má i svůj youtubový kanál. Přidala tam jen pár videí a v některých z nich alespoň minimálně vystoupila z role moderní vulgární babičky, kterou jinde velmi úspěšně hraje. V minulosti byla také hostem Show Jana Krause na FTV Prima, kde promluvila o svém životě.

Témata: FlexyBabka