Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Flipper zero a Petr Mára | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Tato hračka dokáže ukrást auto, či údaje z bankovní karty. Flipper Zero jako nástroj pro zloděje

Youtuber Petr Mára ukázal ve svém novém videu poměrně nebezpečnou hračku. Na první pohled vcelku neškodný přístroj, dokáže ukrást auto, ale i třeba zjistit údaje z kreditní karty. Cenově vcelku velmi dostupný přístroj klonuje signály, které zachytí. Dají se s ním vypínat televize, otevírat vrata od garáží, či dveře od hotelových pokojů.
  9:25

Pro milovníky akční hry Watch Dogs, či filmů s hackovací tématikou přišla na trh velmi zajímavá věc. Za necelé čtyři tisíce korun si může kdokoliv pořídit přenosný multifunkční nástroj Flipper Zero. Ten dokáže klonovat, ukládat a následně vysílat různé signály. Nahradit se s ním dají klíče od aut, ovladač k televizi, či karty od hotelových pokojů.

@unespc Flipper Zero - Stay tuned for some crazy videos 🤫 #flipperzero #flipperzerotesla #cybersecurity ♬ original sound - Tech With Unes

Snad každý se někdy pokoušel nabourat na Wi-Fi souseda, či ve vtipu vypnout televizi ve třídě. S Flipper Zero to je možné. Pokud někomu přijde vtipné vypnout obrazovku McDonnaldu ukazující objednávky zákazníků, stačí zapnout přístroj a na televizi zaútočit. Jedná se hlavně o hračku pro děti, se kterou žáci mohou ve třídě vyprankovat učitele tím, že mu vypnout data projektor, či televizi. Dle odborníků se dá však využít i k více nekalým a nezákonným činnostem.

Flipper Zero dokáže klonovat signály, které zachytí. Následně je schopný si tyto signály uložit pro budoucí využití. Stěžejní věcí klonování těchto signálů je, že je nejen dokáže klonovat a uchovávat, ale také i vysílat. Pokud rozpozná signál, který vysílají klíčky od auta, je schopný je napodobit a následně tedy otevřít auto. „Naštěstí neumí dešifrovat nový klíče od aut. Novější auta už totiž používají šifrovanou komunikaci. Jsou však některé starší modely, které šifrování nepoužívají, takže jste schopný si tímto ten klíč nahrát,“ osvětluje Petr Mára ve svém videu možnost kradení aut s Flipper Zero.

I když sám přístroj nedokáže dešifrovat, je však možné do něj nahrát firmware, který to dovede. Následně se tedy stává dokonalým přístrojem pro zloděje.

Zajímavou a také velmi nebezpečnou funkcí, kterou tento přístroj má, je nabourávání se do telefonů skrz obcházení hesla uživatele. Přes USB se připojí k telefonu s operačním systémem Android, následně začne zrychleně zkoušet všechny možné kombinace hesel. Pokud se jedná například o čtyřmístné heslo, je schopný se do telefonu nabourat do pár minut.

Účel tohoto přístroje však není krást různé signály a údaje. Jedná se o pomůcku ulehčující mnoho každodenních úkonů. Jelikož dokáže uchovávat různé signály, je tedy možné ho využívat k mnoha věcem. Dá se na něj nahrát například signál, který vysílá karta od hotelového pokoje. Uživatel se tak nemusí tolik bát, že kartu někde zapomene. „Může se vám to hodit například, když máte víc aut. Já tady mám i kartu parking, když zajíždím do garáže, takže místo ní mohu použít Flipper,“ vysvětluje Mára k čemu rozumnému přístroj využívá.

„Může vám to fungovat například u takových těch čipů co máte do práce, od skříněk, či karet od hotelových pokojů,“ doplňuje Mára

Flipper zero

Další však nebezpečnou funkci, kterou Flipper Zero má je to, že dokáže načíst téměř všechny údaje z platební karty. Po přiložení přístroje ke kartě umí načíst číslo karty, datum expirace a v jaké zemi byla karta registrovaná. Zatím však ještě neumí zjistit třímístný security kód. I když se tedy nejedná o bezprostřední riziko krádeže všech údajů, ne každý by chtěl aby někdo věděl i tyto údaje.