Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Nejbohatší čeští youtubeři. | foto: Antiyoutuber.cz

Natáčí videa a vydělávají miliony. Kdo jsou nejbohatší youtubeři Česka?

I v Česku se natáčením videí na YouTube dají vydělávat miliony korun. Nejvíc si vydělává youtuber Fizi. Jeho kanál, kteří mnozí kritizují kvůli infantilnímu a závadnému obsahu, mu vloni přinesl přes dvacet milionů korun. Žebříček těch nejúspěšnějších přinesl už tradičně magazín Forbes. V první desítce není žádná žena.
  11:28

Sice má část veřejnosti za to, že YouTube je už z hlediska zajímavosti ta pro influencery méně zajímavá platforma, není tomu tak. Alespoň tedy co se výdělků předních českých tvůrců týče. Ti si jsou totiž schopni ročně vydělat i desítky milionů korun. Žebříček těch nejúspěšnějších přinesl opět magazín Forbes.

Stejně jako minulý rok, i letos si nejvíc peněz skrze videa vydělá Filip Zima alias FIZIstyle. Jeho hlavní kanál odebírá necelých 900 tisíc lidí. Za tvorbu, kterou zveřejňuje, byl jednu dobu však poměrně kritizován kvůli tomu, že je dle některých kritiků poměrně bezduchý a cílící pouze na malé děti.

A to i kvůli tomu, že nejčastější obsah jeho kanálu, výzvy, může být pro malé publikum potenciálně nebezpečný. Před dvěma měsíci například zveřejnil video, ve kterém se nechal, spolu s dalšími lidmi, zavřít do rakve.

Aktivní je ale i na dalších sociálních sítích a kromě toho má i další zdroje příjmů, než jen sociální sítě. Na svém eshopu prodává řadu věcí – oblečení, plyšové hračky, ale třeba i pistole na peníze.

I druhý dle Forbesu nejvýdělečnější český youtuber má kontroverzní pověst. Taras Povoroznyk alias Tary si ročně vydělá 21 milionů, na YouTube však točí videa, která mnohé sledující zvedají ze židle. Zapojuje do nich totiž i svou malou dceru Arianu, a to poměrně výrazně, často i v lehce zesměšňujících situacích.

Tary se proslavil obsahem o parkouru, který je stále součástí jeho byznysu. V létě totiž pravidelně pořádá letní tábory Tary Camp, které jsou zaměřené právě na parkour. Ač tábor nese jeho jméno, dle svědectví mnoha účastníků se sám youtuber do programu příliš nezapojuje a objevuje se spíše sporadicky. I on má zároveň i svůj vlastní internetový obchod. Vydal také knihu.

Kumpán Jake Paula a jediný tvůrce v angličtině

Do první pětice se dostal i Baxtrix, který jako jeden z mála českých youtuberů s velkým dosahem tvoří videa i v angličtině. Primárně se specializuje na hru Minecraft.

S angličtinou je spojený ale i další tvůrce v pořadí hned za ním. Jon Mariánek před časem opustil Česko, stal se blízkým spolupracovníkem kontroverzního světoznámého tvůrce Jake Paula a později začal i s vlastním obsahem, trochu překvapivě v češtině. Ze začátku se proti Česku a Čechům poměrně vymezoval, nyní pořádá nejrůznější soutěže a jeho obsah se z části uklidnil.

Pátý skončil Jan Macák alias MenT. Ten má na hlavním kanál přes milion a půl odběratelů, svou tvorbu však rozdělil na několik kanálů, věnuje se například i videím o autech. V Česku patří mezi nejúspěšnější tvůrce řadu let, jako první Čech pokořil hranici jednoho milionu odběratel. Kontroverze a problémy se mu vyhýbají, i proto s ním ve velkém spolupracují velké světové značky jako Samsung, Asus a další. V prezidentské kampani aktivně podporoval Petra Pavla, se kterým i tvořil videa.

Pokud dalších 5 let nechceš trpět, jdi zítra nebo v sobotu volit! ✌️

26. ledna 2023 v 10:56, příspěvek archivován: 4. července 2023 v 12:27

V první desítce jsou pouze muži, oproti loňsku například vypadla Anna Šulcová. Nejstarším z první desítky je právě na desátém místě Stejk, který si za rok vydělal 11 milionů korun.

Témata: Fizi, Jon Mariánek, MenT