Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Hvězdný fotbalista Pelé | foto: Profimedia.cz

United, Anglie, Ronaldo, ale i NASA. Svět reaguje na smrt Pelého

Byl považován za nejlepšího hráče planety. Král individuální hry a kreativity Edson Arantes do Nascimento světem známý spíše jako Pelé skonal v dva a osmdesáti letech. Třikrát vyhrál mistrovství světa a obdržel tolik ocenění, kterými se nemůžou chlubit ani skvělý hráči, jako Messi, či Ronaldo.
  10:25,  aktualizováno  13:03

Edson Arantes do Nascimento, známý spíše pod přezdívkou Pelé, zemřel. Byl považován za nejlepšího hráče planety. V pouhých sedmnácti letech vyhrál své první mistrovství světa, po kterém následovaly tři další zlaté medaile z mistrovství. Byl jediný hráč světa, kterému se takových skvělých úspěchů povedlo dosáhnout. Za svou kariéru nastřílel přes dvanáct set gólů, čímž se zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Brazilský gentleman Pelé se od loňského září léčil s rakovinou tlustého střeva. Jeho stav se postupně zhoršoval, přičemž mu byl diagnostikován zánět dýchacích cest se srdeční a ledvinovou dysfunkcí. Jeho smrt světu oznámila Pelého rodina. Doktoři uvádí, že příčinou jeho smrti bylo selhání orgánů související se zhoršující rakovinou. Po jeho smrti vyhlásila Brazílie tři dny státního smutku.

„Inspirace a láska značila cestu krále Pelého, který dnes pokojně zemřel. Edson na své cestě všechny okouzlil svou brilantností ve sportu, zastavil válku, vykonával sociální práci po celém světě a šířil to, o čem nejvíce věřil, že je lékem na všechny naše problémy. Lásku,“ rodina Pelého na Instagramu oznámila jeho smrt.

Fanoušky Pelé oslňoval převážně jeho fantastickým stylem hlavičkování, driblování a střílením nespočtu gólů. I desítky let po jeho odchodu do důchodu zůstal ikonickou hvězdou, národní brazilskou ikonou a je stále označován jako král fotbalu.

Nepochází z bohaté rodiny. Vyrůstal v chudé čtvrti, narozen do chudé rodiny. Rozhodl se, že se fotbalem z této situace dostane na výsluní. V roce 1956 podepsal smlouvu s klubem Santos, čímž začala jeho veliká profesionální fotbalová kariéra. Tam zůstal dlouhých osmnáct let. Za tu dobu si stihl odnést šest mistrovských titulů a mnohá další ocenění. Ke konci kariéry si šel na pár let zahrát do amerického klubu New York Cosmos.

Zájem o něj měly špičkové kluby z celého světa, jako Manchester United, či Real Madrid. On si však za Evropský tým nikdy nezahrál. Svojí fotbalovou kariéru ukončil v americkém klubu.

Před smrtí stihl ještě na svém Instagramu pogratulovat Argentině a převážně Messimu k výhře na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Ocenil také francouzského fotbalistu Mbappeho. „Leo Messi vyhrál své první mistrovství světa, což si zasloužil svým skvělým výkonem. Můj drahý přítel Kylian Mbappé dal čtyři góly ve finále. Jaký dar to byl sledovat tuto show, která je budoucností našeho sportu. Nemůžu přestat gratulovat Maroku k úžasnému výkonu. Je skvělé vidět Afriku zářit. Blahopřejeme, Argentino,“ Pelé na svém Instagramu pogratuloval Messimu a Mbappemu ke skvělému výkonu v turnaji.

„Bohužel se mi nepoštěstilo si proti němu zahrát. Je však pravda, že jsem se s ním jednou osobně setkal. Udělal na mě veliký dojem. Pro mě byl Pelé skutečně nejlepší fotbalista všech dob,“ vzpomíná Antonín Panenka bývalý československý fotbalista a reprezentant na krále fotbalu Pelého.

„Připomínáme si odchod legendárního Pelého, kterého mnozí znají jako krále krásné hry. Tento snímek spirální galaxie v souhvězdí Sochař ukazuje barvy Brazílie,“ napsal na svůj oficiální Twitter účet národní úřad pro letectví a vesmír zvaný Nasa.

V Londýně se dokonce na Pelého počest rozsvítil oblouk nad stadionem Wembley v brazilských barvách.

Na Pelého také zavzpomínalo mnoho celosvětově známých fotbalistů jako Ronaldo, či Erling Haaland. „Všechno, co vidíte dělat jakéhokoli hráče, tak Pelé udělal jako první,“ napsal Haaland na svém Twittru.