Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Do kin míří Franta mimozemšťan. Zdá se jako bizár, ale nastavuje zrcadlo české společnosti

Do kin míří nový film Franta mimozemšťan a ač působí jako další zbytečná česká komedie, opak je pravdou. Překvapí především humorem, díky kterému nastavuje pomyslné zrcadlo české společnosti. Je nutné vyzdvihnout především herecký výkon Jakuba Prachaře. Název a mediální komunikace však filmu spíše škodí.
  13:12

Do kin vstupuje na první pohled velmi bizarní film Franta mimozemšťan. Působí jako typická česká komedie plná humoru, který vede k pozvednutí obočí, případně i protočení očí a při sledování se zamýšlíte nad tím, jestli opravdu česká kinematografie nemá na něco lepšího. Jenže tak doopravdy jenom působí. Film si totiž poměrně chytře utahuje z Čechů a vlastně úplně ze všeho, co je s nimi spojené. Především si ale utahuje sám ze sebe.

Poklidný život ve vesnici kousek od Brna naruší podivné úkazy. Místní astronom Blažej v podání Filipa Březiny je přesvědčený o tom, že za nimi stojí mimozemská entita. Soused Franta, kterého ztvárnil Jakub Prachař, se chová přinejmenším neobvykle. Pořád mluví o mimozemšťanech a jediný, kdo mu věří je právě Blažej. Místní starosta a policistka řeší krádež cisterny a kruhy na poli, které se nedávno ve vesnici objevily, jsou pro ně vedlejší. Do toho se objevila ve městě agentka brněnské pobočky CIA a nevšední události ve městě se začnou více komplikovat.

Dezinformace, alkohol a krádeže

Jak už bylo zmíněno, film působí jako typická česká komedie, která bude plná nemístných a případně i šovinistických vtipů. Jenže takový Franta mimozemšťan doopravdy není a od začátku je třeba k němu přistupovat s nadhledem. Už herecké obsazení napovídá, že se nejedná jen o nevkusnou komedii, která by měla upadnout jako obvykle do zapomnění. Březina a Prachař nejsou jedinými populárními a dobrými herci, kteří se ve filmu objeví. Sekundují jim například Tereza Ramba, Vasil Fridrich nebo Kateřina Marie Fialová.

Sice je příběh filmu naprosto bizarní, není však pro sledování tolik důležitý. Naprosto stěžejní je pro něj naopak humor. Všechny postavy mají téměř ve všech scénách sklenku alkoholu, ve vesnici se krade, soused šíří dezinformace o šíření covidu–19 a zmiňuje i George Sorose, který je samozřejmě úhlavním nepřítelem celé společnosti. Postavy jsou jednoduše takové, jako v typické vesnici žijí. Tvůrci je zobrazují poměrně surově a nastavují zrcadlo české společnosti. Jenže nic z toho vám neřeknou, je důležité se nad filmem zamyslet a přistupovat k němu tak, že je ho hlavní motivem je nadsázka.

V ději jde spatřovat také analogii s americkými akčními filmy o superhrdinech. V jedné ze scén, kdy se vydávají na hon mimozemšťana, se skupina sousedů z vesnice vydává skrz pole s vidlemi v rukách při západu slunce zachránit vesnici před mimozemskou invazí. Sice může znít popis naprosto bizarně, na plátně naprosto geniálně celý děj doplňuje. I konec filmu je podobný jako v akčních filmech. Po tom, co se hlavní zápletka vyřeší, se tvůrci snaží nalákat na pokračování filmu pětiminutovou scénou z budoucnosti.

Celkově je nutné vyzdvihnout především herecký výkon Prachaře. Celou dobu ve filmu předvádí naprosto nepředstavitelné kreace a roli zahrál perfektně. Stupňující se kreace vedou mnohdy až k zamyšlení, jak asi probíhalo natáčení. Například jediná intimní scéna musela být na natočení velmi náročná.

Co lze filmu vytknout je jeho mediální prezentace. Název, plakát i trailer filmu spíše škodí. Na první pohled film především kvůli nim opravdu působí jako bizarní česká nezdařilá komedie, což je škoda.

Samozřejmě, že se nejedná o film, který by si zasloužil Českého lva nebo případnou nominaci na Oscara. Není to ani klenot české kinematografie, při jeho správném pochopení ale dokáže pobavit. Jednoduše, když víte, co od filmu máte čekat a co v něm máte vidět, pobaví vás.