Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Gábor Boráros | foto: instagram.com

Výhra Borárose je možná podvod. Tipsport se chystá podat trestní oznámení

Gábor Boráros čelí závažnému obvinění. Je podezřelý z ovlivňování sázek. Soupeře totiž mohl s přehledem ukončit už v prvním kole. To však udělal až na začátku kola druhého. Oktagon ho stahuje z dubnového zápasu a Tipsport na něj chce podat trestní oznámení.
  10:12

Nedávný zápas Gábora Borárose a Kirilla Medvedovskiho se stal velmi probíraným tématem. Objevila se totiž řada spekulací o tom, zda celý zápas nebyl domluvený. Tomu předcházelo několik podezřelých náhod. Oba zápasníci měli totiž v organizaci FABRIQ MMA zápasit ve smluvené váze 88 kilogramů. Medvedovski měl ale při předzápasovém vážení pouze 81 kilogramů. I přes to se však rozhodl do zápasu nastoupit. Jeho střetu s Borárosem předcházela série šesti proher v prvním kole, kde byl většinou ukončen během první minuty. Velké spekulace tak vyvolal právě zápas s Borárosem, protože Medvedovski v prvním kole nepadl. Celé kolo navíc bylo velmi pasivní a nic strhujícího se v něm neudálo. Hned ze začátku druhého kola však Boráros Medvedovskiho trefil kopem a ten padl k zemi, kde schytal ještě jeden úder a zápas byl ukončen.

Před začátkem zápasu však sázkové kanceláře zaznamenaly obrovský nárůst sázek právě na výsledek zápasu Borárose a Medvedovskiho. Podezřele se totiž zvýšily sázky na výhru Borárose ve druhém kole, zároveň i na ukončení ve druhém kole. Toho si všimli také fanoušci, kteří zápas sledovali a začali pochybovat o pravosti zápasu. V prvním kole měl navíc Boráros možnost ukončit svého soupeře, rozhodl se ho však ušetřit. Každý zkušený zápasník přitom ví, že nesmí během zápasu nic podcenit, protože občas může rozhodnout jediná rána. I proto fanoušci velmi zpochybňovali celý střet obou zápasníků.

Po zápase se ke svému výkonu vyjádřil také Gábor Boráros. „Z mého pohledu jsem si to přesně takhle představoval. První řadě jsem chtěl vyhrát a v druhé řadě jsem si to chtěl užít a poznat jaké to je když bojuji ve druhém, ale možná i ve třetím kole. Ale přesně takhle jsem si to představoval, chtěl jsem bojovat hlavně v postoji. Vůbec jsem nechtěl riskovat žádné zranění, protože musím pokračovat v přípravě, protože mě totiž čeká velký zápas v Liberci,“ řekl Boráros na pozápasové tiskové konferenci. Svým způsobem by tedy celá situace dávala smysl, ovšem díky překvapivému nárůstu sázek právě na Borárosovu výhru v druhém kole, nad celým zápasem stále visí otazník.

Celá situace je však závažná a už se několik dní řeší. „Máme podezření, že došlo k ovlivnění zápasu, a v návaznosti na naše zjištění děláme kroky, které nám ukládá Zákon o hazardních hrách. Připravujeme podklady pro podání trestního oznámení a informování slovenské asociace MMA,“ sdělil Tipsport pro iDNES.cz. Tipsport ovšem není jediný, který musí kauzu řešit. Organizace Oktagon, pod kterou Boráros zápasí, se jej totiž rozhodla preventivně stáhnout z plánovaného dubnového zápasu. Velké množství fanoušků si totiž nepřeje vidět zápasit Gábora potom, co se kolem něj objevily spekulace.

Vyjádření Novotného i Borárose

Tuto informaci potvrdil promotér Oktagonu Ondřej Novotný. „ Gábor Boráros je v tuto chvíli oficiálně stažen ze zápasu v Liberci, protože to podezření je tak veliké, že to nemůžeme ignorovat. Ta vlna na*ranosti, když to tak řeknu, protože naštvanost je málo, fanoušků je tak velká, že to rozhodně nechceme ignorovat. Takže my ho stahujeme do té chvíle, než se celý incident vyšetří,“ oznámil Novotný na tiskové konferenci.

K celé kauze se taky po velkém mlčení rozhodl vyjádřit i sám Boráros. Na Instagram přidal fotku, kde sedí na vrchu oktagonu po vyhraném zápase. „Proč? Jste normální? Jednou z nejtěžších věcí je vydržet tolik nepřejících. Bez ohledu na to, co se děje v kleci, nebo mimo ni, vždy se mě snaží pošpinit, vymýšlejí obrovské nesmysly a nesmysly! Je to můj poslední zápas, který jsem chtěl ukončit ve třetím kole, abych co nejvíc zápasil a cvičil! Bohužel, soupeř se zranil ve druhém kole tak, že se nemohl postavit. Vítězství vyhlášené zraněním soupeře a teď vám chtějí dát najevo, že to byl špatný zápas? Kdyby se nezranil, tak bych zápasil dál, protože mým cílem bylo využít zápas naplno,“ rozepsal se pod příspěvek Boráros. Pokud se tedy prokáže, že byl zápas podvod, velmi to může poškodit nejen FABRIQ MMA, ale i jméno samotného zápasníka.