Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Gábor Boráros | foto: Instagram

Gábor Boráros a jeho kariéra: úspěchy, nevěra, série proher a nyní pokus o návrat

MMA zápasník Gábor Boráros je známý především díky jeho zápasům v organizaci Oktagon. Jeho kariéra však začala daleko dříve. Boráros si prošel zraněním, porážkami i údajnou nevěrou. Další zápas ho čeká v dubnu.
  14:16

O Gáboru Borárosovi, MMA zápasníkovi, teď už zase uslyšíme. Pokusí se totiž prolomit smolnou sérii proher. Naposledy se v prosinci minulého roku utkal s Václavem Mikuláškem v boxu. Ani v tomto zápase se mu nepodařilo vyhrát. I když se nejednalo o nějak důležitý zápas co se týče kariérního posunu, Borárose prohra zasáhla. Poslední dobou se mu totiž nedaří vyhrávat a potřeboval by to změnit i kvůli vlastnímu sebevědomí. Příležitost se mu naskytne na konci dubna. Utká se totiž s rakouským zápasníkem Selimem Topuzem podle pravidel MMA.

Gábor „Beast“ Boráros je profesionální slovenský zápasník s maďarskými kořeny. Fanoušci Oktagonu ho poprvé zaregistrovali při jeho nástupu do organizace v roce 2016. Tenkrát byl promotéry pozván do první série Oktagon výzvy, kterou vyhrál. Jeho profesionální kariéra však začala daleko dříve. Poprvé zápasil v roce 2011 na eventu Hanuman cup, kde remizoval se svým soupeřem Vojtěchem Prokopem. O měsíc později pod organizací GCF zažil svojí první výhru. K zápasení se vrátil o rok později, ovšem dva zápasy v řadě prohrál. Následovala ale série šesti výher, kterou si Boráros vybudoval obrovský respekt na bojové scéně. Poté utrpěl porážku v listopadu roku 2014, kdy ho na technické K.O. porazil švédský zápasník Sadibou Sy. Před nástupem do Oktagonu stihl ještě Boráros porazit maďarského bijce Kalmana Kovacse, potom už ale nastoupil do nové organizace, kde se začala psát nová kapitola jeho života.

Když totiž vyhrál již zmíněnou Oktagon výzvu, připsal si další cenný skalp, a sice tvrdého slovenského zápasníka Rolanda Cambala. Potom Boráros utrpěl porážku v zápase s Francouzem Sayahem v roce 2017. O rok později se ale vrátil na vítěznou vlnu. Potom ovšem z deseti zápasů šestkrát prohrál. Porazili ho Kaik Brito, Matúš Juráček nebo i David Kozma. Právě v zápasu s Kozmou, utrpěl Boráros zranění kolena, které ho na rok vyřadilo ze hry. Po návratu do klece dlouho ve vzduchu vysela otázka, zda se uskuteční velmi očekávaný zápas mezi ním a českým hercem Jakubem Štáfkem, který už jednou v oktagonu zápasil a vyhrál. Zápas měl proběhnout podle pravidel boxu, jenomže Boráros ho kvůli zranění nakonec odmítl.

V roce 2021 po druhé prohře v řadě požádal v kleci po zápase svojí přítelkyni Moniku Jákliovou o ruku. Jákliová řekla ano, ovšem k svatbě nikdy nedošlo. Gábor se zúčastnil televizní show Survivor. Z té ovšem musel předčasně odejít kvůli problému s kolenem. 5. dubna 2022, v den kdy měl on sám narozeniny, dostal od své snoubenky ten nejkrásnější dárek. Narodila se jim totiž dcera Zora. Jenomže krátce na to Jákliová oznámila, že se spolu rozchází. Důvodem byla údajná nevěra ze strany Borárose.

Měl jí podvádět dokonce i ve chvíli, kdy byla na porodním sále. „Ano stalo se to, co jsem si nepřála ani v nejhorším snu. Opravdu si myslím, že každá žena si zaslouží být milována zejména v období, kdy dá dítěti život. Gábor hledal svoje štěstí někde jinde. Už ho nedokážu vidět jako svého partnera, ale ani jako zodpovědného otce malé dcerky,“ napsala Jákliová pod svůj příspěvek. Gábor sám svoji nevěru veřejně přiznal. „Někdy ano, někdy ne. Já nikoho nehledal, byla to náhoda“ odpověděl s úsměvem na otázku, zda se v jeho životě objevili milenky. Na Instagramu také často přidával fotky, na kterých vedle něj byla tmavovlasá slečna, která se k němu hodně měla. Na chvíli to vypadalo, že se k Jákliové vrátí, ovšem pokaždé z toho sešlo.

Nyní se však Boráros opět soustředí na zápasení. Má za sebou víc porážek než vítězství. Naposledy se utkal v prosinci loňského roku s Václavem Mikuláškem. Zápasili spolu podle pravidel boxu. Mikulášek nad Borárosem nakonec zvítězil na body. Boráros oznámil, že ho fanoušci mohou přijít podpořit v dubnu na turnaj v Liberci. Organizace Oktagon nedávno oznámila jeho soupeře. Bude jím čtyřiatřicetiletý Muay Thai zápasník Selim Topuz z Rakouska. Gábor Boráros potřebuje vyhrát, nejen kvůli sobě, ale také kvůli fanouškům Oktagonu. Ti si totiž poslední dobou kladou otázku, zda je Boráros ještě vůbec schopen udržet se nastaveného tempa zápasení.