Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Gabriela Heclová | foto: Antiyoutuber.cz

Na YouTube jsem si vypěstovala bulimii, tvrdí někdejší Youtuberka Gabriela Heclová

Gabriela Heclová je mladá zpěvačka, herečka, ale i bývalá youtuberka, které zářná kariéra influencerky zničila mládí. Po šokujícím vyjádření Teri Hodanové, která veřejně sdílela své problémy s drogami, přišla na řadu další, její kolegyně z „Fame Teamu“. Jedna z největších tehdejších hvězd internetu na vrcholu své kariéry trpěla bulimií a spala tři hodiny denně.
  10:28

Na internetu byla známá jako Gabrielle Hecl, své první video vydala v patnácti letech a byla jedním z průkopníků beauty obsahu na YouTube, což jí přineslo slávu. Na vrcholu kariéry měla 300 tisíc odběratelů. Dráhy influencerky se však vzdala. Odstranila všechna svá videa a snaží se prosadit jako herečka a producentka.

Rodačka z Kladna studovala herectví na konzervatoři a už od nízkého věku měla role v nejrůznějších filmech a seriálech. Věděla, jak to před kamerou chodí, tak jí zbývalo vymyslet jen obsah, který by zajímal publikum. To se jí podařilo. Tehdy bylo točení videí na Youtube pro mnohé v Česku koníčkem. Nikoho by ani ve snu nenapadlo, že se tím dá vydělat a už vůbec ne, kolik.

Její videa nebyla jen o make-upu a oblékání. Vzhledem ke svému studiu a profesi točila i v zákulisí natáčení filmů, a to lidi oslovilo. Byla tím na síti jedinečná. Vrcholem všeho jejího točení na Youtube byl festival Utubering. Na ten přišly desetitisíce lidí z celé republiky. Proč? Chtěli potkat své idoly. Jedním z nich byla právě i Gabriela.

Spolupráce a problémy

Popularity a dosahu Youtuberů si všimly velké značky, a tak začalo navazování spoluprací, které známe dnes. Gabču oslovila třeba Coca Cola, jeden z největších brandů na světě. Z točení pro zábavu se tak začal stávat kariéra, která zabírala mnoho času, což při studiu konzervatoře není ideální. Spánek tři hodiny denně byl na denním pořádku.

Jak už tomu u slavných lidí bývá, zapojil se do akce i bulvár. Volali jí, psali ji e-maily, dokonce ji obviňovali z točení porna. To na náctiletého člověka přinese mnoho stresu. Postupně ji začala selhávat imunita. Dovedlo ji to až k problémům s poruchou příjmu potravy, přesněji pak k bulimii.

„Vypěstovala jsem si bulimii. Trpěla jsem představou, že jsem nedokonalá, že třeba nemám dost štíhlé nohy. A že to všichni vidí,“ tvrdí Gabriela. „Poslední kapka byla, když jsem si nahmatala bulku v prsu. Ta se sice ukázala jako nezhoubná, pro mě to ale byl jasný vzkaz. Uvědomila jsem si, že musím s tímto způsobem života skončit, protože nejsem nesmrtelná,“ dodává.

Momentálně studuje FAMU a soustředí se na svoji kariéru v oblasti filmu. Je jen jedním z mnoha případů, kterým popularita negativně ovlivnila život. K užívání drog, alkoholu nebo psychickým problémům se dostane naprostá většina slavných. A to nejen influenceři, jedná se třeba i o herce, zpěváky a sportovce. Příklady jsou třeba i Justin Bieber, Demi Lovato nebo gymnastka Simone Biles.