Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Opat04 a Agraelus | foto: Antiyoutuber.cz

Twitch omezuje gambling. Je to povrchní, vzkazuje Opat04

Jedna z největších vysílacích platform, Twitch, omezí obsah týkající se gamblingu. Může za to hrozící stávka největších streamerů a kritika veřejnosti. Lidé budou od 18. října moci sázet jen přes ověřené a registrované stránky. Ke kroku se vyjádřil Opat04 a Agraelus.
  14:30

Twitch od 18. října omezuje na své platformě gambling. Vypne některá videa, kde jsou i rulety a automaty. Výjimku mají piuze ty licencované. Vývojáři se pro tento krok rozhodli na základě hrozby stávky od největších streamerů a kritiky veřejnosti. Dotkne se to i českých hvězd, některé se vyjádřily. Prý za tím stojí Amazon, který Twitch vlastní. Nechce poškodit svoji pověst.

Prvním krokem k zakázání gamblingu byl incident se streamerem Slikerem, který se zaměřuje na VR. Měl si od svých fanoušků a moderátorů půjčit, v přepočtu na koruny, pět milionů, které není schopný zaplatit. Nechal se slyšet, že začal být závislý na hazardních hrách po tom, co je propagoval ve spolupráci s CS:GO.

Z českých streamerů propaguje gambling Opat04, ten má ale momentálně na Twitchi ban. Kvůli spolupráci s casinem Fairspin se přesunul na Maltu, kde je to s propagací hazardních her jednodušší než v Česku. „Je to dobře, ale trochu povrchní od Twitche, protože sportovní sázení narozdíl od gamblingu ponechali, a na tom je také hodně lidí závislých,“ vyjádřil se pro antiyoutuber.cz Opat04. Také dodal, že si myslí, že casina najdou cestu, jak zákaz obejít.

Streamer Agraelus sice gambling sice nijak nepropagoval, ale hazardních her se účastnil. Na svém streamu otevíral CS:GO bedny a poštěstilo se mu, vyhrál 50 tisíc korun. Bedny si samozřejmě předtím musel zakoupit a nevěděl, zda něco vyhraje. Princip je podobný losům a i zde se jedná o hazard, který je dostupní i malým dětem.

Ke kroku vývojářů Twitche se Agraelus vyjádřil na svém streamu a plně ho podporuje. Říká, že se stejně nejedná o dostatečnou ochranu konzumenta a s promováním gamblingu nesouhlasí. „Kdo tohle nečekal. Po tom, co od začátku roku, co půlka scény spolupracuje s hazardními hrami. Bylo jasné, že se to jednou stane,“ sdělil streamer k incidentu.

Témata: Opat04