Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Girls Without Clothes pod palbou kritiky (9.2.2024) | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Girls Without Clothes hledají zaměstnance: Kluci jsou vtipnější než holky, to není diskriminace

Česká značka Girls Without Clothes čelí kritice. Na svůj web napsala, že na pozici Social media manager hledají kluka, jelikož jsou muži podle nich vtipnější než holky. V jiném inzerátu měli napsat, že šéf zaměstnance občas plácne přes pozadí. Ačkoliv schytali i drsnou kritiku, reakce lidí je spíše pozitivní. Značka nyní reaguje na svých sítích. Může se však jednat o diskriminaci.
  11:50

Česká oděvní značka Girls Without Clothes zveřejnila nevšední inzerát s nabídkou pracovní pozice. Se svým oblečením se zaměřují převážně na streetwear jak pro ženy, tak pro muže. Styl komunikace je u značky často nevšední, avšak podle mnohých věrných zákazníků upřímný a vtipný. Rádi si utahují z mnoha věcí, čímž se ale nyní ukázalo, že mohou někoho i pohoršit. V novém inzerátu napsali, že hledají někoho na pozici Social media manager. V tom, koho hledají, jsou vcelku konkrétní.

„Preferujeme kluka, protože si myslíme, že jsou kluci vtipnější než holky. Jestli jsi holka a věříš si, napiš nám klidně taky. Třeba budeš mít štěstí a nespadne to automaticky do spamu,“ píšou v závěru svého inzerátu. Tato zpráva se dostala na sociální sítě a v některých lidech vzbudila silné emoce. Většina reakcí se dělí na dva tábory. Někteří lidé humor značky oceňují a mluví o tom, že si mohou nabírat koho chtějí. Jiným takový inzerát přijde nevhodný a urážlivý.

„Co je na tom? Soukromá firma si vybírá zaměstnance a je čistě na nich, jestli to bude trans hermafrodit, bu*na nebo ne*r. Naprosto v pohodě, taky bych chtěl ve firmě co nejméně ženských,“ komentuje jeden muž na platformě X (dříve Twitter).

Jiní mluví například o tom, že značka udělala správnou a upřímnou věc. Pravděpodobně by podle nich na tuto pozici ženu nevybrali a tímto jim ušetřili čas s chozením na pohovor.

„Každý ve vztahu chceme upřímnost. Tady je někdo upřímný a šetří holkám čas i peníze. Jako pardon, ale běžte se bodnout. Firma nebo majitel nemovitosti si může vybrat koho chce. Politická korektnost akorát naučila všechny lhát a s úsměvem se přetvařovat,“ komentuje další muž na X. „Takže to radši udělá tak, že napíše inzerát a stejně přijme chlapa a ženám buď neodepíše nebo jen napíše: ,nemám zájem’. Když jsem se hlásil na back office jednu dobu, tak skoro všude chtěli jen ženský a taky jsem nebrečel na Twitteru,“ píše jiný.

Obchod byl 30.6.2023 trvale UZAVŘEN, aktuálně kamennou prodejnu nemáme.

Více info:

https://cc.cz/padli-jsme-na-dno-rika-martin-feix-z-girls-without-clothes-po-tom-co-zavrel-obchod-v-centru-prahy/

5. dubna 2022 v 10:01, příspěvek archivován: 9. února 2024 v 14:09

Najde se však i mnoho těch, které inzerát pohoršil. Ti se dokonce svěřili, že si kvůli tomu už od této značky nikdy nic nekoupí a že to není poprvé, co je zklamali svými výroky. „Já jsem si tady kvůli těm moudrům přestala kupovat jejich hadry,“ píše jedna slečna na Facebooku. „Jejich oblečení se mi docela líbí, ale jejich celková prezentace mě odradila už dřív,“ komentuje další.

Účel značky prý nebyl diskriminovat či urážet ženy. Podle nich mají a měli v týmu hned několik žen. „To, že někoho preferujeme, ještě neznamená, že nikdo jiný nemá šanci,“ informuje značka ve svém emailovém newsletteru. Na Instagramu také zveřejnili hned několik podporujících zpráv nebo komentářů od lidí, reagujících na jejich inzerát.

Někteří lidé však mluví dokonce i o tom, že takový inzerát jde proti zákoníku práce. „Když pominu, že to je nechutné a sexistické, tak to je doslova proti zákoníku práce,“ píše jedna slečna na X. Podle advokáta Jaromíra Štůska, který se zaměřuje na pracovní právo, by se skutečně v inzerátu neměly dávat preference ohledně pohlaví. „Obecně to asi je diskriminační, protože podle zákoníku práce by se samozřejmě neměly dávat preference ohledně pohlaví, národnosti, rasy a tak dále,“ říká Štůsek pro redakci Antiyoutuber.cz.

Důležité je podle něj také to, o jakou pozici se jedná a jestli nejde o například fyzicky náročnou spíše mužskou práci. Pokud ale jde o tuto konkrétní pozici, dalo by se podle něj říct, že to zavání diskriminací. Je však také otázka, jak to bylo myšleno a jestli šlo pouze o vtip, nebo skutečně preferují pouze muže.

Lidi na sítích nepohoršil jen tento konkrétní inzerát. V jiném měla značka hledat brigádníky na jejich prodejnu.

„Šéf vás občas plácne přes p*del, ale po pár fackách pochopí, že to příště nemá dělat,“ píše se v inzerátu. To přijde už mnohým lidem velice nechutné. „Jak tohle může někdo napsat do inzerátu? To může napsat jenom idiot, ať už holka nebo kluk,“ komentuje inzerát jeden z lidí na X. „Jo, klasika. Majitel je hrozný uslintaný ichtyl a něco podobného tu už s ním bylo několikrát,“ píše další.