Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Aktivistka Greta Thunberg vydala novou knihu | foto: IG: @gretathunbergAntiyoutuber.cz

Kam se poděla Greta Thunberg? Napsala knihu, dnes ji odsuzují za politické názory

V roce 2018 začala tehdy šestnáctiletá Greta Thunberg chodit za školu, aby mohla bojovat proti globálnímu oteplování. Dala tak studentům podněty ke vzniknutí hnutí Fridays for Future, které se rozšířilo po celém světě. Co dělá mladá aktivistka dnes? Do politiky nechce, vydala knihu a je odsuzována za příliš levicové názory.
  17:04

Greta Thunberg je devatenáctiletá švédská aktivistka za klima a jedna ze zakladatelek hnutí Fridays for Future. Byla nominována na Nobelovu cenu míru a několikrát ji zařadili mezi nejvlivnější osobnosti světa. Na vysokou školu se však teenagerka zatím nechystá.

Thunberg se narodila v roce 2003 ve Stockholmu operní pěvkyni a herci. Mezi její předky patří laureát Nobelovy ceny za chemii Svante Asrhenius. O klima se poprvé začala zajímat v osmi letech a nechápala, proč svět neřeší oteplování planety. Z tohoto poznatku údajně v jedenácti letech dostala deprese a přestala komunikovat. Dále ji diagnostikován Aspergerův syndrom, poruchy řeči a obsesivně kompulzivní poruchu.

S protesty začala jako středoškolačka, když měla pocit, že švédská vláda neřeší problémy globálního oteplování dostatečně. Tehdy začala protestovat před tamním parlamentem. Každý pátek před budovou trávila dopoledne, kdy měla být ve škole. Netrvalo to dlouho a lidé její činy začali sdílet na sítích. Postupně se k protestům přidávali další a vedlo to až ke vzniknutí hnutí Fridays for Future.

Hnutí Fridays for Future se rozšířilo do celého světa a v roce 2019 se protestů za záchranu klimatu zúčastnily miliony lidí. Gretu Thunberg najednou znali všichni. Za své aktivity obdržela řadu cen a byla dokonce nominována na Nobelovu cenu míru. Světoví politici ji zvali na konference a mladá školačka na nich promlouvala k veřejnosti. Proslavila se i tím, že se nikam nedopravuje letadlem. Na akce jezdí vlakem či lodí.

Její činnosti se v čase pandemie koronaviru utlumily a aktuální dění v oblasti klimatu začala mladá aktivistka propagovat zejména na sociálních sítích. Jen na Instagramu ji sleduje téměř patnáct milionů lidí. Jenže ani nyní se Greta akcí ani konferencí příliš neúčastní. Na konci října 2022 však vydala knihu s názvem The Climate Book.

The Climate Book byla vytvořena ve spolupráci s více než stovkou vědců z nejrůznějších zemí. Za své názory v knize schytala Thunberg mnoho kritiky. Lidé ji označují za antikapitalistickou levičačku. Média o ní dokonce píší, že vymyslela nový politický směr s názvem Thunbergismus. Levicově orientovaní lidé ji naopak podporují a vyzývají ji, ať vstoupí do politiky, což odmítá.

„Neexistuje žádný návrat k normálu. Normální byl systém, který nám způsobil klimatickou krizi, kolonialismus, imperialismus, útlaky, genocidu, rasismus a utlačování. K vyřešení klimatické krize stačí svržení celého kapitalismu,“ napsala Thunberg v knize.

Bývalý tiskový mluvčí a spoluzakladatel české pobočky Fridays for Future Petr Doubravský se pro redakci antiyoutuber.cz vyjádřil ke Gretině nové knize. „Chápu, že Greta je za své názory v knize terčem mnoha lidí. Ti už si ale neuvědomují, že aktivistka pojmem kapitalismus popisuje systém, ve kterém žijeme a nikoliv politické ideály,“ sdělil mladý muž, který sám sebe považuje za levičáka, feministu, aktivistu, vegana a queer.