Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Sofía Vergara v novém seriálu Griselda v roli Griseldy Blanco | foto: Profimedia.cz

Jaký je příběh ženy, které se bál i Pablo Escobar? Byla vražedkyně, kokainová magnátka a čtyřnásobná matka

Kokainová magnátka Griselda Blanco v posledních dnech ovládla Netflix, ještě před třiceti lety ovládala podzemí Miami. Jaký je příběh ženy, které se bál i Pablo Escobar? Nechala údajně zabít přes 200 lidí, vymyslela speciální techniku zabíjení a nechala ženy pašovat kokain z Kolumbie do Spojených států ve spodním prádle. Nakonec ji zabilo to, co sama vymyslela.
  10:14

V posledních dnech především na sociálních sítích mezi lidmi rezonuje seriál Griselda, který je inspirovaný životem kolumbijské kokainové magnátky Griseldy Blanco. Seriál z dílny Netflixu je sice strhující šestihodinovou jízdou, ne všechny zajímavosti se do něj dostaly. Kdo doopravdy byla žena, které se bál i Pablo Escobar? Zabiják a čtyřnásobná matka, kterou zabil její vlastní vynález.

Nový seriál, který měl premiéru 25. ledna, sleduje Blanco, kterou ztvárnila Sofía Vergara, především v období života, kdy budovala na Floridě kokainové impérium. Některé pasáže jsou však velmi zjednodušené. Vzhledem k tomu, jak je seriál dlouhý, respektive krátký, se do něj navíc některé zásadní momenty jednoduše nevešly a jiné jsou pro účely seriálu upravené. Proto přinášíme to nejzajímavější ze života „La Madriny“, jak se Blanco přezdívalo.

Blanco se narodila v roce 1943 v kolumbijském Medelínu a už od útlého dětství se dostala do kontaktu s kriminalitou. V jedenácti letech unesla desetiletého mladíka z bohaté rodiny a po tom, co jí odmítli zaplatit výkupné, ho zabila. Jen o dva roky později měla následovat svou matku, která se živila prostitucí a od třinácti let měla údajně pracovat jako společnice i ona.

Jejím prvním manželem byl zloděj a převaděč migrantů Carlos Trujilla. Díky němu se naučila padělat doklady a začala prodávat malé množství marihuanny. Narodili se jim tři synové a přestěhovali se spolu do Spojených států, konkrétně do New Yorku. Po několika letech se s ním rozvedla. Později měla Trujillu údajně, stejně tak jako svoje další dva manžely, nechat zastřelit.

Po jeho smrti se seznámila v Miami s druhým manželem Albertem Bravem, který ji uvedl do většího drogového podsvětí. Byl totiž členem medelínského drogového kartelu. Právě v tomto případě se objevuje jedna z nepřesností oproti seriálu. Ve skutečnosti totiž zjistila, že ji okrádá o miliony dolarů, konfrontovala ho a diskuze přerostla v přestřelku, kterou nepřežil ani Bravo, ani jeho šest bodyguardů. Griselda však ano.

Nutno dodat, že k přestřelce došlo v Kolumbii, dvojice sice působila ve Spojených státech, byl na ně však vydán zatykač. Bez dohledu manžela se tak mohla v sedmdesátých letech minulého století vrátit zpátky do Miami, kde začala budovat drogové impérium sama.

Už na začátku její kariéry drogové magnátky, ještě po boku druhého manžela, vymyslela speciální techniku pro pašování kokainu z Kolumbie do Spojených států. Drogy pro ni převážely ženy, které na sobě měly speciální spodní prádlo, do kterého ukryly pytlíky s kokainem. Protože bylo množství menší a dobře schované, nikoho nenapadlo, že by ženy měly dělat cokoli nelegálního. Údajně měly ženy za úkol na letišti s celníky flirtovat, aby odvedly jejich pozornost.

Speciální technika zabíjení

Blanco nejenom, že byla vynalézavá v pašování drog, ale také v zabíjení nepřátel, což seriál nezmiňuje. Jejich nájemných zabijáků, kterým se přezdívalo Pistoleros, se tehdy bál v Miami téměř každý. Proslavili se především speciálním způsobem zabíjení, kdy jeli na motorce většinou ve dvou a ve vedlejším autě zabili daného nevyhovujícího člověka.

Právě nevšední způsob zabíjení se brzy stal poznávacím znamením Blanco. Celkově by měla být odhadem údajně zodpovědná za dvě stě vražd. Prý jí nevadilo, když umíraly děti nebo nevinní kolemjdoucí. Neměla slitování s nikým a pravděpodobně byla zodpovědná za většinu vražd na Floridě, ke kterým došlo na konci sedmdesátých let na Floridě. Právě to je zásadní problém zmiňovaného seriálu, od počátku s hlavní hrdinkou tak nějak sympatizujete, protože se jí v životě staly špatné věci a teď konečně má život jaký chtěla. Doopravdy však nechala zabít stovky lidí a neměla s nikým slitování, což seriál tolik nezdůrazňuje.

Později se seznámila se svým třetím mužem Darío Sepúlveda. Narodil se jim syn jménem Michael Corleone, který je jediným ze synů, kdo v současné době ještě žije. I třetího manžela nechala nakonec zabít.

Blanco se velmi dlouhou dobu dařilo být mimo dohled policie. Pořád hubla nebo přibírala a neustále měnila barvu vlasů nebo sestřih. Policie věděla, že pátrá po někom, kdo se jmenuje Griselda Blanco, nevěděla však, jak žena vypadá. Nakonec se jim ji povedlo vypátrat pomocí jednoho ze synů v roce 1983. Tehdy si matka jedné ženy policii postěžovala, že se stýká s podezřelým mužem, což byl právě syn Blanco.

Nakonec se policii povedlo Blanco vypátrat 17. února 1985. Prý ležela na posteli a četla si Bibli. Jeden z policistů ji dokonce údajně políbil na tvář, když ji uviděl. Prý kvůli tomu, že se po tolika letech konečně setkali.

Blanco dostala patnáct let odnětí svobody, nakonec jen za drogovou kriminalitu. Za vraždy nikdy odsouzená nebyla. Jeden z klíčových svědků, nájemný vrah Griseldy, měl sex po telefonu s jednou ze sekretářek prokurátora. Obžaloba tak ztratila veškerou důvěryhodnost.

Griselda se nakonec dostala na svobodu v roce 2004 a byla deportovaná ze Spojených států zpátky do Kolumbie. Tehdy žil už jen její nejmladší syn, Michael Corleone, který se teď kvůli seriálu s Netflixem chce soudit. Zároveň tvrdil, že z jeho matky udělali tvůrci „šeredu“, byla podle něj nejkrásnější ženou široko daleko.

A jak Griselda zemřela? Přesně tou metodou, kterou vymyslela. V roce 2012 nakupovala v řeznictví, projeli kolem dva muži na motorce a jeden z nich jí dvakrát střelil do hlavy. Dodnes není známé, kdo vrahy poslal.