Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Happy Slapping | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Zmlátím tě natočím to a dám to na internet. Novodobý trend a druh kyberšikany Happy Slapping

Po internetu se šíří trend Happy Slapping. Jde o druh kyberšikany, kdy agresor pro pobavení napadne oběť, přičemž si celý incident natáčí. Výsledné video poté sdílí na sociální sítě. Tímto druhem kyberšikany se snaží získat popularitu a pozornost od diváků.
  19:00

Ne všechny trendy na sociálních sítích jsou pozitivní, veselé a poučné. Některé umí být i nepříjemné a dokonce nebezpečné. Jak třeba vypadají? Agresor si vytipuje oběť, kterou následně napadne. To celé si natáčí a výsledné video sdílí na sociální sítě. To je trend Happy Slapping. Youtuber Jan Hanko společně s policií kraje Vysočina natočili ukázkové video, jak tento trend vypadá. Videem se snaží informovat veřejnost o novém druhu kyberšikany, ale chtějí také oslovit samotné aktéry a ukázat jim, co všechno jejich činy mohou způsobit.

Dle policie jde až o stovky případů ročně. „Jde o novodobý trend mladé generace, spočívající ve fyzickém napadení. Jednání je následně nahráváno na mobilní telefon a šířeno na sociální sítě,“ vyjádřila se k trendu Policie České republiky Kraje Vysočina pro tn.cz.

Případů této trestné činnosti podle dat policie přibývá. Obětem trend nepřináší pouze fyzické, ale také psychické utrpení. „Záleží na osobnosti člověka a jeho věku. Jiné je to u dětí, dospívajících, či dospělých lidí. To je důležité brát v potaz. Pokud je to tedy slabší osobnost, tak to může na oběti skutečně nechat i trvalé následky. Může se u napadené osoby objevit i posttraumatická stresová porucha, která může mít dopad na další život. Napadený člověk má potom strach chodit mezi lidi, vyhýbá se jim a má problémy při sociálním kontaktu,“ vysvětlil pro antiyoutuber.cz psychiatr Miroslav Skačáni k dopadům na psychiku oběti.

Cílem trendu je spíše ponížení oběti, jak na veřejnosti, tak následně na sociálních sítích, než jí ve větší míře fyzicky ublížit. Happy slapping je prováděný jak u chlapců, tak u dívek různých věkových kategorií. Spíše se ale jedná o závadové chování především dětí a mladistvých. „Je to moderní trend. U mladistvých, kteří mají tendence se ukázat před svými vrstevníky,“ dodává Skačáni.

Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Policie ČR říká, že je pro oběť důležité si o incidentu s někým promluvit. Je důležité vybrat si někoho, komu napadený důvěřuje. Může se jednat o rodiče, kamaráda, či například učitele.

Dalším problémem je to, že konkrétní video, může na sociálních sítích zůstat do té doby, než je případně správci sítě smazáno. To může být v řádu dnů, až týdnů. „Ze zákona vyloženě donucovací nástroj k odstranění videa ze sociálních sítí nemáme. Maximálně můžeme upozornit provozovatele té platformy,“ nechal se slyšet pro antiyoutuber.cz Luděk Hrabák vedoucí odboru analytiky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Důležité je tedy tato videa nahlašovat a případně informovat správce dané sociální sítě.