Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

Spisovatelka J. K. Rowlingová | foto: Profimedia.cz

Fanoušci bojkotují hru ze světa Harryho Pottera. Kvůli autorce příběhu a jejím transfobním názorům

Dlouho očekávaná videohra ze světa Harryho Pottera Hogwarts Legacy se brzy zpřístupní veřejnosti. Vývojáři již zveřejnili několikaminutové záběry ze hry a fanoušci jsou unesení. Prostředí vypadá krásně a nemohou se dočkat, až si hru zahrají. Mnoho z nich má však v plánu hru bojkotovat. Nelíbí se jim totiž její spojitost se spisovatelkou J. K. Rowling, která je dle mnohých transfobní.
  12:44

Svět Harryho Pottera má po celém světě miliony fanoušků a téměř cokoliv spojené se světem mladého kouzelníka má veliký úspěch, Nejinak je tomu i u počítačových her. Videohra Hogwarts Legacy přijde brzy na trh a už nyní z ní fanoušci šílí. Hráč si v ní bude moct zahrát za postavu žijící v Bradavicích. Bude se pohybovat po areálu školy a také se podívá do otevřeného světa kouzel. Hra s knihami však příběhově není spojená, odehrává se totiž daleko dříve, něž se slavný Harry Potter narodil.

Vývojáři se však musí potýkat s mnohými nařčeními od fanoušků. Ti je kritizují za spojitost hry se spisovatelkou Harryho Pottera J. K. Rowling. Přestože se autorka přímo nepodílela na vytvoření hry, bude však stále profitovat z její licence. Chtějí rozjet masivní kampaň, ve které budou hromadně pirátsky stahovat videohru, čímž za ní nebudou platit. Důvodem jejich naštvání jsou transfobní výroky spisovatelky. Proti nim se obořili i samotní herci z filmů o Harry Potterovi jako Emma Watson, či Daniel Radcliffe.

Vztahy mezi Rowling a LGBTQI+ komunitou se v posledních letech podstatně zhoršily. V roce 2018 označila srdíčkem Tweet, ve kterém jeden uživatel přirovnával trans ženy k mužům v šatech. V roce 2020 pak zveřejnila sérii tweetů, v nichž tvrdila, že transgender ženy by neměly být považovány za ženy.

Transgender ženy jsou ženy. Jakékoli prohlášení o opaku vymazává identitu a důstojnost transgender lidí a je v rozporu se všemi radami poskytovanými profesionálními zdravotnickými asociacemi, které mají v této věci mnohem více zkušeností než Rowling nebo já,“ vyjádřil se Radcliffe k trans komunitě a výrokům spisovatelky.

Hogwarts Legacy

Herní studio tato nařčení, že by i oni souhlasili s názory spisovatelky, označilo za nepravdivé. Tvůrci se nechali slyšet, že s jejími názory nesouhlasí a naopak LGBTQI+ komunitu podporují. Snaží se tedy spisovatelku s videohrou nespojovat. Pro mnoho fanoušků je to však těžké, jelikož je hra založena na světě z knížky. Trans podporovatelé a tvůrci hry nejsou jediní, kteří se do této kauzy zapojili. Nechalo se slyšet i mnoho transfobních lidí, kteří šíří opačnou zprávu o tom, že si budou několikrát kupovat hru, aby šířili nenávist vůči trans komunitě.

„Toto není nový příběh od J. K. Rowling. Nicméně jsme však úzce spolupracovali s jejím týmem na všech aspektech hry, abychom zajistili, že hra zůstane v souladu s magickými zážitky, které fanoušci očekávají,“ popisují tvůrci hry spojitost Rowling a videohry.

Trans komunita tvrdí, že koupí hry Hogwarts Legacy hráči podporují názory Rowling. Kvůli tomu, že se cokoliv s ní spojené dostává na světlo, tak ona zůstává stále relevantní, což může šířit její nenávistné názory vůči nim. Rowling si ze zpětné negativní vazby na její výroky nic nedělá. Na svém Twitteru zareagovala na myšlenku toho, že ztrácí fanoušky. Napsala, že bolest z toho rychle odezní.

I když se videohra potýká s těmito problémy, finančně jí to prý zřejmě tolik nezasáhne. Odborníci tvrdí, že se stane jednou z nejprodávanějších her roku. Už nyní si videohru předem koupilo tisíce lidí a to ještě ani nevyšla. Oficiálně má být dostupná od 10. února tohoto roku.