Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Hogwarts Legacy | foto: Facebook.com

Hra ze světa Harryho Pottera boří rekordy. Její hráči se však stávají terčem drsných nadávek

Hru Hogwarts Legacy ze světa Harryho Pottera už si mohou zahrát ti, kteří si koupili dřívější přístup. Mnozí pak své hraní streamují na Twitchi. To je pro diváky tak lákavé, že už první den hra zlomila jeden z rekordů streamovací platformy. Zároveň ale pokračuje vlna nadávek a urážek kvůli spojitosti s autorkou příběhů o Potterovi J. K. Rowling. Uživatelé Twitche některé hráče hry přivedli až k slzám.
  16:25

Oficiálně sice hra Hogwarts Legacy ze světa Harryho Pottera ještě nevyšla a veřejně přístupná bude až v pátek, už teď k ní však mají přístup ti, kteří mají například early-access. A právě díky nim padl rekord na Twitchi.

Za první den hru streamovalo přes 28,5 tisíce kanálů, v jeden moment hru pak sledovalo přes 1,2 milionu diváků. Tím padl twitchový rekord v počtu nejvíc sledování single-playerové hry, který doposud drželo streamování hry Cyberpunk 2077, které v jeden moment v roce 2020 sledovalo 1,14 milionu diváků. Celkově však nejvíc lidí sledovalo vysílání League of Legends, kdy v jeden moment streamy sledovalo i přes tři miliony lidí.

Že se tolik lidí v jeden moment dívalo na streamování právě hry z kouzelnického světa může mít hned několik důvodů. Zaprvé byla hra mezi fanoušky Harryho Pottera velmi očekávaná, pomoci ale mohlo i to, že ti, kteří stream Hogwarts Legacy sledují, mají možnost si odemknout, až budou sami hrát, čtyři speciální předměty.

Největší část sledujících se dívala na to, jak hru hraje populární xQc, streamer, jehož hraní sledovaly stovky tisíc lidí.

Hra tak vypadá, že je populární navzdory tomu, že se část fanoušků rozhodla ji kvůli autorce příběhů o Harry Potterovi J. K. Rowling bojkotovat. Přestože se autorka přímo nepodílela na vytvoření hry, bude však profitovat z její licence.

Těm, kteří se rozhodli hru bojkotovat, vadí údajné transfobní názory autorky knih. A někteří zachází tak daleko, že chodí na streamy těch, kteří hru hrají, a urážejí je. Na živém vysílání streamerky Shelby z kanálu Girlfriend Reviews komentáře zašly dokonce tak daleko, že se dívka rozplakala a hru musela vypnout.

Dívka nejdříve omezila komentáře tak, aby je mohli přidávat pouze ti, kteří její kanál odebírají. Jenže mnozí, kteří ji uráželi, se mezi odběratele přidávali jen proto, aby v nadávkách mohli pokračovat.

Hra a její streamování na Twitchi vyvolávají takové emoce, že se někteří rozhodli bojkotovat celý Twitch. Platforma se tak nachází v podivné situaci, kdy mají streamy ze hry sice obrovskou sledovanost, zároveň ale vyvolávají vlny obtěžování a nadávek.

Hra sama o sobě má ale zatím pozitivní ohlasy. A to jak díky zpracování, tak díky příběhu samotnému. Ti, kteří by si ale chtěli zahrát za Harryho Pottera by byli zklamaní. Postavy z originálních knih totiž v příběhu nenajdou, hra se odehrává kolem roku 1890, tedy zhruba sto let před tím, než začíná příběh o Harry Potterovi.