Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Harry Styles je jednou z největších hudebních hvězd současnosti. | foto: Profimedia.cz

Kult Harryho Stylese: z boybandu do pozice lídra mladé liberální generace

Začínal jako člen britské chlapecké kapely One Direction. Za dvanáct let se ale Harry Styles transformoval v jednu z největších hvězd současnosti. Vyprodává stadiony, hraje ve filmech, učí mladou generaci být sami sebou a nebát se projevit. Teď se o něm bude učit na univerzitě.
  14:30

Harry Styles je jedna z největších hvězd současnosti. Svědčí o tom i to, že videa z jeho aktuálního turné Love On Tour doslova zaplavují TikTok, a to nejen díky tomu, že byl před pár dny v Praze.

K slávě mu sice napomohl čas strávený v boybandu One Direction, kult, který kolem něj teď je, je však dílem jeho sólové kariéry. A toho, jak se staví k tématům blízkým mladé generaci. Zajímá vás, jaké orientace Harry Styles je? Neptejte se ho na to. Takové otázky považuje za zastaralé. Že jsou dlouhé večerní róby jen pro ženy? Ale kdepak, Harry v nich klidně nafotí editorial do Vogue. 

Právě tím dává mladé generaci vzor v tom, že nemusíte nikomu vysvětlovat koho milujete, jak se oblékáte a co vás baví. 

Populární a líbivá hudba, doplněná silným názorem na svět je sice dobrá kombinace, ještě silnější se však stává, když ji umělec dokáže propojit. A přesně to Harry Styles umí, třeba v písničce Treat People With Kindness. Sám ji často zpívá zabalený do LGBTQIA+ vlajky. I kvůli tomu se fanoušci na jeho koncertech cítí bezpečně a projevují jejich pravé já. Počínaje bláznivými a výraznými outfity, zářivým líčením nebo třeba tím, že se nebojí přiznat, že na koncertě jsou s partnerkou a ne jen s kamarádkou. Podporuje je v tom i fakt, že se sám Styles nebojí na koncerty chodit v bláznivých barevných kreacích, mluví o sexualitě a mnohdy fanouškům pomáhá přímo na koncertě blízkým přiznat jejich sexuální orientaci.

Na aktuálně běžící Love On Tour se fanoušci napříč městy spojují a vidět to bylo i v Praze. Před koncertem dostali fanoušci od iniciátorů projektu dva barevné papírky. Každý dostal jiný, podle sektoru, ve kterém seděl. Při písničkách Treat People With Kindness a Love Of My Life pak každý papírkem zakryl blesk na mobilu, což O2 Arenu rozsvítilo v barvách duhy. Gesto, které znamenalo víc možná pro samotné fanoušky, kteří se nemuseli bát projevit skutečné já, než pro britského zpěváka.

Harry Styles jako studijní předmět

Fanoušci, napříč diskuzemi, se shodují, že být součástí světa Harryho Stylese není jen o hudbě. Kromě toho, že hraje ve filmech a má vlastní kosmetickou značku, která prodává třeba laky na nehty nebo séra na obličej, je svět kolem něj i o duševních věcech. Je to o objevování vlastní sexuality, o diverzitě, o otázce udržitelnosti, o feminismu, ale třeba i o omezování zbraní. Je to liberální svět, ve kterém chce velká část dnešní mladé generace žít.

Témata jsou to mnohdy tak hluboká a komplexní, že se stávají předmětem odborných akademických prací. V Texasu, na Texas State University, teď ale tamní studenti budou mít možnost Harryho Stylese a jeho svět zkoumat v samostatném předmětu nazvaneném „Harry Styles and the Cult of Celebrity: Identity, the Internet and European Pop Culture“ tedy Harry Styles a kult celebrity: identita, internet a evropská popová kultura. Podle oficiálního popisu se v předmětu budou studenti bavit o „kulturním a politickém vývoji moderní celebrity ve vztahu k otázkám genderu a sexuality, rasy, třídy, národa a globalismu, médií, módy, kultury fanoušků, internetové kultury a konzumerismus“. 

Mohlo by se zdát, že je to poměrně obsáhlé na to, že má být předmět zaměřený na člověka, který kariéru začal tím, že zpíval své lásce o tom, co ji dělá krásnou. Jenže od roku 2010 je jeho tvorba mnohem dál a podle některých se bude jednoho dne studovat stejně tak podrobně, jako třeba Shakespear. A v Texasu s tím začínají už teď.