Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Dědic Hermès Nicolas Puech | foto: instagram.com

Dědic luxusní značky Hermès šokuje. Majetek v hodnotě miliard chce odkázat svému zahradníkovi

Luxusní značku Hermès proslavily kabelky Birkin a Kelly. Teď ji ale pravděpodobně čekají velké změny. Její osmdesátiletý dědic Nicolas Puech plánuje adoptovat svého bývalého zahradníka ve středních letech. Mohl by mu tak odkázat svůj majetek v hodnotě 12 miliard dolarů.
  18:25

Hermès patří k nejluxusnějším módním značkám na světě a tradičně jsou v jejím čele rodinní příslušníci. Současný dědic Nicolas Puech však pravděpodobně chystá velké změny. Protože nemá žádného nástupníka, plánuje odkázat minimálně část dědictví svému bývalému zahradníkovi.

Hermès založil v roce 1837 Thierry Hermès. Značka vyrábí kabelky, boty, opasky, šperky, oděvy, parfémy i porcelán. Proslavily ji především ikonické kabelky Birkin a Kelly, které stojí v mnoha případech stovky tisíc korun. Nestaly se známými jen díky jedinečnému designu kabelek, ale i díky jakési luxusní auře, která je obklopuje. Nemůžete si ji totiž pořídit jen tak, značka vám ji nabídne sama až po nějaké době, co u nich utratíte určité nemalé množství peněz. Nedají se navíc sehnat na internetu, vše se dá pořídit pouze v kamenných obchodech.

Osmdesátiletý Puech je bezdětný a navíc není ani v manželském svazku, proto se ohledně dědictví značky vedly debaty už dlouho. Původně měl být jeho majetek odkázán nadaci Isocrates, kterou také založil. Teď se zdá, že vymyslel jiné řešení. Hodlá si adoptovat jeho dřívějšího jednapadesátiletého zahradníka. Ve smlouvě s nadací je uvedeno, že pokud se nestane otcem, veškerý jeho majetek odkáže jim. Pokud by se otcem stal a měl syna, umožnilo by to Puechovi mu odkázat až padesát procent majetku v hodnotě jedenáct miliard dolarů.

Spekulace o rozpadu rodiny

Nadace Puechův plán, o kterém se údajně dozvěděla teprve nedávno, napadá. „Z právního hlediska se jednostranné zrušení dědické smlouvy jeví jako neplatné a neopodstatněné,“ uvedla organizace v prohlášení, které ve středu poskytla CNN. „Nadace se proto postavila proti zrušení smlouvy a zároveň si ponechala otevřené dveře pro jednání Puechem,“ dodávají. Rozhodnutí však nechávají na příslušných orgánech a nemyslí si, že by mohli situaci blíže komentovat.

Krok Puecha podněcuje debaty o rozpadu rodiny, které se vedou už delší dobu. Puech stále vlastní 5,7 procenta akcií Hermès, v roce 2014 odstoupil z dozorčí rady a akcie držel odděleně od rodinných podílů, což ještě více prohloubilo spekulace ohledně jeho motivů a potenciálního miliardového dědictví. Podle každoročního žebříčku, který sestavuje agentura Bloomberg, se Hermès vyšplhal na hodnotu 231 miliard dolarů, čímž se rodina Hermès stala třetí nejbohatší na světě.

Nutno dodat, že Puechova netradiční volba naráží na právní překážky ve Švýcarsku, kde jsou adopce dospělých neobvyklé a vyžadují spojení mezi osvojitelem a osvojencem z dětství. K dramatu přispívá i Puechův předchozí závazek vůči vlastní charitativní nadaci, který do šokujícího dědického plánu vnáší další potenciální překážku.