Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

modelka Kate Moss | foto: Profimedia.cz

Heroin chic je zpět. Trend popularizující vzhled drogově závislých, adoroval Kate Moss

Sociální sítě plní trendy popularizující poruchy příjmu potravy. Zároveň se vrací móda devadesátých let a spolu s ní i nechvalně proslulý heroin chic trend. Někteří uživatelé před ním varují. Myslí si, že módní může být oblečení, ne lidské tělo.
  15:00

Spolu s nárůstem popularity sociálních sítí a především TikToku je mnohem jednodušší rozšířit jakoukoli myšlenku, dokonce i módní trend. Ty se cyklicky vracejí a aktuálně se velké obliby dostává módě devadesátých let. Zdá se ale, že spolu s ní přichází i styl heroin chic, který mnohé dohnal k anorexii a bulimii.

Na konci dvacátého století byl módní průmysl plný modelek s nejmenší možnou konfekční velikostí a denně plnily magazíny články s návody, jak rychle zhubnout a tím se alespoň trochu přiblížit modelkám, které byly pro ostatní vzorem. Nutno dodat, že diety byly mnohdy drastické a nabádaly k poruchám příjmu potravy. Trend heroin chic ovládal celý svět a určil ideál krásy na několik let dopředu. Jednou z jeho nejvýraznějších tváří byla britská modelka Kate Moss.

@desstiny.d I feel like she’s not spoken about enough . If this blows up I’ll post more about her . #greenscreen #giacarangi #fyp #TakisTransformation ♬ its just a cigarette and it cannot be that bad - The 3 Car Lads

Hubená těla, kruhy pod očima, bledá pleť a nevyživené vlasy. Tak by se dal jednoduše popsat vzhled, který byl tehdejší společností nekriticky milován. Zároveň se ale nápadně podobal zevnějšku drogově závislých a právě proto si získal pojmenování po jedné z nejznámějších tvrdých drog.

V době, kdy se trend začínal formovat, byla cena heroinu relativně nízká a kvalita vysoká. Gia Carangi je podle některých první supermodelkou na světě a zároveň první ženou, se kterou heroin chic spojují. Ona sama byla na heroinu závislá a zemřela v pouhých šestadvaceti letech na komplikace spojené s onemocněním AIDS, kterým trpěla kvůli infikované injekční stříkačce.

Ač Carangi mnozí považují jako první představitelku trendu, Kate Moss je bezpochyby nejikoničtějším jménem tehdejší doby. Stala se modelkou teprve ve čtrnácti letech a brzy se dostala na titulní strany módních magazínů. V devadesátých letech fotila kampaně pro značku Calvin Klein, která je s heroin chic často spojována.

Začátkem nového tisíciletí se pomalu začínaly objevovat negativní a kritické reakce, až byl heroin chic odsouzen úplně. Přispělo tomu i jeho veřejné odsouzení americkým prezidentem Billem Clintonem. Zhruba před deseti lety začaly být populární plné křivky a hlavními protagonistkami byly sestry Kardashian, které patří k nejznámějším americkým celebritám. Když si Kim a Khloe Kardashian nechaly operativně zvětšit hýždě, bylo jasné, že trendu heroin chic odzvonilo úplně.

Brzy začaly plnit sociální sítě příspěvky o tom, že by se každý měl mít rád takový jaký je a neřešit, jak ho vidí ostatní. Sebeláska byla jednoznačně jedním z nejzásadnějších témat poslední doby a zdálo se, že trendy popularizující poruchy příjmu potravy budou navždy pryč.

Lidské tělo jako módní produkt

Aktuálně se stává opět populární móda devadesátých let. Mnoho uživatelek hledá inspiraci ke každodennímu oblékání u tehdy oblíbených modelek a hereček. Symbolem posledních měsíců se například staly volné kalhoty s nízkým pasem.

Zároveň se nedávno začaly objevovat především na TikToku videa, která nabádala k nezdravým stravovacím návykům a nekonečným hodinám cvičení. Aktuálně se množí především příspěvky s hlasem americké modelky Belly Hadid, která nedávno poskytla rozhovor pro i-D Magazine, ve kterém povídala o zákulisí svého života. Mnoho uživatelů ji považuje za ikonu současné doby. Vyzdvihují především její krásu, její postava je pro mnohé ideálem a přáli by si mít stejnou.

„So... My name... My name is Bella Hadid,“ zní ve videu. Právě proto, jakou má populární modelka postavu, vznikl pro mnohé skličující trend ve kterém uživatelé ukazují, jak se k ideálu přiblížit. „Já, když za celý den sním jeden banán,“ směje se uživatelka za doprovodu hlasu Belly Hadid. Tento typ videí není jediný, podobných je nespočet.

@sonyased5 Hi my name is bella hadid #fyp#foryou#viral ♬ som original - Eduarda Rebouças

Trendy na TikToku, všeobecná adorace Belly Hadid a sestry Kim a Khloe Kardashian, které se na fotkách objevují hubenější než kdy dřív a spekuluje se, že si nechaly odstranit plastické zvětšení hýždí, napovídají tomu, že se spolu s módou vrací i nechvalně proslulý heroin chic trend. Pro některé uživatele je situace nepříjemná. Mnoho z nich se vypořádává s poruchami příjmu potravy a myslí si, že jim současné trendy mohou zabránit v cestě ke zdravému vztahu s jídlem.

Herečka a moderátorka Jameela Jamal se nedávno rozhodla k trendu vyjádřit na svém Instagramu. „Oni po nás chtějí, abychom vypadaly hladově. Nejde jim o to abychom byly hubené nebo vysportované, chtějí abychom měly velké kruhy pod očima a vypadaly, že umíráme. Chtějí, abychom vypadaly, že jsme celé dny nespaly, protože v sobě máme tolik drog, že to prostě nejde,“ myslí si Jamal. Podle ní se trend snaží romantizovat ženy, kterým by měla společnost pomáhat. „Tohle už znova prosím ne. Zkusili jsme to před dvaceti lety a měli jsme se poučit,“ dodává.

@emsloveletterz can we leave that behind?? #katemoss #hero1nchic #fypシ #edrecovery ♬ original sound - mtvuk

Kritici heroin chic také dodávají, že v módě může být oblečení nebo účes, rozhodně ne ale lidské tělo. Postava by neměla být trendy a každý by se měl cítit dobře takový, jaký je.