Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Přeživší Holocaustu ovládla TikTok | foto: IG: @dovformanAntiyoutuber.cz

Přeživší holokaustu vzdělává mladé lidi na TikToku. Zapojují se i influenceři

Osmadevadesátiletá Lily Ebert je hvězdou TikToku. Přežila Holocaust a snaží se mladé vzdělávat o historii. Chce, aby lidé nezapomněli na to, co se dělo za Druhé světové války a rozhodně není jediná. Influenceři se zapojují do informování veřejnosti o nacistických zločinech. Sledují je miliony lidí.
  11:50

Lily Ebert se téměř celý život zdráhala mluvit o svých zážitcích z pobytu v Osvětimi. Když ale přišla pandemie covidu-19 a lidé byli zavření doma, přeživší nacistických zločinů otevřela duši a začala vyprávět příběhy o své minulosti. Stala se tak hvězdou TikToku a není v tom sama. Informovat veřejnost o holokaustu se rozhodla i americká influencerka Montana Tucker.

Vnuk Lily Ebert, Dov Forman, využil otevřenosti své prababičky a její slova začal natáčet a následně sdílet na TikToku. Netrvalo to dlouho a přeživší holokaustu zaujala publikum, videa s jejími příběhy nasbírala miliony zhlédnutí. Točení videí na sociálních sítích ženu zaujalo a rozhodla se v něm pokračovat. Snaží se vzdělávat mladé lidi o tom, co se v průběhu holokaustu dělo.

@lilyebert Reply to @aimeelilyhoff Not human, just numbers 🥺💔#neverforget #auschwitz #holocaust #learnontiktok #holocaustsurvivor #hell #history #viral #jewish ♬ Schindler's List - Movie Theme - Michele Garruti

Její nejpopulárnější video na TikToku se pyšní více než dvaadvaceti miliony zhlédnutí. Hovoří v něm o svém tetování, které ji nechali udělat pracovníci koncentračního tábora v Osvětimi při jejím příjezdu. „To číslo bylo moji novou identitou. Podle něj nás rozeznávali. Už jsme nebyli lidé, byli jsme ta čísla a podle toho se k nám i chovali,“ sdělila.

Lily Ebert pochází z Maďarska a byla deportována do Osvětimi ve svých dvaceti letech v roce 1944. Jedním z důvodů, proč podle svých slov přežila, byl fakt, že byla násilím vyhnána do koncentračního tábora až rok před skončením války. Její matka a dva mladší sourozenci byli ihned po příjezdu do tábora poslání do plynové komory. Pouze Lily a její dvě starší sestry poslali pracovat a následně byli převezeny do pracovního tábora v Lipsku, kde byl mírnější režim než v Osvětimi.

@lilyebert The last family photo from before the #hell 💔🥺 #holocaustsurvivor #97yearold #learnontiktok #neverforget #weremember #greatgrandma #sosad #strongwoman #amazing #inspiration #oldtok #viral #blowthisup #jewish #jew #hungary #germany #family ♬ See You Again (Piano Arrangement) - Alexandre Pachabezian

Po skončení války se Ebert se svými přeživšími sestrami přestěhovala do Švýcarska, kde se k nim přidal i její další bratr, který byl v jiném nacistickém táboře. O tom, že je naživu, dlouho nevěděly. Pár let na to rodina emigrovala do Izraele, kde se nyní již osmadevadesátiletá přeživší holokaustu vdala a porodila tři děti. Spolu s rodinou se v roce 1967 přestěhovala do Londýna, kde žije doteď.

Ebert patří k rozrůstající se skupině influencerů, která se snaží pomocí TikToku vzdělávat mladé lidi o hrůzách holokaustu. Podobné účty se stávají velmi populárními a přeživší s jejich rodinami a historiky se snaží najít způsoby, jak uchovat svědectví o životě Židů za nacistického režimu tak, aby to bylo zajímavé pro nejmladší generace.

@lilyebert 👋 Tiktok, shabbat shalom and have a nice weekned ❤️ #shabbatshalom #hellotiktok #greatgrandma #tiktokqueen #tiktokgrandma #duoact #98yearold #holocaustsurvivor #greatgrandson #18yearold #weekendvibes ♬ Toy Story: You've Got A Friend In Me - Geek Music

Když Dov Forman poprvé přišel za svoji prababičkou s tím, že ji chce natočit na TikTok, odpověděla mu, že netančí. Nakonec ale svolila a momentálně se pyšní miliony zhlédnutími na svých videích. „Nikdy by mě nenapadlo, že se nám pomocí TikToku podaří oslovit tolik lidí. Moje generace je poslední, která se může setkat s přeživšími holokaustu, ale co bude pak?“ zaznívá z úst Formana.

Forman se svoji prababičkou však nejsou jediní, kdo se snaží mladé vzdělávat na TikToku o holokaustu. Americká influencerka Montana Tucker nasbírala na TikToku za své tancování téměř devět milionů followerů. Rozhodla se ale, že by chtěla svoji slávu využít k prospěšným věcem, a tak se vydala do Polska a začala natáčet krátké filmy o holokaustu.

@montanatucker I am beyond sad and sick to my stomach with all of the ANTI-SEMETISM going on in our world. HOW is HATE towards ANY religion, race, ethnicity, sexual preference, etc allowed/tolerated?!? My grandparents are Holocaust SURVIVORS- 77 years later and this is STILL happening ?! •Follow along as I travel across the world to WITNESS the ATROCITIES of the Holocaust and dive even deeper into my family’s Holocaust survival story. Sharing their story with you is the most meaningful thing I could ever do with my platform. Episode 2 coming November 1. Join me in making sure we #neverforget #neveragain #holocaust #education #nohate #jewish #antisemitism #endantisemitism ♬ original sound - Montana Tucker

Tucker má židovské předky, kteří byli také deportování do koncentračních táborů a velmi ji překvapily antisemitistické komentáře pod jejími videi. Kvůli změně své tvorby také přišla o stovky followerů, nijak ji to ale netrápí. „K natáčení krátkých filmů jsem se rozhodla, protože mi je špatně ze všeho toho antisemitismu, který se v našem světě děje,“ napsala v úvodu prvního z videí o holokaustu. Dodala také, že v posledních letech se zaznamenáváme v USA a západní Evropě nárůst antisemitismu. Příkladem je i nedávna kauza s Kanyem Westem, který se na sociálních sítích veřejně posmíval vyznavačům judaismu.

@montanatucker Day 1 of the HARDEST but most IMPORTANT trip of my life… •Episode 2 is here, and I’m honored to introduce you all to Zak, my guide who helped educate me more about the Holocaust and my own family’s story. Zak is an expert in Holocaust education, and truly changed my life with his knowledge and guidance. If you ever want to learn more about Zak and J Roots, please check out jroots.org . Episode 3 of How To: Never Forget comes out TOMORROW! #holocaust #education #neverforget #neveragain #jewish #nohate ♬ original sound - Montana Tucker

Při natáčení filmu Montana Tucker navštívila několik židovských památek v Polsku, včetně samotné Osvětimi. Do míst se vydává většinou s průvodci nebo místními znalci. V jednom z videí udává informaci z nedávného průzkumu, který ukázal, že třiašedesát procent mileniálů v USA netuší, že za holokaustu zemřelo více než šest milionů Židů.