Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Influencer Honzi Michálek | foto: instagram.com/honzimichalek

Honzi Michálek předestíral, že bije plačící dítě v kočárku. Podle sledujících je trapný

Honzi Michálek začal natáčet sociální experimenty v ulicích Prahy. Předstíral, že má v kočárku plačícího kojence, pak do něj kopal a bil ho. Podle sledujících by se podobná videa na internetu objevovat neměla. Vedoucí projektu E-Bezpečí si myslí, že se jen snaží získat pozornost.
  20:37

Na internetu jsou dlouhodobě oblíbená videa, kdy nejen influenceři natáčejí jak chodí po městě a ptají se kolemjdoucích na různé otázky. Ještě oblíbenější než ankety jsou však různé takzvané sociální experimenty, tedy nahrané situace, kdy tvůrce videa jen čeká, jak se ostatní zachovají. Lepí na zem peníze, vydávají se za policii nebo třeba předstírají, že útočí na dítě v kočárku.

Podobný typ videí začal natáčet i jeden z nejvýraznějších zástupců nové vlny influencerů Honzi Michálek. „Zastanou se lidi nevinného dítěte,“ ptá se na začátku videa Michálek. Následuje záběr, kdy jede v pražském Palladiu po eskalátorech s kočárkem a na první pohled se může zdát, že v něm leží dítě, které nahlas pláče. „Můžeš přestat křičet,“ zvyšuje hlas Michálek směrem ke kočárku a následně ho několikrát uhodí. Celá scenerie se opakuje ještě několikrát.

@honzimichalek

Co bys dělal ty ?🥶 CHCETE TAKOVÁ VIDEA Sleduj ig HonziMichalek

♬ původní zvuk - Honza Michálek

Doopravdy v kočárku není dítě, ale panenka a reproduktor, který přehrává dětský pláč. Cílem videa je vystřelit si z kolemjdoucích a zjistit, zda nějak na plačící dítě zareagují. To se mnohokrát nestalo a oni jen přihlíželi. Nakonec za Michálkem po eskalátorech vyběhne lékárnice, která se ptá, co se stalo. „No já běžím až ze spodního patra a bála jsem se, že mě zmlátíte,“ dodává paní se smíchem, když zjistí, že v kočárku žádný kojenec není.

V dalším videu veze Michálek kočárek po ulici. Tentokrát je ve videu ostřejší a jednou do něj i kopne. Po chvíli se za ním rozběhne mladý kluk, který do Michálka vrazí, kočárek následně převrhnou a z něj vypadne reproduktor. „To je jenom sranda, fakt, podívej,“ říká influencer mladému zachránci, když z kočárku vytahuje panenku. „Fakt cením, že ses ho zastal,“ dodává.

Reakce jsou na obě videa spíše smíšené a moc pozitivních jich není. Nejčastěji vyzdvihují snahu těch, kteří se kojence zastali a jsou rozhořčení, že jich bylo tak málo. „To kdybych viděl já, tak ti hned něco řeknu. To mi neříkejte, že to nikoho jiného nezajímalo,“ myslí si jeden z komentujících.

@honzimichalek

Jediný kdo se dneska zastal, byl mladý kluk🫡 Cením tě frajere ! A smutný, že byl jediný 👮🏼‍♂️SLEDUJ IG HONZIMICHALEK👮🏼‍♂️

♬ původní zvuk - Honza Michálek

Na druhé straně jsou reakce, které video odsuzují. „Tohle snad nebylo vtipné ani v roce 2015, kdy podobná videa trendovala,“ píše jedna ze sledujících. „Honzo, zase jsi vymyslel kvalitní a zábavný obsah pro svoje fanoušky,“ komentuje ironicky jeden z uživatelů. Mnoho z nich se shoduje, že by se podobná videa na internetu objevovat neměla.

Jiní si myslí, že se jen snaží si zvyšovat sledovanost. Patří mezi ně i Kamil Kopecký, vedoucí poradny E-bezpečí, projektu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Myslím si, že tohle je klasická ukázka vzbudit co nejvíce pozornosti prankováním,“ popisuje Kopecký. Video by podle něj však v zásadě škodlivé být nemělo. „Jestli by mohlo motivovat někoho k agresi by bylo pouhou spekulací,“ dodává.

Michálek se snaží podobně kontroverzními videi vzbudit pozornost dlouhodobě, což sledujícím obecně vadí. Jindy například rozdával narkomanům na hlavním nádraží perník, což je hovorový výraz pro pervitin. Jeho fanoušci už podobného obsahu mají jednoduše dost a myslí si, že podobným sociálním experimentům už odzvonilo.