Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Houbová infekce ovládla TikTok a Ameriku | foto: Twitter.com

Na TikToku se šíří videa o nové houbové infekci. Přijde apokalypsa, jak v seriálu The Last of Us?

Vyděšení uživatelé na TikToku jsou překvapeni z toho, co se právě děje v USA. Tamní nemocnice ovládla houbová infekce, která má až šedesátiprocentní úmrtnost. Jedná se o stejnou infekci, jak v nedávno odvysílaném seriálu The Last of Us? Dle odborníků je taková apokalypsa možná.
  8:00

Někteří si z toho utahují, jiní to berou vážně. Na TikToku se poslední dny a týdny objevují videa o nové houbové infekci, která se šíří po nemocnicích v USA. Uživatelé jsou vyděšení, že se jedná o začátek zombie apokalypsy, podobně jako v seriálu The Last of Us. Je až zarážející, že se tato infekce objevila chvilku poté, co byl odvysílán poslední díl. Uživatelé spekulují o tom, že druhá série seriálu se už odehrává v naší realitě. Již zmíněná infekce je vskutku velmi nebezpečná. Má až šedesátiprocentní úspěšnost v zabití hostitele.

Nebezpečná forma houby, která je odolná i vůči lékům, se ve velkém šíří po zdravotnických zařízeních v USA. Tato smrtelná kvasinka pochází z houby candida auris a napadá převážně jedince s oslabeným imunitním systémem. Po nakažení začne postupně ovládat tělo hostitele, což ho nakonec až v polovině případů zabije, informuje web news.yahoo.com.

Zárodky infekce jsou vystopovány až do roku 1996, kdy se houba objevila v Jižní Koreji. Od té doby se postupně šířila do světa, avšak v ne zas tak veliké míře. Nyní se zničehonic objevila ve více než polovině amerických států, přičemž případy nakažených stále přibývají. Léčba této infekce je náročná, jelikož je odolná vůči mnoha lékům, má například silnou rezistenci vůči běžným antimykotikům.

@unofficialchloe IM SORRY WHAT?!? #thelastofus #thelastofus2 #tlou #tlou2 #zombie #horror #scary #zombieapocalypse #pedropascal #joelmiller #hrious #ifykyk #fyp #foryou #elliewilliams ♬ The Last of Us - Gustavo Santaolalla

Jedná se tedy o podobnou nákazu jako v seriálu The Last of Us? Epidemiolog Waleed Javaid řekl pro americkou televizní stanici NBC, že je zatím dostupné informace jsou poněkud znepokojivé ale, že se valná většina veřejnosti nemusí ničeho obávat. „Nechceme, aby si lidé, kteří sledovali The Last of Us, mysleli, že všichni zemřeme,“ nechal se slyšet Javaid. „Jde o infekci, která se vyskytuje u extrémně nemocných jedinců, kteří mají obvykle i další zdravotní problémy,“ vysvětluje Javaid, koho infekce postihuje.

Ačkoliv se tedy nejedná o podobnou infekci, jak v seriálu, uživatelé se stále obávají. „Tohle fakt nemůže být reálné. Měli jsme tu covid a teď tohle? Bože ochraňuj nás,“ napsal do komentářů pod video o infekci jeden uživatel. I když se tedy nejedná o konec světa, odborníci naznačují, že by se obdobný scénář podobný seriálu mohl odehrát. Ono se už něco podobného děje. Ne však u nás u lidí, ale u hmyzu. Houba napadne například brouka a ovládne mu mozek. Zabije ho a je schopná jeho tělo nadále ovládat. Udělá z něj doslova chodícího zombie.

To se však zatím děje pouze u hmyzu. Je tedy možné, že by něco podobného bylo schopné napadnout i člověka? „Nemůžete stoprocentně vyloučit v podstatě vůbec nic, co se týče těchto mikroorganizmů,“ řekla pro antiyoutuber.cz farmakoložka a specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Je tedy možné, že by se někdy v budoucnu mohla objevit například jistá houba, která by byla schopná ovládnout mozek stejně, jak se děje nyní u hmyzu. „Je jenom otázka času, kdy přijde nová, neznámá infekce. Takže určitě si nemůže nikdo zodpovědně říct, že nic takového není možného,“ doplňuje Slimáková.

Důležitou prevencí vůči většině onemocnění je zdravá a dobrá imunita. Stejně jak u již zmíněné infekce postihuje více například onemocnění covid-19 lidé s horším imunním systémem. Jednoduše řečeno je důležité jíst zdravě, dodržovat pitný režim a starat se, jak o své fyzické, tak i duševní zdraví. „Když se bude každý o sebe víc starat, tak má daleko větší šanci zabránit nejenom vzniku chronických nemocí, obezitě, ale třeba i právě selhávání imunitního systému,“ vysvětluje Slimáková, jak je důležité se o sebe starat.