Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Nostalgické hry | foto: Youtube.com

Pamatujete na tyhle klasiky? Barman, Age of War, ale i další si stále můžete online zahrát

Je to už více než dvacet let, co vznikl známý web Superhry. Pro mnohé hráče tato stránka plná nostalgických her je stále funkční. Jaké jsou nejpopulárnější hry v prohlížeči? Žádný hráč bezpochyby nezapomene na legendární Hobo, Age of War nebo Swords and Sandals.
  11:30

Mnoho lidí bezpochyby pocítí nostalgií při otevření známého webu Superhry. Pro spoustu lidí v minulosti byla návštěva tohoto webu prakticky jedinou možností, jak si zahrát. Rozsáhlý seznam všemožných her dával lidem možnost užívat si kategorií jako skákačky, střílečky, strategie, ale i oblíbené a pro některé hráče kontroverzní svlékačky. Superhry fungují stále, a to už od roku 2004, poslední zmíněná kategorie však už chybí.

Po dlouhou dobu se na webu vyskytovaly pouze takzvané 2D hry. Jednou z nejikoničtějších je Age of War. Začíná v době kamenné a postupně se přes středověk, renesanci a současnost dostává až do budoucnosti. Hráč musí nejen bránit vlastní pevnost, ale také útočit pomocí vojáků a různých stvůr na pevnost protivníka. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších her na webu s více než deseti miliony spuštěními.

Sice z úplně jiného soudku, ale s téměř totožným počtem spuštění je na vrcholu oblíbenosti hra Barman. Nejhranější je dodnes, celkem má pět dílů. O co ve hře jde? Hráč má na výběr z mnoha různých záhadných alkoholických i nealkoholických nápojů, ze kterých musí vytvořit ten nejlepší drink. To není nic jednoduchého. Stačí udělat pár špatných kombinací, a barman po ochutnání zemře. Konec hry se liší podle toho, jaký drink barman namíchá. Může na něj spadnout několikatunové závaží nebo může upadnout do bezvědomí.

Hra Swords and Sandals, známá také jako Gladiátor, patří mezi další hry na webu s více než deseti miliony spuštěními. V této hře se hráč ocitne v roli otroka a jeho úkol je jasný, stát se nejlepším gladiátorem. Aby porazil své protivníky v aréně, musí si ve městě nakoupit brnění a zbraň. Zapomenout se bezpochyby nedá ani na písničku, která hráče provází po téměř celou hru. Na odpuzujícího bezdomovce vrhajícího své vlastní zvratky na všechny kolem nezapomněl snad žádný hráč Superher. Mise Hoboa je jednoduchá: počůrat, pokálet a pozvracet co nejvíce policistů, vojáků a kolemjdoucích. Popularita této oddechové hry byla tak veliká, že vzniklo sedm dílů, které se od sebe nijak zvlášť neliší. Důležité je si hlavně zapamatovat kombinace na klávesnici, díky kterým mohl hráč provést nějaký speciální útok.

Hra Swords and Sandals, známá také jako Gladiátor, patří mezi další hry na webu s více než deseti miliony spuštěními. V této hře se hráč ocitne v roli otroka a jeho úkol je jasný, stát se nejlepším gladiátorem. Aby porazil své protivníky v aréně, musí si ve městě nakoupit brnění a zbraň. Zapomenout se určitě nedá ani na písničku, která hráče provází po téměř celou hru.

Na Superhrách člověk nemusel hrát sám, poměrně početná je totiž kategorie her pro dva. Mezi ty nejznámější patří populární Oheň a Voda, ve které na jednom počítači hrají dva hráči za postavy Ohně a Vody. Pomocí spolupráce je důležité co nejrychleji dokončit všechny úrovně a neumřít.

Hry v prohlížeči neexistovaly pouze na Superhrách, ale také na jiných webech, populární byla například stránka 1000her.cz. Svoji vlastní stránku má i brutální hra Happy Wheels, kde jde hlavně o přežití a dostání se do cíle. Bez jediného škrábnutí je to velice obtížné. Hráč má možnost vybrat si z jedenácti postav a dopravních prostředků, s kterými se následně vydá na nebezpečnou jízdu. Happy Wheels je známé především pro své násilí, spoustu krve a zajímavé úrovně vytvořené samotnými hráči.