Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Hushpuppi | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Influencer ukazoval svůj luxusní život, byl však podvodník. Teď je ve vězení

Ramon Abbas alias Hushpuppi je nigerijský influencer, který ukazoval svým více jak dvěma milionům fanoušků svůj okázalý a luxusní život. Ke svému velkému jmění však přišel nelegálním způsobem. Policie ho dopadla, zatím je ve vězení na jedenáct let.
  14:00

Influencer Ramon Abbas působící pod přezdívkou Hushpuppi je známý hlavně díky tomu, že na sociálních sítích zveřejňoval videa z jeho luxusního života. Na Instagramu měl více jak dva a půl milionu sledujících. Ač mu mnoho jeho fanoušků mohlo jeho bohatství závidět, tak ve skutečnosti k němu přišel nelegálně. Fanouškům tvrdil, že si vydělává ze sociálních sítí a jako developer nemovitostí.

Jenže to nebyla tak úplně pravda. Abbas si většinu života vydělával kriminální cestou. Z menších krádeží se časem staly velké zločiny. V roce 2019 se pokusil vyprat špinavé peníze v hodnotě až 13 milionů eur. Šlo o peníze ukradené gangem severokorejských hackerů z banky na Maltě. Ve stejném roce jeho pozornost utkvěla na fotbalovém týmu z anglické Premier League, kterým chtěl odcizit až sto milionů liber. O který klub přesně šlo policie nespecifikuje.

Komunikace mezi ním a týmem probíhala skrze email, což byla Hushpuppiho zásadní chyba. V roce 2020 byl dopaden a zatčen dubajskou policií. Vyšetřovatelé odhadují, že influencer ukradl přes čtyřiadvacet milionů dolarů. Jedná se ale pouze o zjištěné podvody. Výsledná částka by mohla být daleko vyšší.

Své bohatství, kterým se rád chlubil na svých sociálních sítích, získal mnohými způsoby. Převážně šlo o provádění obchodních emailových podvodů, online bankovní loupeže a další kybernetické podvody, které finančně zničily desítky obětí.

Podle FBI je Abbas jedním z největších podvodníků a kriminálníků současnosti. Momentálně mu za jeho zločiny hrozí až dvacet let vězení. Soud v Kalifornii už ho zároveň i za část prohřešků odsoudil, momentálně je ve vězení na jedenáct let. Hushpuppimu bylo také nařízeno zaplatit odškodné dvěma jeho obětem ve výši 14,6 milionu korun.

Někteří fanoušci však žádají o shovívavost v jeho případu. Dle jejich slov pravidelně pomáhal vdovám a sirotkům, a také přispíval na různé výživové programy, či charity. Žena Abbase se svěřila, že díky jeho zatčení musí strádat. Musí prý pracovat tvrdě a přesčas, aby uživila své dítě a mohla mu poskytnout soukromé vzdělání.