Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

ASMR | foto: youtube.com

Šeptají, klepou nehty či lisují míčky a auta. Podivně uspokojivá videa vydělávají tvůrcům miliony

Na internetu je velmi populární kontent, který po mentální stránce uspokojí svého konzumenta. Jedním z takového typu videí je například lisování věcí nebo ASMR, což je meditativní technika vyvolaná specifickými sluchovými nebo vizuálními podněty.. Youtuber, který si založil kanál pro videa podobného typu, vydělal miliony.
  23:00

Čas od času každý potřebuje něco, při čem si může odpočinout, a pro některé lidi to mohou být i klidná, uspokojivá videa. Jedním z příkladů takových videí je rozbíjení a lisování nejrůznějších předmětů. Taková videa vytváří například youtuber Lauri Vuhohensilta, ten si založil kanál s názvem „Hydraulic Press Channel“, kde se věnuje právě demolování věcí.

Že je o videa, ve kterých se věci ničí a lisují, zájem, dokazují čísla, která YouTube kanál má. Odebírá ho totiž 3,94 milionů uživatelů a ve videích, která na kanál Vuhohensilta přidává, pak prakticky nikdy nechybí hydraulický lis. Tím se youtuber snaží slisovat, rozdrtit či alespoň deformovat předměty z různých druhů materiálu, někdy je to golfový míček, jindy kovová koule nebo bonbony. Pro diváky je totiž velmi uspokojující vidět, jak se daný předmět pod silou lisu buď rozpadne, nebo slisuje na placku. Tento uspokojující kontent se stal oblíbeným už před několika lety.

Někteří lidé by si mohli říct, že nechápou, jak někdo může ztrácet čas natáčením takových videí, ovšem youtuber Vuhohensilta má pro to jasný důvod.

Díky sledovanosti a zájmu o podobný kontent si přišel k velkému jmění, jen za minulý rok si díky YouTube vydělal 650 tisíc dolarů, což je v přepočtu 14,4 milionu korun. Že je tvorba podobného stylu populární i mezi dalšími youtubery dokázalo i video od jednoho z nejúspěšnějších youtuberů na světe, Jimmy Donaldsona, známého spíše jako „MrBeast“.

Ten stejně jako Vuhohensilta lisuje věci, ovšem MrBeast musel udělat něco extra, a tak se rozhodl, že slisuje luxusní auto značky Lamborghini. Měsíc staré video má už 108 milionů zhlédnutí, není sice jasné, kolik si MrBeast tímto videem vydělal nebo jestli v celkovém sečtení výdělku a investice do výroby prodělal, ovšem je to další důkaz toho, jak jsou tato videa lidmi oblíbená.

Jedním z podobných uspokojujících videí je také ASMR, nyní rozšířená meditativní technika. Ta spočívá v tom, že autor videa si nastaví mikrofon na vysokou citlivost a příjem zvuku a následně začne vydávat různé zvuky, které divák vnímá velmi intenzivně.

Autoři těchto videí k tvorbě často používají různé předměty, které o sebe otírají, v blízkosti mikrofonu mačkají různé materiály jako například papír, praskají bublinkové fólie a podobně. Navíc často do mikrofonu mlaskají nebo po něm přejíždějí nehty, jiní třeba jen šeptají.

ASMR se stalo populárním i na TikToku, kde jsou někteří tvůrci schopní streamovat šeptání, ťukání a další intenzivní zvuky i několik hodin. Samozřejmě pod vidinou možného zisku. Pro některé sledující ASMR videí je zvuk natolik příjemný, že si ho pouští před spaním nebo ho používají jako způsob relaxace.

Dá se také zpeněžit, a to především díky live streamům, kde mohou sledující posílat peníze svým oblíbeným ASMR tvůrcům.