Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Mladíci ze skupiny Kia Boys se zaměřují na krádeže aut značek Kia a Hyundai bez imobilizéru. | foto: https://www.youtube.com/watch?v=fbTrLyqL_nw&ab_channel=TommyGAntiyoutuber.cz

Říkají si Kia Boys. Kradou korejské automobily, riskantně je řídí a vše dávají na TikTok

Nový trend z TikToku moc nehraje do karet automobilkám Kia a Hyundai. Skupinka mladíků, kteří si říkají Kia Boys, cílí právě na korejské vozy. Kradou je, nebezpečně s nimi jezdí po ulicích a vše sdílí na TikTok. Další je napodobují.
  14:27

Kradou auta značek Kia a Hyundai a pak se v nich prohánějí ulicemi. To všechno zároveň natáčí a následně sdílí na TikTok. Nový trend, který se aktuálně na sítích šíří, zvyšuje v části USA kriminalitu. V některých z videí dokonce ukazují, jak takové auto ukrást.

Jihokorejská automobilka Kia a její mateřský Hyundai patří ve Spojených státech nejoblívenějším značkám. Jsou také jedněmi z nejprodávanějších elektromobilů v USA, hned po Tesle. K úspěchům korejských aut se vyjádřil i Elon Musk. „Hyundai si vede docela dobře,“ napsal na Twitteru.

V posledních měsících se vozy Kia a Hyundai staly terčem nechvalně známých zlodějů aut na sociálních sítích, hlavně na TikToku, známých jako Kia Boys. Tento trend se poprvé objevil minulý rok, když se objevila spousta, kde mladí lidé provádějí nebezpečné kousky v kradených vozech zmíněných značek. Některé z nich i pronásledovala policie. Nejspíš i kvůli tomu vzrostl počet krádeží těchto vozidel během jednoho roku vzrostl o 2 500 procent.

Milwaukee car thieves known as “Kia Boys” driving erratically through the streets. #dashcamlessons #dashcams #dashcamsvids #idiotsincars #baddrivers #thiefs #fy #foryou

5. září 2022 v 12:02, příspěvek archivován: 5. září 2022 v 12:02

Tento trend se rozšířil na TikToku, jedná se o virální výzvu s hashtagem #theKiaboys. V rozhovoru s Kia Boys, který na YouTube zveřejnil Tommy G , jeden z členů skupiny předvedl, jakým způsobem vozy kradou: vloupají se do auta, odstraní kryt zapalování za volantem a pomocí USB zásuvky nastartují motor.

Nobody was hurt in this video #blowthisup #viral #beeztoofunny #kiaboyz #columbusohio #fypシ

5. září 2022 v 12:04, příspěvek archivován: 5. září 2022 v 12:04

Kia i Hyundai přiznaly, že o problému vědí. „Naše vozidla se bohužel stala terčem koordinovaného útoku na sociálních sítích. Zločinci se zaměřují na naše vozidla bez imobilizéru,“ uvedla společnost Hyundai v prohlášení pro CBS News. Imobilizér je zařízení, které v sobě nese unikátní kód spárovaný s vozem. Když klíč s imobilizérem zasuneme do zapalování, dojde k přenosu kódu do vozu. Pokud kód v imobilizéru odpovídá stejnému nastavení, řídící jednotka povolí motoru nastartovat.

Hyundai rovněž uvádí, že „imobilizéry se staly standardem pro všechna vozidla vyrobená po 1. listopadu 2021“. To však nezabránilo majitelům vozů v různých státech USA, jejichž vozidla byla odcizena, aby proti automobilkám podnikli právní kroky.

Automobilka dále řidičům ukradených vozů doporučila nainstalovat zámek na volant nebo navštívit jakéhokoli prodejce Hyundai, který jim nainstaluje bezpečnostní sadu, která Kia Boys a jejich následovníky od krádeže vozu odradí.